PROMOCJA. Kiedy potrawie brakowało ciekawego dodatku, chwyciła łopatę, rękawiczki, kosz i wyskoczyła na pobliską łąkę. Z ziemi wykopała bulwy topinamburu, zerwała liście pokrzywy. Świeże produkty z okolicznych pól i lasów plus tradycyjne receptury – to sekrety kuchni Restauracji Mazurskiej Niebieski Zaułek, której właścicielami są Joanna i Piotr Królowie. Ale w menu restauracji wybór jest znacznie większy...
Każdy dzień zaczynają od kontaktu z dostawcami.
- Od tego, co zaproponują miejscowi rolnicy i drobni producenci żywności z Warmii i Mazur, zależy „gwóźdź programu” - mówi Joanna Król. - Jakość produktów jest ogromnie ważna. To właśnie z nich pojawiają się w naszej restauracji dania regionalne. Nie zawsze są w karcie, ale warto o nie pytać, bo tymi specjałami zajadał się na przykład sam Karol Okrasa.
W menu restauracji Niebieski Zaułek w Szczytnie, przy ul. Polskiej 33A (dojazd od ulicy Żeromskiego) znajdziemy bogactwo wykwintnych ryb, mięs, warzyw, kasz i deserów, ale Joanna Król, szef restauracji, lubi mieć asa w rękawie. Co i rusz pojawiają się tam wyjątkowe dania spoza karty.
– Inspiruje mnie wiele kuchni, ale najbardziej polska, regionalna, rodzima tradycja kulinarna – mówi pani Joanna. - Jest moją pasją i największym wyzwaniem. Pozwala stworzyć kulinarne arcydzieła, bazując na bogactwie naszych lasów, jezior i gospodarstw. Świeży lokalny produkt sezonowy to absolutna podstawa smaku.
Efekt takiej kombinacji jest taki, że od lat Niebieski Zaułek zajmuje czołowe miejsca kulinarnych konkursach. Ostatnio ich potrawami, a zwłaszcza zupą karmuszką i pierogami z gęsiny zachwycał się sam Karol Okrasa.
- Zbieram sama zioła, żurawinę, bez... W kuchni nie stosujemy polepszaczy smaku - wylicza pani Joanna. - Myślę, że każdy znajdzie u nas coś dla siebie. I ci, co chcą być fit, jeść zdrowo i delikatnie, jak również ci, którzy uwielbiają polską kuchnię, czyli są fanami golonki, schabowego czy flaków – śmieje się pani Joanna. - Zapraszam, lepiej spróbować i przekonać się osobiście, niż opowiadać o tych smakach.
W Niebieskim Zaułku powstają też takie perełki, jak syropy z kwiatu bzu, róży, konfitury z jarzębiny, czy żurawiny.
- Robimy je własnoręcznie, dlatego nigdzie indziej ich nie można skosztować – mówi Joana Król. - Do naszych dań sami też przygotowujemy sosy, makaron, czy pierogi.
W restauracji pojawiły się też ostatnio burgery oraz oryginalna włoska pizza.
- Wprowadziliśmy to do naszego menu na życzenie gości – mówią restauratorzy. - Ale i w tym przypadku dbamy o detale potraw. Wołowinę do burgerów mamy najwyższej jakości. Ciasto do pizzy robimy sami, a wszystkie dodatki są oryginalne i sprowadzane z Włoch. Zarówno burgery, jak i pizze cieszą się ogromną popularnością.
Niebieski Zaułek kusi też doskonałymi zestawami obiadowymi. Zawsze jest zupa i drugie danie,w tym danie wegetariańskie.
- Każdą naszą potrawę można też zamówić z dowozem – mówi Joanna Zembrzuska. - Dowozy wprowadziliśmy, bo były takie oczekiwania naszych klientów. W dzisiejszych czasach żyjemy tak szybko, że bywa, że brakuje nam czasu na wyjście do restauracji. Dowóz jest rozwiązaniem, choć tak naprawdę zachęcamy gości do odwiedzin naszej restauracji, bo dobre jedzenie smakuje jeszcze lepiej w klimatycznym miejscu, jakim jest Niebieski Zaułek.
Naszym włodarzom tylko najlepiej wychodzi przecinanie wstążek.A narkotykami jak handlowali tak handluja.Przykro wszyscy maja wywalona co dzieje się z młodzieżą. Najważniejsze że wstążki przecięte.Myslalam panie Burmistrzu że pan to ogarnie ale nic w tym kierunku nie robione.Wszystko zamiatane pod dywan oczywiscie tyczy to całej rady.
Julka
2025-07-15 10:38:46
Smolasty to artystyczne dno dna i patologia. Kto wpadł na pomysł żeby to beznadziejne byle co zaprosić??? i jeszcze mu płacić
Prusak
2025-07-15 08:11:55
Panie Och niech Pan najpierw kanał do porządku doprowadzi bo zarośnięty i śmierdzi. Nie zauważył Pan tego? Redakcja też nic nie pisze nic na ten temat jakoś...
Jan
2025-07-15 04:54:29
Jerry , za to ty masz odpowiednie prochy z samego serca miasta Szczytno. Oczywiście ja nie konsumuje. Zdumiony , dokładnie ja nie mam zamiaru składać wniosku o jakieś odznaczenie a tym bardziej o te wasze 800 plus itp.
Seniora
2025-07-14 21:17:03
Bezczelność czy głupota.
?
2025-07-14 19:41:25
\"zamienią miasto w wielobarwną przestrzeń ... bałaganu po piciu, obsikanych kątów, nieludzkich wrzasków na ulicach, itd.\"
Tutejsza
2025-07-14 19:21:27
Jak coś mam CORSA A z 1990 :)
Adam
2025-07-14 17:21:09
Do zatroskanego. Nie. Dostaną medal i premie za zabezpieczenie terenu????
Kamil
2025-07-14 16:08:41
czy wy nie możecie obyć się bez tych SRÓTÓW ?
że tak powiem
2025-07-14 11:23:38
Zanim coś tam za te miliony powstanie, to już tego rządu i zachwyconej wiceminister dawno nie będzie. To raz. A dwa, to juz widzę te tłumy mieszkańców walące do galerii za 18 milionów zlotych.
wolf
2025-07-14 09:17:07