Czwartek, 21 Listopad
Imieniny: Cecylii, Jonatana, Marka -

Reklama


Reklama

„Nienormalna” kawa - słodkie chwile z Michałem


Głównym dodatkiem do wszelkiego rodzaju słodkości jest dobra kawa, ale sama w sobie, przygotowana w odpowiedni sposób i z zastosowaniem określonych składników może stać się deserem, dając nam chwilę słodkiej przyjemności. Taką kawą, a dokładnie napojem na bazie kawy jest mokka czyli kawa z czekoladą. Nazwę swą zawdzięcza miastu Mocha (Al Mokha) w Jemenie, który stanowił miejsce przeładowywania i wysyłania kawy pochodzącej z tamtego rejonu w XVIII i XIX wieku.



Kawa mocha, nierzadko nazywana mokką to pyszny przysmak, po który sięgają przede wszystkim ci, którzy kochają czekoladę i aromatyczną kawę. Na początku termin ten nie dotyczył napoju czekoladowo-kawowego, ale odnosił się do rodzaju ziaren kawy.

 

Ziarna te wyróżniały się wyraźnie czekoladowym aromatem, co sprawiło, że bardzo szybko stały się popularne i otrzymały nazwę Mokha. Wraz z upływem czasu czekoladowa nuta jemeńskich ziaren kawy tak przypadła do gustu Europejczykom, że inne kawy przygotowywane z dodatkiem czekolady także zaczęto nazywać mocha.

 

Zachęcam do zrobienia, spróbowania i delektowania się czekoladowym smakiem kawy mokka. Smacznego słodkiego.

Michał Denesiuk

 


Reklama

Mokka

Składniki (1 porcja):

60 ml espresso lub kawy z kawiarki, ewentualnie z kapsułek lub parzonej w tradycyjny sposób kawy mielonej

½ szklanki (ok. 120 ml) mleka,

kilka kostek (ok. 20-30 g) czekolady gorzkiej/mlecznej lub 2-3 łyżeczki czekolady w proszku, może być też sos czekoladowy.

Dodatkowo:

śmietanka 30%,

gorzkie kakao lub cynamon do posypania.

Sposób przygotowania:

Do szklanki wlać sos czekoladowy. Jeśli stosujemy czekoladę rozpuścić ją i wlać do szklanki lub rozpuścić w podgrzanym mleku.

Reklama

 

Zaparzyć kawę i dolać do czekolady lub sosu, w tych dwóch przypadkach oddzielnie przygotowujemy mleko, które podgrzewamy i ewentualnie możemy spienić, jeśli nie mamy ekspresu lub urządzenia do spieniania mleka, możemy to zrobić w słoiczku umieszczając ciepłe mleko i potrząsać do lekkiego spienienia. Mleko dolewamy do kawy i czekolady.

 

Ubijamy śmietankę i dekorujemy wierzch kawy posypując na końcu cynamonem lub kakao.

 



Komentarze do artykułu

Napisz

Reklama


Komentarze

Reklama