Ile krajów na świecie tyle serników: wiedeński, krakowski, polski, japoński, baskijski, pascha, sernik na zimno. Ciasta wykonane z sera znane były już w starożytnej Grecji. Około 350 roku p.n.e. deser plakous został po raz pierwszy wspomniany przez Archestratusa jako potrawa podawana wraz z suszonymi owocami i orzechami. Wraz z podbojem Grecji przez Cesarstwo Rzymskie, przepis na sernik poznali starożytni Rzymianie, nadając mu nazwę placenta. Za pośrednictwem Rzymian trafił do każdego zakątka Europy, a później rozpowszechnił się na całym świecie. Ja dziś proponuję sernik z Nowego Świata czyli klasyczny New York Cheescake.
Sernik nowojorski różni się znacznie od sernika znanego w Polsce. Podczas gdy nasze serniki często mają gęstą, wręcz twarogową konsystencję, desery nowojorskie są lekkie i kremowe, z delikatnym aromatem wanilii i śmietanową polewą, umieszczone na kruchym spodzie.
Klasyczny nowojorski sernik składa się wyłącznie z sera, jajek, śmietany i cukru, bez żadnych fantazyjnych dodatków, smaków i ozdób na górze. Historia tego deseru sięga początków XX wieku.
W Stanach Zjednoczonych w tamtym czasie popularny stał się śmietankowy, tłusty i lekko słonawy serek Philadelphia, który jest podstawowym składnikiem popularnego sernika. Najpewniej oryginalny przepis na sernik nowojorski powstał w roku 1929 za sprawą Arnolda Reubena, uznanego niemieckiego restauratora - to ponoć efekt tego, co jego mama podawała w domu jako ulubiony przez wszystkich deser.
On natomiast wymyślił, jak zrobić z tego restauracyjny przysmak. I tak, zamiast masy serowej wrzucanej na talerzyki, mamy dość twarde koło, które dzieli się i kroi jak tort. Taki sernik będzie na pewno ciekawą alternatywą dla klasycznego sernika na wielkanocnym stole. Polecam.
Michał Denesiuk
Sernik:
Składniki:
200-300 g ciastek maślanych, na przykład herbatników;
70 g masła;
1 kg serka Philadelphia lub serka śmietankowego min 20% tłuszczu;
4 jajka;
5 oddzielonych żółtek jaj;
200 g śmietany 18%;
1 laska wanilii lub 30 ml ekstraktu waniliowego;
150 g (około 3/4 szklanki) drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru.
Sposób wykonania:
Herbatniki pokruszyć lub zmiksować w malakserze, dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Przygotowaną masą wykleić dno i boki tortownicy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowany spód przełożyć do lodówki, do schłodzenia.
Do miski przełożyć serek Philadelphia, kwaśną śmietanę, cukier. Wbić 4 jaja, dodać 5 żółtek. dodać nasiona wyjęte wcześniej z laski wanilii lub 1 ekstrakt waniliowy. Miksować całość na niskich obrotach, aż masa serowa nabierze gładkiej konsystencji.
Na schłodzony spód sernika w tortownicy przełożyć masę serową. Sernik nowojorski piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza (funkcja grzania z góry i z dołu) przez 1 godzinę i 20 minut. Po tym czasie nie otwierać piekarnika – wyłączyć i zostawić sernik w środku, aż temperatura powoli spadnie. Po 10 minutach otworzyć lekko drzwiczki, a po 20 – wyjąć gotowy sernik i całkowicie wystudzić. Wykończyć polewą.
Polewa:
Składniki:
200 g (3/4 szklanki) śmietany 18%;
50 g (4-5 łyżek) cukru pudru.
Sposób wykonania:
Śmietanę i cukier wymieszać w misce do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Polewę wyłożyć na wystudzony sernik i wyrównać. Następnie włożyć sernik ponownie do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 15 minut. Po tym czasie można wyjąć sernik i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Kiedy ostygnie, jest gotowy do podania. Można posypać go wiórkami czekoladowymi lub przyozdobić owocami np. malinami lub borówkami.
Bardzo dobrze a lewactwo wyję!
Marek
2025-09-16 20:48:19
Ja to czekam na obiecany przez burmistrza park linowy
Bartek
2025-09-16 20:05:08
No i super, tylko wspierać
Gość
2025-09-16 18:09:46
Ci powiedzmy znani się lansują i to jest obopólna korzyść. Wszystkie te panie startowały w wyborach samorządowych, ale się nie powiodło. Więc pewnie w ten sposób próbują się pokazać szerszemu gronu wyborców.
Mieszkanka
2025-09-16 14:00:37
A potem Jurand trafił w dyby, przy których się dał sfotografować. Szkoda, że nie wtedy, kiedy w te dyby dał się zakuć. Bo te dyby to jak strzelba w spektaklu teatralnym, ze ona musi wybuchnąć. No to co z tymi dybami?
Śmieszek
2025-09-16 13:59:29
Chyba musze sie wziac za swoje piersi....
Ewelina
2025-09-16 11:23:59
głosuję na projekt obywatelski - fontanna multimedialna.
Anna.Sz
2025-09-16 10:59:32
A ten killerpiesek to taki słodziak, że bez smyczy po lesie lata zapewne...
Kamil
2025-09-16 05:00:43
Wszystko ok tylko znowu trzeba się wspierać osobami powiedzmy znanymi. To jak w poprzednim konkursie wygrał projekt radnego. Swoją drogą to czekam aż ten park po prostu z czasem zarosnie bo taki lis go chyba raczej czeka. Myślę że zwykli obywatele, którzy nie są jakoś tam powiedzmy medialni po prostu mimo iż mają fajne pomysły, dlatego nie zgłaszają pomysłów. Po prostu zniechęcili sie
Romek
2025-09-16 04:47:23
Kiedyś mieszkańcy bali się pary wodnej i zrezygnowali z kolei.
Gabi
2025-09-15 16:51:39