Głównym dodatkiem do wszelkiego rodzaju słodkości jest dobra kawa, ale sama w sobie, przygotowana w odpowiedni sposób i z zastosowaniem określonych składników może stać się deserem, dając nam chwilę słodkiej przyjemności. Taką kawą, a dokładnie napojem na bazie kawy jest mokka czyli kawa z czekoladą. Nazwę swą zawdzięcza miastu Mocha (Al Mokha) w Jemenie, który stanowił miejsce przeładowywania i wysyłania kawy pochodzącej z tamtego rejonu w XVIII i XIX wieku.
Kawa mocha, nierzadko nazywana mokką to pyszny przysmak, po który sięgają przede wszystkim ci, którzy kochają czekoladę i aromatyczną kawę. Na początku termin ten nie dotyczył napoju czekoladowo-kawowego, ale odnosił się do rodzaju ziaren kawy.
Ziarna te wyróżniały się wyraźnie czekoladowym aromatem, co sprawiło, że bardzo szybko stały się popularne i otrzymały nazwę Mokha. Wraz z upływem czasu czekoladowa nuta jemeńskich ziaren kawy tak przypadła do gustu Europejczykom, że inne kawy przygotowywane z dodatkiem czekolady także zaczęto nazywać mocha.
Zachęcam do zrobienia, spróbowania i delektowania się czekoladowym smakiem kawy mokka. Smacznego słodkiego.
Michał Denesiuk
Mokka
Składniki (1 porcja):
60 ml espresso lub kawy z kawiarki, ewentualnie z kapsułek lub parzonej w tradycyjny sposób kawy mielonej
½ szklanki (ok. 120 ml) mleka,
kilka kostek (ok. 20-30 g) czekolady gorzkiej/mlecznej lub 2-3 łyżeczki czekolady w proszku, może być też sos czekoladowy.
Dodatkowo:
śmietanka 30%,
gorzkie kakao lub cynamon do posypania.
Sposób przygotowania:
Do szklanki wlać sos czekoladowy. Jeśli stosujemy czekoladę rozpuścić ją i wlać do szklanki lub rozpuścić w podgrzanym mleku.
Zaparzyć kawę i dolać do czekolady lub sosu, w tych dwóch przypadkach oddzielnie przygotowujemy mleko, które podgrzewamy i ewentualnie możemy spienić, jeśli nie mamy ekspresu lub urządzenia do spieniania mleka, możemy to zrobić w słoiczku umieszczając ciepłe mleko i potrząsać do lekkiego spienienia. Mleko dolewamy do kawy i czekolady.
Ubijamy śmietankę i dekorujemy wierzch kawy posypując na końcu cynamonem lub kakao.
dziś kolejna rozprawa a Tygodnik Szczytno zero informacji
2025-05-20 09:32:26
Przecież tam były kiedyś trybuny i bramki. Jakoś to wyglądało. Było boisko i skocznia w dal. Matko jedyna
Ridż
2025-05-19 22:15:19
Przecież tam były kiedyś trybuny i bramki. Jakoś to wyglądało. Było boisko i skocznia w dal. Matko jedyna
Ridż
2025-05-19 22:15:19
Proponuję sprawdzić, czy nie są wykluczane numery. Część domów w Nexterze jest niepodłączona, zostawiona nie wiem dla kogo. Kto podłączy jeden lub dwa ominięte domostwa?
Gabi
2025-05-19 15:55:07
Byłam, widziałam, odeszłam z kwitkiem
Gabi
2025-05-19 15:48:05
A co powiedział Pan Karol ? jednostronny tygodniku.
GOŚĆ
2025-05-19 14:56:36
Tak wygląda w Polsce, ale nie u nas …
Gabi
2025-05-19 13:05:26
\"Naród, który nie szanuje swej przeszłości nie zasługuje na szacunek teraźniejszości i nie ma prawa do przyszłości\"... skoro w narodzie jest tyle tępych osobników, to już rozumiem poprzednie rozbiory Polski.
Nikoś
2025-05-19 12:03:27
Jak to możliwe, że w powiecie, w którym od zawsze rządzi PSL, taaaki wynik uzyskują Nawrocki, Mentzen, Braun? A jaki wynik uzyskał Hołownia? To przecież ich kandydat. Wychodzi na to, że powiatowe struktury PSL-u są \"do bani\".
Jerry
2025-05-19 09:17:21
Brawo dla Banku Spółdzielczego. Brawo dla Ewy i Roberta. Tak trzymać.
Jans
2025-05-18 11:35:29