Sobota, 20 Kwiecień
Imieniny: Agnieszki, Amalii, Czecha -

Reklama


Reklama

Owsiane ciasteczka - słodkie chwile z Michałem


Dziś w słodkościach chcę przypomnieć przepis na owsiane ciasteczka z żurawiną, który pojawił się kiedyś w Mazurskich Delicjach. Ciasteczka owsiane były przygotowywane w Szkocji już w początkach średniowiecza. Jednak pierwszy przepis na ten specjał został opublikowany w książce kucharskiej Fannie Merritt w Stanach Zjednoczonych dopiero w 1896 roku. Przepis oryginalny zakłada, że ciastka przygotowuje się z płatków owsianych, mąki pszennej, cukru, jajek, soli i przypraw.


  • Data:

Rodzynki zaczęto dodawać do nich dopiero w późniejszym okresie i szybko okazało się, że nie każdy je lubi. Dziś ciasteczka owsiane można również przygotować z miodem, żurawiną, suszonymi owocami, a nawet z bananami. Ciasteczka owsiane zawierają wiele substancji odżywczych, m.in. sód, potas, wapń, magnez, żelazo, cynk, selen, żelazo, miedź i fosfor, a także witaminy z grupy B. Płatki owsiane sprawiają, że ciasteczka są bogatym źródłem błonnika pokarmowego. Mają one również niższy indeks glikemiczny niż inne ciastka. Niestety, mają też dużo kalorii, tłuszczu i cukru co niekoniecznie dobrze wpływa na nasze zdrowie, ale i temu można zaradzić stosując oleje zamiast margaryny czy masła i miód, ksylitol lub gorzką czekoladę zamiast cukru. To doskonały sposób na przygotowanie sobie zdrowej, pożywnej, a przy okazji słodkiej fit przekąski do pracy na drugie śniadanie. Doskonale nadadzą się też do podgryzania przy gorącej herbacie lub czekoladzie w jesienne i zimowe wieczory. Polecam.


Reklama

Michał Denesiuk

 

CIASTKA OWSIANE

500 g margaryna/masło

320 g cukier

6 jaj

1 kg płatki owsiane

440 g mąka pszenna może być owsiana lub pełnoziarnista

200 g słonecznik

200 g suszona żurawina

200 g wiórki kokosowe

20 g proszek do pieczenia

Reklama

20 g aromat wanilia (2 sztuki)

Opcjonalnie migdały, nasiona chia po 100 g

 

Wykonanie:

Margarynę tablerujemy (dokładnie mieszamy) z cukrem. Dodajemy stopniowo jajka, a potem bakalie wymieszane z mąką i proszkiem do pieczenia. Formujemy kulki o wadze 40 g, a z nich okrągłe ciastka i opiekamy w temp.2100C.

 



Komentarze do artykułu

Napisz

Galeria zdjęć

Reklama

Reklama


Komentarze

Reklama