Wtorek, 23 Kwiecień
Imieniny: Ilony, Jerzego, Wojciecha -

Reklama


Reklama

Międzykulturowa zabawa z czekoladą


Ubiegłoroczna odsłona kulinarnej integracji nosiła nazwę „Smaki naszych babć”. - A że było fajnie i uczestnikom się podobało, to już wtedy zrodził się pomysł, by te działania kontynuować – mówi Arkadiusz Leska, pomysłodawca całego „zamieszania”.

W tym roku w słodkich, kulin...


  • Data:

Ubiegłoroczna odsłona kulinarnej integracji nosiła nazwę „Smaki naszych babć”. - A że było fajnie i uczestnikom się podobało, to już wtedy zrodził się pomysł, by te działania kontynuować – mówi Arkadiusz Leska, pomysłodawca całego „zamieszania”.

W tym roku w słodkich, kulinarnych zajęciach uczestniczyli przedstawiciele Kurpiów i Mazurów (ci ostatni nie tylko z naszego powiatu, ale też z Mrągowa i Kętrzyna), jak również młodzież „gospodarza” czyli uczniowie ZS 2.


Reklama

Prowadzącym czekoladowe warsztaty był – i tu ciekawostka – Arkadiusz Dziczek, który znany jest ze swoich umiejętności jako fotografik, a na pewno nie cukiernik. Okazuje się jednak, że w Arku Dziczku tkwią rozliczne talenty.

Jest absolwentem szczycieńskiego gastronomika i czekoladowe specjały są jego „tajną pasją”. Najpierw uczestników zajęć uczył, jak robić praliny, a później ci uczestnicy wymyślali i tworzyli własną, oryginalność słodycz.

Reklama

Inną ciekawostką jest i to, że za projektowe pomysły Haimatu płaci organizacja aż z... Opola. Tam jest bowiem siedziba Związku Niemieckich Stowarzyszeń Społeczno-Kulturalnych.



Komentarze do artykułu

Napisz

Reklama


Komentarze

Reklama