Nie gonią za modą i trendami, ale za historią regionu serwowaną na talerzu. Pierogi Kurpiowskie to pachnące miłością miejsce, do którego wracają smakosze godziwego jedzenia. Stworzyli je Dajana i Paweł Chmielewscy, młodzi mieszkańcy Jerut. - Sięgamy po tradycyjne przepisy, ale interpretujemy je według wypracowanych receptur naszych babć czy mam – mówi z uśmiechem pani Dajana. - To smak dzieciństwa, na wspomnie którego już cieknie ślinka...
Kluczem do finalnego smaku jest nic innego jak najbliższy naturze składnik. Tej zasady trzymają się właśnie Dajana i Paweł i już dziś zapraszają do swoich punktów handlowych w Myszyńcu i Szczytnie. Na kolacji wigilijnej nie może zabraknąć pierogów i uszek – te najlepsze w regionie pochodzą bez wątpienia z pierogarni Pierogi Kurpiowskie, bo powstają z pasji, miłości i... radości. Kto nie wierzy, niech sprawdzi osobiście. Tak będzie najlepiej.
Dajana i Paweł to młodzi mieszkańcy Jerut. Znali się w dzieciństwie, bo ich domy dzieliła jedynie droga. - Paweł był przyjacielem mojego brata i często się z nim spotykał – wspomina pani Dajana. - Od siedmiu lat jesteśmy parą. Ujął mnie swoją opiekuńczością, tym, że jest dużym wsparciem dla mnie, ale i tym, że świetnie gotuje – mówi z uśmiecham pani Dajana. 14 listopada para wzięła ślub. Czas pandemii sprawił, że wielkiej uroczystości nie było. - My, świadkowie i urzędnik USC – opowiada pani Dajana. - Ale liczymy, że jak to wszystko się skończy to wyprawimy huczne i takie prawdziwe wesele.
Pani Dajana ma 25 lat, jest świeżo upieczonym magistrem prawa. Pan Paweł ma 27 lat i zawodu jest hydraulikiem. - Tak, tak... Wiem, że to dość oryginalne połączenie naszych zawodów, jeśli chodzi o założenie Pierogarni, ale Paweł rewelacyjnie gotuje i zawsze marzył o tym, aby otworzyć własną restaurację – mówi pani Dajana. - Spełnia swoje marzenia i to jest piękne. Z kolei u mnie w domu zawsze lepiło się pierogi. Oboje jesteśmy bardzo „mączni”. Gdy zaczęliśmy szukać pomysłu na własny biznes wiedzieliśmy, że będzie to gastronomia. Tak w 2018 roku powstała pierogarnia w Myszyńcu, a rok później w Szczytnie. Naprawdę wszystko to się fajnie rozwijało, ale pandemia, niestety, znacznie nas spowolniła, bo planów na rozwój mamy bardzo dużo.
Jak wyglądały początki waszego biznesu?
Zaczynaliśmy bardzo ostrożnie. Pracowaliśmy, zresztą jest tak nadal, sami. Pomagali nam rodzice, rodzina. Na początku lepiliśmy po jakieś 2 kilogramy różnego rodzaju pierogów, sprawdzaliśmy, co klienci chętniej kupują i dorabialiśmy je na bieżąco. Cenimy świeżość, bo to najlepsza okrasa. Podczas pracy jest muzyka, rozmowy, przebywamy ze sobą, daje nam to ogromną radość. Wolne mamy tylko soboty. Ale myślę, że początki każdej działalności takie są. Albo się poświęcisz i uda się osiągnąć sukces, albo trzeba szukać czegoś innego. W rozpoczęciu działalności pomogły nam też nasze wyuczone zawody. Jako prawnik ogarnęłam sprawy administracyjne, a Paweł budowlane. Wspólnie szpachlowaliśmy, czy kładliśmy płytki. Uczyliśmy się tego, czego nie potrafiliśmy zrobić: sprawdzaliśmy w internecie, pytaliśmy mojego taty, czy brata. Był to naprawdę fajny czas. Nauczyłam się szpachlować i proszę mi uwierzyć nieźle mi to wychodzi (śmiech).
Pierwszy wasz punkt powstał w Myszyńcu, ale jesteście z Jerut, czyli z naszego powiatu...
Zadecydował o tym trochę przypadek. Gdyby udało nam się kupić jakiś lokal w Szczytnie, to zapewne tutaj powstałby ten pierwszy punkt. Tam mamy całe zaplecze kuchenne, a w Szczytnie drugi punkt sprzedażowy. Na początku pomagała nam nawet Pawła mama, ja pomagałam w trakcie studiów. Śmiejemy się dziś, że ma początku jednego dnia udawało nam się z trudem zrobić 25 kg pierogów, a dziś 200-400, a bywa że i 500 kg lepimy. Od razu uprzedzę pana pytanie: nie, nie sami. Wciąż pomaga nam rodzina.
Rzeczywiście robicie je ręcznie?
Mamy specjalne matryce, które ułatwiają je nam lepić, ale te sezonowe i owocowe robimy wyłącznie ręcznie. Krajemy kółeczka, jak w domu, wkładamy farsz i formujemy. Cisto i farsz zawsze robimy sami.
Pani ulubione pierogi to?
Te z płuckami. Mogę je jeść zawsze i wszędzie. To smak dzieciństwa. Ciasto było drożdżowe. Wyjątkowo pyszne robi moja mama. Babcia z kolei specjalizuje się w pierogach z makiem. Cała moja rodzina jest bardzo mączna, więc na pierogach znam się doskonale. Mam to w genach (śmiech). Gdy z Pawłem zdecydowaliśmy, że otworzymy pierogarnię, to chyba się nawet nie zdziwili, mimo że studiowałam prawo. Na święta zawsze były u nas pierogi. Płucka wieprzowe, łopatka wieprzowa, cebulka... hmm pycha.
Czy takie cuda można kupić u was w pierogarni?
Ależ oczywiście. Cieszą się ogromnym powodzeniem. Smaku tradycji nie da się przebić.
A pani mąż jakie pierogi lubi?
Tu pana zaskoczę. Ulubionym daniem mojego męża jest golonka. Robi znakomite wędliny i potrawy z mięsa. Na pierwszej randce przygotował dla mnie pierś z kurczaka, faszerowaną szpinakiem z mozarellą. Było przepyszne, ale było tego tak dużo, że nie dałam rady zjeść wszystkiego. Paweł uwielbia gotować i eksperymentować. To jego ogromna pasja. Zbudował dla siebie wędzarnię. Z czasem chcemy poszerzyć nasz asortyment właśnie o naturalne wędliny, bez dodatków i konserwantów. Te robione przez Pawła są naprawdę pyszne.
W waszych punktach sprzedażowych można kupić tylko pierogi?
Przede wszystkim, ale klienci znajdą tam też: kopytka, uszka, makron, pasztety, smalczyk na kanapkę, czy mięsiwo w słoikach peklowane tradycyjnie. Gwarantuję, że wszystko robimy samodzielnie. Realizujemy sprawdzone rodzinne receptury. Tego nie da się podrobić. Nawet ciasto do naszych pierogów, to prosty, ale i rodzinny przepis. Oczywiście go nie zdradzę. Ale ciasto przy pierogach jest równie ważne, jak farsz. Farsz też robimy od podstaw samodzielnie. Mięso gotowane jest na wodzie z warzywami z dodatkiem soli, pieprzu, z opalaną cebulką... Nasz smalczyk wytapiany jest ze słoniny wieprzowej. W naszych produktach nie ma żadnej chemii, czy wzmacniaczy smaku. Jedyne przyprawy to sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Paweł już wręcz wyspecjalizował się w farszach oraz smalczyku i pasztecie oraz mięsiwie w słoikach.
Jaki macie wybór pierogów?
Pyta pan o rodzaje?
Tak.
Średnio dziennie jest wybór w około 20 rodzajów. Mamy też doskonałe dodatki do pierożków: sos czosnkowy, surówki, smalec ze skwarkami i cebulką, masło koperkowe i czosnkowe.
Te najbardziej popularne to?
Pierogi z serem schodzą błyskawicznie. Popularne są też te z mięsem. Turyści uwielbiają z kolei z kaczką i kaszą gryczaną. Dużą popularnością cieszą się też oczywiście ruskie. Na pewno każdy klient znajdzie u nas coś dla siebie.
Święta to wyjątkowy czas, jak się je spędza u was w dom?
Od dwóch lat wyglądają nieco inaczej niż zwykle, bo sporo czasu spędzamy w pracy. Wcześniej przygotowywałam je w domu. Mieliśmy dwie kolacje wigilijne, tak rodzinnie. Zawsze były tradycyjne: dwanaście dań, wśród których oczywiście, królowały pierogi.
Myszyniec, Plac Wolności 17
czynne od 9 do 17 poniedziałek – sobota
Szczytno, ul Polska 36 (naprzeciwko budynku Podlaska Chata)
czynne od 9-17 poniedziałek – sobota
Telefoniczne zmówienia:
577 505 602 Myszyniec
577 505 607 - Szczytno
mailowo: pierogikurpiowskie@wp.pl
a może na łące przy drodze wylotowej na Rozogi więcej miejsca i za miastem hałas
zdysk
2025-05-07 08:34:48
Prawdziwy kandydat na prezydenta będzie straszony sądami i więzieniem. Bo tak będą się bali rządzący tego zwycięstwa jego. Tu jest Polska!
kozaostra
2025-05-07 07:46:28
Wybór na kryterium najniższej ceny? To jak ten amfiteatr wykonają?...
Jan
2025-05-07 04:58:06
Mam nadzieję że nie znajdą chętnego. Chcą nam zniszczyć taki fajny park. W sezonie ludzie robią sobie tam pikniki, ćwiczą no i co najważniejsze zabetonują kolejny teren zielony.
Stop amfiteatrowi
2025-05-06 21:31:01
Ktoś kto dokładnie planuje taki czyn nie jest niepoczytalny, co najwyżej opętany (nienawiścią).
Tutejsza
2025-05-06 17:17:55
1000 miejsc siedzących to trochę ubogi ten amfiteatr. W Olsztynie amfiteatr ma pojemność 1300 miejsc a jest strasznie mały. Czy jest sens budować coś o tak małej pojemności?
Szczytno
2025-05-06 15:02:16
Na terenie gminy Dźwierzuty za 600 tys. nową postawili.
Nikodem.
2025-05-06 13:59:10
Panie Romanie właśnie prawda wyszła proszę przeczytać audyt z 19.03.2025. Szok
Tomek
2025-05-06 11:55:51
Szanowna Redakcjo było by super, gdybyście przeczytali audyt zamieszczony na stronie Gminy Rozogi dotyczący działalności GOK od 2018 roku do 19. 03. 2025 czyli lata słynnej pani K......y i pani A..y . Może coś napiszecie bo bardzo interesujący. Pozdrawiam
mieszkaniec
2025-05-06 11:53:18
1. JURGI.
Pastwisko dla bydła lepiej wygląda niż Plac zabaw dla dzieci.
2025-05-06 10:43:09