Głównym dodatkiem do wszelkiego rodzaju słodkości jest dobra kawa, ale sama w sobie, przygotowana w odpowiedni sposób i z zastosowaniem określonych składników może stać się deserem, dając nam chwilę słodkiej przyjemności. Taką kawą, a dokładnie napojem na bazie kawy jest mokka czyli kawa z czekoladą. Nazwę swą zawdzięcza miastu Mocha (Al Mokha) w Jemenie, który stanowił miejsce przeładowywania i wysyłania kawy pochodzącej z tamtego rejonu w XVIII i XIX wieku.
Kawa mocha, nierzadko nazywana mokką to pyszny przysmak, po który sięgają przede wszystkim ci, którzy kochają czekoladę i aromatyczną kawę. Na początku termin ten nie dotyczył napoju czekoladowo-kawowego, ale odnosił się do rodzaju ziaren kawy.
Ziarna te wyróżniały się wyraźnie czekoladowym aromatem, co sprawiło, że bardzo szybko stały się popularne i otrzymały nazwę Mokha. Wraz z upływem czasu czekoladowa nuta jemeńskich ziaren kawy tak przypadła do gustu Europejczykom, że inne kawy przygotowywane z dodatkiem czekolady także zaczęto nazywać mocha.
Zachęcam do zrobienia, spróbowania i delektowania się czekoladowym smakiem kawy mokka. Smacznego słodkiego.
Michał Denesiuk
Mokka
Składniki (1 porcja):
60 ml espresso lub kawy z kawiarki, ewentualnie z kapsułek lub parzonej w tradycyjny sposób kawy mielonej
½ szklanki (ok. 120 ml) mleka,
kilka kostek (ok. 20-30 g) czekolady gorzkiej/mlecznej lub 2-3 łyżeczki czekolady w proszku, może być też sos czekoladowy.
Dodatkowo:
śmietanka 30%,
gorzkie kakao lub cynamon do posypania.
Sposób przygotowania:
Do szklanki wlać sos czekoladowy. Jeśli stosujemy czekoladę rozpuścić ją i wlać do szklanki lub rozpuścić w podgrzanym mleku.
Zaparzyć kawę i dolać do czekolady lub sosu, w tych dwóch przypadkach oddzielnie przygotowujemy mleko, które podgrzewamy i ewentualnie możemy spienić, jeśli nie mamy ekspresu lub urządzenia do spieniania mleka, możemy to zrobić w słoiczku umieszczając ciepłe mleko i potrząsać do lekkiego spienienia. Mleko dolewamy do kawy i czekolady.
Ubijamy śmietankę i dekorujemy wierzch kawy posypując na końcu cynamonem lub kakao.
Dużo prawdy, bardzo dużo.
Jans
2024-09-27 08:21:05
bolo. Widzę że dużo nie ogarniasz bo remont tej drogi do była już kwestia GDDKiA, która podpisała umowę ze słynną firmą z Ostrołęki. Jeśli chodzi o wydatki gminy to myślę że faktycznie wydatki znacznie wzrosły jeśli chodzi o płace dla osób nowo zatrudnionych. Obawiam się że za dużo w Urzędzie Gminy Rozogi jest wodzów a zbyt mało Indian.
Jo
2024-09-26 23:37:18
To bardzo dobra wiadomość, że w Pasymiu kolejny zabytek odzyska swoją świetność i będzie cieszył oko nie tylko mieszkańców ale też gości. To miejsce z historią i jedna z głównych zabytków. Super!
Obserwator
2024-09-26 20:06:42
Dziecinada. Burmistrz chce uniknąć hałasu, to czemu sprawę nagłaśnia? Kogo wy tam w Pasymiu wybraliście. Przedszkole.
Jerzy
2024-09-26 16:37:22
Pań Niemczuk niestety choruje na jakąś obsesje na punkcie poprzedniej władzy. Ciekawe, że nie zauważa niczego złego co się dzieje że strony nowej władzy. Dziennikarski obiektywizm. Wstyd Tygodniku.
Kamil
2024-09-26 15:53:01
Turystom??? zwiedzac starą poPRUSKĄ szkołę? a od 1933 ponaziolska? której kwiat w 1939-1945 zabijał Polaków?
Dzidzia
2024-09-26 11:31:11
Impreza bardzo udana było coś dla ducha i ciała potrawy bardzo dobre brawo dla wójta i brawo dla wszystkich obsługujących.Atmosfera bardzo miła i przyjazna. Brawo...
Teresa Lewandowsks
2024-09-26 11:02:33
W Cz. Gitarach Krzysztof grał na czechosłowackiej,, Jolanie,,. Przerabiał ją na 9-strunową. Lata 60 - te.
Julia
2024-09-25 16:38:50
Tutejsza - trzeba mieć z czego wybudować, a poza tym wszyscy chcą aby dawali i dawali. Ja też bym chciał za darmo dostać mieszkanie nawet socjalne, ale nie dostanę. Trzeba jakoś sobie radzić.
123
2024-09-25 13:55:14
Panie miliarder, nie ma pan tam jakieś bardzo dobrze płatnej pracy ? Nie wiem bo podlewanie kwiatów xD Albo może ma pan akurat przy sobie wolny milion zł pożyczyć z aż do momentu kiedy potrójne te sumę ?
Avio
2024-09-25 11:02:53