Pozostajemy w słodkim klimacie Bożego Narodzenia. Ciasto, które mam do zaproponowania łączy w sobie smak i aromat dwóch składników, bez których nie wyobrażamy sobie świąt, a w szczególności słodkich wypieków na nie przygotowywanych, chodzi mianowicie o miód i orzechy. Ciasto - orzechowiec łączy w sobie smak tradycyjnego miodownika, kruchych maślanych ciastek, karmelowy aromat piernika i smak włoskich orzechów. Smaczne miodowo – orzechowe ciasto, którego każdy kawałek to esencja słodkiego Bożego Narodzenia. Naprawdę warto je przygotować, więc polecam i życzę wszystkiego dobrego i słodkiego na zbliżające się święta.
Składniki:
Składniki na dwa miodowe blaty
3 szklanki mąki pszennej - 480 g
150 g prawdziwego masła - 3/4 kostki
1/3 szklanki cukru - około 90 g
2 duże lub 3 małe jajka
3 łyżki płynnego miodu
2 łyżeczki sody
Składniki na masę budyniową
3 szklanki mleka - 750 ml
pół szklanki cukru - około 130 g
kostka masła - 200 g
2 budynie śmietankowe bez cukru - 2 x 40 g
Składniki na orzechowy wierzch
250 g orzechów włoskich łuszczonych
1/4 kostki masła - 50 g
3 łyżki cukru
3 łyżki płynnego miodu
Składniki na dżemową warstwę
200 g dżemu z czarnej porzeczki
Sposób wykonania:
Ugotować budyń do masy budyniowej. Masło wyjąć z lodówki, żeby zmiękło. Do rondelka wlać dwie szklanki mleka oraz wsypać pół szklanki cukru. Do trzeciej szklanki mleka wsypać dwa opakowania proszku budyniowego o smaku waniliowym lub śmietankowym. Mleko z cukrem doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć moc palnika do minimum i wlać dobrze wymieszany proszek budyniowy z mlekiem. Od razu zacząć mieszać budyń. Można trochę zwiększyć moc palnika.
Budyń mieszać krótko, ale energicznie. Powinien się ponownie zagotować i zgęstnieć. Gotować do uzyskania gęstej konsystencji. Budyń odstawić do przestudzenia. Zarówno budyń, jak i masło powinny mieć tę samą temperaturę. Budyń powinien się naturalnie przestudzić. Do niedużej, ale wysokiej miski przełożyć miękkie masło. Ubijać je mikserem na najwyższych obrotach, aż zrobi się puszyste i jasne. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać całkowicie przestudzony budyń. Miksować masę do całkowitego jej połączenia. Można do kremu dodać posiekane orzechy.
W rondelku umieścić razem 50 gramów, czyli 1/4 kostki masła oraz po trzy łyżki cukru i miodu. Całość podgrzewać kilka minut na małej mocy palnika. Mieszać składniki przy pomocy rózgi kuchennej, aż do roztopienia się cukru i ujednolicenia masy.
Po chwili wsypać też około 250 gramów lekko rozdrobnionych orzechów włoskich. Całość mieszać i gotować jeszcze do półtorej minuty na małej mocy palnika. Wyłączyć i odstawić na bok.
Zagnieść ciasto, uformować kulę i podzielić na dwie równe części. Włożyć do lodówki do schłodzenia. Ciasto rozwałkować na około 0,5 cm grubości, przełożyć do prostokątnej tortownicy wyłożonej papierem. Formę z pierwszym blatem pod ciasto umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na środkową półkę z grzaniem góra/dół. Blat piec w ten sposób przez 11 -12 minut. Po upieczeniu zdjąć obręcz formy. Ciasto przesunąć na blat kuchenny razem z papierem do pieczenia. W formie umieścić nowy arkusz papieru do pieczenia, zapiąć obręcz. Drugi kawałek ciasta rozwałkować na placek, tak samo jak pierwszy i przełożyć do formy.
Na ciasto wyłożyć masę orzechową z rondelka. Piec 13 minut w 1800C. Po ostygnięciu wyjąć z blachy. Po wystygnięciu blatu po jego powierzchni rozprowadzić 200 gramów dżemu z czarnej lub czerwonej porzeczki. (ja zastosowałem powidła śliwkowe i mirabelkowe). Można też wybrać dowolny inny, kwaśny dżem. Następnie wyłożyć krem, równomiernie go rozprowadzić i przykryć blatem z orzechami. Schłodzić ciasto min. 5 godzin.
Prawda jest taka, wodociąg musi byc wzmocniony tak aby Natura Mazur - gigantyczny hotel ktory ma gigantyczne zapotrzebowanie na wode niezwlocznie przestał czerpac wode z jeziora na potrzeby biznesu. Ilosci wody które sa tam potrzebne na wszystkie baseny, jacuzzi, prysznice i kąpiele sa niepliczalne i czerpane z studni głębinowej zasilanej wodami jezior. Problem wysychania jeziora nie bez przyczyny nasilił sie wraz z pojawieniem sie tego hotelu. Zmiana klimatu oczywiscie odciska pietno ale przede wszystkim biznesy eksploatują jezioro w największej mierze. Najpierw potrzebny jest silny wodociag i obowiazkowe podlaczenie biznesów a potem domków letniskowych. Wtedy bedzie można narzucić obowiązek podlaczenia sie do wodociągu kazdego z mieszkańców. Bedzie to napewno pierwszy najwazniejszy krok w kierunku uratowania tego pieknego jeziora.
Agata Penell
2025-05-04 14:43:25
Pani Aniu, prawda wcześniej czy później wyjdzie. Firma upadnie, pan Greczycho zniknie, tak szybko jak się pojawił, a Wójt zostanie z ręką w nocniku razem z radnymi.Powodzenia
romek
2025-05-03 15:45:48
A nie można założyć zrzutki??
Tutejsza
2025-05-03 14:38:05
Było jeszcze hasło \"Program Partii programem narodu\". A czemu orkiestra \"lempkowska\" a nie \"lenpolowska\"?
Tutejsza
2025-05-03 14:36:31
Ciekawe, ktoś na ten barak w centrum wydał pozwolenie. A może to budynek tymczasowy?
Gość
2025-05-03 12:59:05
Ale nic nuda, nawet zwykłej potancowki miejskiej nie ma
Boluś
2025-05-03 12:52:14
Było Niech się święci 1-Maja
Gabi
2025-05-03 12:52:00
Budynek siedziby burmistrza Miasta szczytno oraz powiatu szczycieńskiego: instytucja w której w dużej mierze brak należytej kultury osobistej oraz niezależności politycznej. Niestety, ale od pewnego czasu jest to nagminnie zauważalne i nie ma tej Polski uśmiechniętej i czysto krystalicznej mowy. Zastanawiam się tylko jak długo burmistrz będzie jeszcze pudrował stołek na tym urzędzie. Lycka do med allt, vi ses!
Podróżnik
2025-05-03 11:56:43
Co za chore prawo. Człowiek na swojej działce za swoje pieniądze powinien mieć prawo budować co mu się podoba. Powodzenia Panie Krzysztofie
Marek M
2025-05-03 09:55:00
Czyli kierowca sam się zatrzymał skoro dachował.
No i ……
2025-05-03 07:25:53