Ile krajów na świecie tyle serników: wiedeński, krakowski, polski, japoński, baskijski, pascha, sernik na zimno. Ciasta wykonane z sera znane były już w starożytnej Grecji. Około 350 roku p.n.e. deser plakous został po raz pierwszy wspomniany przez Archestratusa jako potrawa podawana wraz z suszonymi owocami i orzechami. Wraz z podbojem Grecji przez Cesarstwo Rzymskie, przepis na sernik poznali starożytni Rzymianie, nadając mu nazwę placenta. Za pośrednictwem Rzymian trafił do każdego zakątka Europy, a później rozpowszechnił się na całym świecie. Ja dziś proponuję sernik z Nowego Świata czyli klasyczny New York Cheescake.
Sernik nowojorski różni się znacznie od sernika znanego w Polsce. Podczas gdy nasze serniki często mają gęstą, wręcz twarogową konsystencję, desery nowojorskie są lekkie i kremowe, z delikatnym aromatem wanilii i śmietanową polewą, umieszczone na kruchym spodzie.
Klasyczny nowojorski sernik składa się wyłącznie z sera, jajek, śmietany i cukru, bez żadnych fantazyjnych dodatków, smaków i ozdób na górze. Historia tego deseru sięga początków XX wieku.
W Stanach Zjednoczonych w tamtym czasie popularny stał się śmietankowy, tłusty i lekko słonawy serek Philadelphia, który jest podstawowym składnikiem popularnego sernika. Najpewniej oryginalny przepis na sernik nowojorski powstał w roku 1929 za sprawą Arnolda Reubena, uznanego niemieckiego restauratora - to ponoć efekt tego, co jego mama podawała w domu jako ulubiony przez wszystkich deser.
On natomiast wymyślił, jak zrobić z tego restauracyjny przysmak. I tak, zamiast masy serowej wrzucanej na talerzyki, mamy dość twarde koło, które dzieli się i kroi jak tort. Taki sernik będzie na pewno ciekawą alternatywą dla klasycznego sernika na wielkanocnym stole. Polecam.
Michał Denesiuk
Sernik:
Składniki:
200-300 g ciastek maślanych, na przykład herbatników;
70 g masła;
1 kg serka Philadelphia lub serka śmietankowego min 20% tłuszczu;
4 jajka;
5 oddzielonych żółtek jaj;
200 g śmietany 18%;
1 laska wanilii lub 30 ml ekstraktu waniliowego;
150 g (około 3/4 szklanki) drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru.
Sposób wykonania:
Herbatniki pokruszyć lub zmiksować w malakserze, dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Przygotowaną masą wykleić dno i boki tortownicy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowany spód przełożyć do lodówki, do schłodzenia.
Do miski przełożyć serek Philadelphia, kwaśną śmietanę, cukier. Wbić 4 jaja, dodać 5 żółtek. dodać nasiona wyjęte wcześniej z laski wanilii lub 1 ekstrakt waniliowy. Miksować całość na niskich obrotach, aż masa serowa nabierze gładkiej konsystencji.
Na schłodzony spód sernika w tortownicy przełożyć masę serową. Sernik nowojorski piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza (funkcja grzania z góry i z dołu) przez 1 godzinę i 20 minut. Po tym czasie nie otwierać piekarnika – wyłączyć i zostawić sernik w środku, aż temperatura powoli spadnie. Po 10 minutach otworzyć lekko drzwiczki, a po 20 – wyjąć gotowy sernik i całkowicie wystudzić. Wykończyć polewą.
Polewa:
Składniki:
200 g (3/4 szklanki) śmietany 18%;
50 g (4-5 łyżek) cukru pudru.
Sposób wykonania:
Śmietanę i cukier wymieszać w misce do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Polewę wyłożyć na wystudzony sernik i wyrównać. Następnie włożyć sernik ponownie do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 15 minut. Po tym czasie można wyjąć sernik i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Kiedy ostygnie, jest gotowy do podania. Można posypać go wiórkami czekoladowymi lub przyozdobić owocami np. malinami lub borówkami.
Co to znaczy \"przy sprzyjających warunkach\", kiedy coś takiego słyszę to omijam taką firmę szerokim łukiem. Wezmą pieniądze za pośrednictwo, a potem ja będę zwracała dotację. I kojarzę tego człowieka, był kiedyś pracownikiem funduszu.
Monika
2025-12-21 22:54:16
Proponuję, podnieść podatki i pensje wójtom burmistrzom i radnym. Podnieść ceny domów i mieszkań. Zdechniecie i wcale mi was nie żal.
Prawda
2025-12-21 12:00:21
Panie radny Salamucha tyle wysiłku Pan włożył w ten wniosek, że trzeba było aż artykuł w prasie zamieścić? Teraz to z czystym sumieniem może Pan dietę radnego co miesiąc pobierać. Żenada
Tomasz
2025-12-20 09:55:17
A co wielce szanowni hrabiowie zrobili dla rozładowania korków w Szczytnie np:przy przejeździe kolejowym.Ja wiem zaraz powiecie że się nieda ,to proszę ruszyć w Polskie i zobaczyć jak w wielu miastach to rozwiązano.A nie podnosicie trupa z zamrażarki za trzydzieści milionów.
Marek
2025-12-20 08:32:58
Wieża ratuszowa dobrze \"brała\" jako obiekt atrakcji turystycznej jak była pod opieką muzeum w Szczytnie. Bo się zajmowali nią ludzie, którzy się na tym znali. Ale jak to amatorzy - wywalają otwarte drzwi..
Taki sobie czytelnik
2025-12-18 15:58:52
nawet okna mają zabytkowe
że tak powiem
2025-12-17 23:18:26
A co z rewitalizacja Parku Andersa???
Ja
2025-12-17 22:12:37
Nie jestem fanem nowego włodarze z Myszynca ale skoro już radni wydali na to zgodę niech robią. Pewnie będzie ładniej niż jest. Kwestia na jak długo nie zrobimy przez to innych inwestycjo bo to nam turystów na pewno nie przyniesie. Takie wieże są w innych miejscach i tłumów tam nie ma. Nikt z Wloszczowej nie przyjedzie gapic się na Szczytno z lotu ptaka. Poza tym mamy wieże w ratuszu ktora jakoś slabo funkcjonuje a ma te same walory. Noji kwestia odrapanej obok szkoły...
Jan
2025-12-17 05:02:18
Jak zwykle to jest potrzebne tylko nie przy moim domy. To niech Ci wlasciciele domów dojeżdżają autobusami elektrycznymi do pracy i nie smrodzą miasta, w którym mieszkam. Swego czasu powstawał pewien zakład pogrzebowy na Niepodległości. Ileż to było hałasu o to. I co? Wszyscy żyją? Da się żyć? W Rudce też były protesty ze market powstaje, market powstał, pięknie się prezentuje i służy ludziom bo mają blisko.
Kamil
2025-12-17 04:56:25
A co będzie z orlikiem, czy też zniknie bez wieści jak plac zabaw z plaży? Korzysta z niego dużo osób. Wydano dużo pieniędzy na jego wybudowanie. Kto się z tego rozliczy?
Zaniepokojona
2025-12-16 11:58:26