PROMOCJA. Kiedy potrawie brakowało ciekawego dodatku, chwyciła łopatę, rękawiczki, kosz i wyskoczyła na pobliską łąkę. Z ziemi wykopała bulwy topinamburu, zerwała liście pokrzywy. Świeże produkty z okolicznych pól i lasów plus tradycyjne receptury – to sekrety kuchni Restauracji Mazurskiej Niebieski Zaułek, której właścicielami są Joanna i Piotr Królowie. Ale w menu restauracji wybór jest znacznie większy...
Każdy dzień zaczynają od kontaktu z dostawcami.
- Od tego, co zaproponują miejscowi rolnicy i drobni producenci żywności z Warmii i Mazur, zależy „gwóźdź programu” - mówi Joanna Król. - Jakość produktów jest ogromnie ważna. To właśnie z nich pojawiają się w naszej restauracji dania regionalne. Nie zawsze są w karcie, ale warto o nie pytać, bo tymi specjałami zajadał się na przykład sam Karol Okrasa.
W menu restauracji Niebieski Zaułek w Szczytnie, przy ul. Polskiej 33A (dojazd od ulicy Żeromskiego) znajdziemy bogactwo wykwintnych ryb, mięs, warzyw, kasz i deserów, ale Joanna Król, szef restauracji, lubi mieć asa w rękawie. Co i rusz pojawiają się tam wyjątkowe dania spoza karty.
– Inspiruje mnie wiele kuchni, ale najbardziej polska, regionalna, rodzima tradycja kulinarna – mówi pani Joanna. - Jest moją pasją i największym wyzwaniem. Pozwala stworzyć kulinarne arcydzieła, bazując na bogactwie naszych lasów, jezior i gospodarstw. Świeży lokalny produkt sezonowy to absolutna podstawa smaku.
Efekt takiej kombinacji jest taki, że od lat Niebieski Zaułek zajmuje czołowe miejsca kulinarnych konkursach. Ostatnio ich potrawami, a zwłaszcza zupą karmuszką i pierogami z gęsiny zachwycał się sam Karol Okrasa.
- Zbieram sama zioła, żurawinę, bez... W kuchni nie stosujemy polepszaczy smaku - wylicza pani Joanna. - Myślę, że każdy znajdzie u nas coś dla siebie. I ci, co chcą być fit, jeść zdrowo i delikatnie, jak również ci, którzy uwielbiają polską kuchnię, czyli są fanami golonki, schabowego czy flaków – śmieje się pani Joanna. - Zapraszam, lepiej spróbować i przekonać się osobiście, niż opowiadać o tych smakach.
W Niebieskim Zaułku powstają też takie perełki, jak syropy z kwiatu bzu, róży, konfitury z jarzębiny, czy żurawiny.
- Robimy je własnoręcznie, dlatego nigdzie indziej ich nie można skosztować – mówi Joana Król. - Do naszych dań sami też przygotowujemy sosy, makaron, czy pierogi.
W restauracji pojawiły się też ostatnio burgery oraz oryginalna włoska pizza.
- Wprowadziliśmy to do naszego menu na życzenie gości – mówią restauratorzy. - Ale i w tym przypadku dbamy o detale potraw. Wołowinę do burgerów mamy najwyższej jakości. Ciasto do pizzy robimy sami, a wszystkie dodatki są oryginalne i sprowadzane z Włoch. Zarówno burgery, jak i pizze cieszą się ogromną popularnością.
Niebieski Zaułek kusi też doskonałymi zestawami obiadowymi. Zawsze jest zupa i drugie danie,w tym danie wegetariańskie.
- Każdą naszą potrawę można też zamówić z dowozem – mówi Joanna Zembrzuska. - Dowozy wprowadziliśmy, bo były takie oczekiwania naszych klientów. W dzisiejszych czasach żyjemy tak szybko, że bywa, że brakuje nam czasu na wyjście do restauracji. Dowóz jest rozwiązaniem, choć tak naprawdę zachęcamy gości do odwiedzin naszej restauracji, bo dobre jedzenie smakuje jeszcze lepiej w klimatycznym miejscu, jakim jest Niebieski Zaułek.
Mam nadzieję, że uda się zebrać sporą sumę pieniędzy i da ona możliwość w dalszym leczeniu chłopca. Rodzicom życzę ogromu cierpliwości i powodzenia. Trzymam kciuki! Wspieram, pomagam!
Abw
2025-06-12 20:56:18
Proszę powiedzieć jak ci biedniejsi mają to sfinansować, najpierw musisz wyłożyć kupę kasy, musisz pożyczyć/ukraść/załatwić, później teoretycznie ci oddadzą ale bez VAT. 35% zaliczki to kpina.
Adam
2025-06-12 19:37:37
Dajcie spokuj tym zwierzakom. Koty,nutrie,bobry,wilki,niedzwiedzie,itd. Czliwiek to rak na organizmie planety. Zajmujecie im siedliska bo musicie mieć o hektar więcej niz sąsiad a później wam zwierzeta przeszkadzają. Oby was od marketów i internetu odcieli
Marcin Macudziński/Mieciu
2025-06-12 12:40:27
Zapytajcie mieszkańców i działkowiczów czym podlewają swoje trawniki
Mariusz
2025-06-12 10:12:14
Ta ekologia jest zbyt droga ?
zdysk
2025-06-12 09:32:02
No to jeszcze raz. Bardzo wysoki poziom kształcenia w tej jakże prestiżowej uczelni najpełniej widać w profesjonalizmie działań policjantów pod Biedronką w Bolkowie.
Zły Porucznik
2025-06-12 09:11:20
Ponad dwie bańki za autobus - to nie jest normalne
Jego Eminencja
2025-06-12 09:05:49
Ja to myślę, że ten lesniczy, o którym w Tygodniku są często artykuły, powinien pojechać w okolice Dzwierzut i z tymi wilkami tak po prostu pogadać, że tak nie wolno
Tytus
2025-06-12 04:39:52
Fantastycznie, brawo Dwójka, od zawsze macie wyjątkowe pomysły i angażujecie młodzież i dzieci. Macie dużo pomysłów, jesteście kreatywni i wyjátkowi
Rodzic
2025-06-11 21:57:12
Trzeba pomóc uratować oko chłopca żeby mógł spełnić swoje marzenie pomagać w przyszłości gasić pożary, zostać strażakiem Jest numer konta na którym można wpłacać pieniążki?
Halina Moszko
2025-06-11 18:16:06