Reklama
Reklama
Jednym z produktów, z których słynie Piemont, są orzechy laskowe (wł. nocciole). Wchodzą one w skład wielu słodyczy z tego regionu: czekoladek gianduiotto, najsłynniejszego na świecie kremu czekoladowego z orzechami laskowymi Nutella, wszelkiego rodzaju wypieków i ciasteczek. Także słynne piemonckie ciasteczka baci di dama zawierają orzechy laskowe, które nadają im charakterystycznego smaku i zapachu. Posiadają dość oryginalny wygląd i trudno je pomylić z innymi. To dwa okrągłe ciasteczka złączone warstwą gorzkiej czekolady w jedną całość.
Pochodzą z XIX wieku i zostały wymyślone poniekąd z oszczędności. W tamtych czasach bardzo popularne, ale droższe, były słodkie wypieki wykonane z migdałów. Słodycze robione z ciasta migdałowego są typowym produktem sycylijskim. Z Turynu na Sycylię daleko, za to leszczyny i orzechów w Piemoncie jest pod dostatkiem.
Ciasteczka baci di dama to w tłumaczeniu na polski pocałunki damy, zawdzięczają nazwę swojemu wyglądowi, bowiem ciasteczka ustawione profilem przypominają usta, które skłaniają się do pocałunku. Pochodzą oryginalnie z miasteczka Tortona w obwodzie miasta Aleksandria z regionu Piemont.
Istnieje także romantyczna wersja ich powstania, legenda bowiem głosi, że pomysłodawcą tych oryginalnych ciasteczek był kucharz pierwszego króla Włoch – Vittorio Emanuele II, który poprosił o przygotowanie nowego i oryginalnego smakołyku. Niektórzy podają nawet wersję mniej dyskretną, a wręcz plotkarską. Podobno król pragnął sprawić ten oryginalny podarunek pewnej pięknej kobiecie, stąd też inspiracja nawiązująca do pocałunku. Należy wspomnieć, że Vittorio Emanuele II rzeczywiście przeszedł do historii jako mężczyzna bardzo wrażliwy na niewieścią urodę, niektórzy uważali go nawet za kobieciarza.
Co by nie mówić i nie pisać o tych ciastkach, wspaniale nadadzą się romantyczną kolację np. walentynkową czy też jako słodka sycąca przekąska na tłusty czwartek. Polecam i życzę smacznego.
Reklama
Michał Denesiuk
Składniki i wykonanie
(22 ciastka po złożeniu):
150 g orzechów laskowych
150 g mąki pszennej
150 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
100 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
Orzechy laskowe podrumienić (podprażyć) na suchej patelni lub w piekarniku (temperatura 180º), mieszając od czasu do czasu, by się nie przypaliły. Obrać z brązowych skórek. Obrane i wystudzone orzechy włożyć do malaksera i zmiksować, by otrzymać konsystencję mąki/piasku. Uwaga: nie miksować zbyt długo, by nie zamienić orzechów w pastę, a następnie masło.
Do tak zmielonych orzechów dodać pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania zwartej kuli kruchego ciasta (ciasto będzie się wydawało dość tłuste przez dodatek orzechów). W przypadku braku malaksera można ciasto wyrobić ręcznie: masło posiekać z mąką i orzechami (nożem) do otrzymania kruszonki, dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić, uformować ciasto w kulę.
Reklama
Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Ciasto wyjąć z lodówki i odrywając małe kawałki ciasta formować z nich kulki (ok. 10 gramowe) i układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Powinny powstać 2 blachy z ciastkami. Schłodzić je w lodówce przez 2 – 3 godziny.
Baci di dama piec w temperaturze 170ºC przez około 16 minut z termoobiegiem (mniejsze ciastka pieczemy krócej). Wyjąć, wystudzić na blaszce.
Dodatkowo:
70 g deserowej czekolady
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie odstawić do lekkiego zgęstnienia (nie może być bardzo płynna ponieważ będzie spływała z ciastek, a ma je skleić).
Reklama
Reklama
Wodociągi sa przestarzałe i niewydolne. Od lat Pan Godlewski razem z Wójtem oszukują ludzi. Od lat nic z tym nie robili. Dopiero teraz po wielu protestach ma spotkaniach gminnych zaczeli modernizowac Wawrochy, Rudke itd.
Mieszkaniec gminy
2023-06-07 11:01:29
Masz Pan mój głos.
Szczytnianin
2023-06-07 10:56:15
Na stanowisko Burmistrza potrzebny jest człowiek, który coś dla Szczytna zrobił, a nie kolejny partyjny, wysłannik, który będzie realizował program swoich zwierzchników z Nowogrodzkiej. Tylko pozapartyjna osoba wniesie coś dla miasta i jego mieszkańców.
Anna
2023-06-07 10:38:36
Moje zdrowie, moja sprawa, palę 40 lat i jestem zdrowy. Pragnę zwrócić uwagę, że co trzecia osoba jest otyła, dzięki śmieciowemu jedzeniu, może w tym kierunku zacznijcie edukację.
palacz
2023-06-07 10:27:43
Jak teraz się czujecie krzykacze z Trelkowa, którzy wylaliście wiadro pomyj na obecnego proboszcza? Tacy przykładni parafianie a język, jak z rynsztoka. To była decyzja biskupa, a w kościele, jak stwierdził ks. Andrzej, nie ma demokracji.
lena
2023-06-07 09:50:04
Obślizły Wiktor nic nie wytłumaczy, gdyż jest uległy wobec Oli.
Karol
2023-06-07 07:30:51
I prawda. Amen.
ika
2023-06-06 22:02:11
Podwyżkę to chyba dała Veolia dla wszystkich, na wszystkich zarabia , a społdzielnie i wspolnoty to liczą sobie zaliczki według swoich wewnętrznych zasad jedni więcej nadpłacają inni płacą bliżej kosztów rzeczywistych żeby zapłacić za te drogie ciepło , a według prawa przy rozliczeniu z członkami muszą ci zwrócic nie wykożystana zaliczkę tak że pretenseje do Veoli i do RZĄDU ze dał furtkę na bandyckie podywżki dla takich firm ja veolia URE klepneło, PAn płaci pani płaci .... wincej pakietów klimatycznych wincej!!!! także ten komitet chyba nie puści Veoli i rządu z torbami.
Andrzej
2023-06-06 21:55:26
Niech pseudo meteorolodzy przestana stopowqc deszcz to bedzie ok....godzina 9 spodziewany deszcz...godz 10 slonecznie.to manipulowanie pogoda.ludzie obudzcie sie
Polak
2023-06-06 20:29:55
proszę przejechać się wieczorem po działkach w Kamionku , tam leci daremna woda na trawkę i kwiatki . Zamknąć im ten wodociąg , albo niech płacą x 4
Zdzysk
2023-06-06 16:26:23