Pozostajemy w słodkim klimacie Bożego Narodzenia. Ciasto, które mam do zaproponowania łączy w sobie smak i aromat dwóch składników, bez których nie wyobrażamy sobie świąt, a w szczególności słodkich wypieków na nie przygotowywanych, chodzi mianowicie o miód i orzechy. Ciasto - orzechowiec łączy w sobie smak tradycyjnego miodownika, kruchych maślanych ciastek, karmelowy aromat piernika i smak włoskich orzechów. Smaczne miodowo – orzechowe ciasto, którego każdy kawałek to esencja słodkiego Bożego Narodzenia. Naprawdę warto je przygotować, więc polecam i życzę wszystkiego dobrego i słodkiego na zbliżające się święta.

Składniki:
Składniki na dwa miodowe blaty
3 szklanki mąki pszennej - 480 g
150 g prawdziwego masła - 3/4 kostki
1/3 szklanki cukru - około 90 g
2 duże lub 3 małe jajka
3 łyżki płynnego miodu
2 łyżeczki sody
Składniki na masę budyniową
3 szklanki mleka - 750 ml
pół szklanki cukru - około 130 g
kostka masła - 200 g
2 budynie śmietankowe bez cukru - 2 x 40 g
Składniki na orzechowy wierzch
250 g orzechów włoskich łuszczonych
1/4 kostki masła - 50 g
3 łyżki cukru
3 łyżki płynnego miodu
Składniki na dżemową warstwę
200 g dżemu z czarnej porzeczki
Sposób wykonania:
Ugotować budyń do masy budyniowej. Masło wyjąć z lodówki, żeby zmiękło. Do rondelka wlać dwie szklanki mleka oraz wsypać pół szklanki cukru. Do trzeciej szklanki mleka wsypać dwa opakowania proszku budyniowego o smaku waniliowym lub śmietankowym. Mleko z cukrem doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć moc palnika do minimum i wlać dobrze wymieszany proszek budyniowy z mlekiem. Od razu zacząć mieszać budyń. Można trochę zwiększyć moc palnika.
Budyń mieszać krótko, ale energicznie. Powinien się ponownie zagotować i zgęstnieć. Gotować do uzyskania gęstej konsystencji. Budyń odstawić do przestudzenia. Zarówno budyń, jak i masło powinny mieć tę samą temperaturę. Budyń powinien się naturalnie przestudzić. Do niedużej, ale wysokiej miski przełożyć miękkie masło. Ubijać je mikserem na najwyższych obrotach, aż zrobi się puszyste i jasne. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać całkowicie przestudzony budyń. Miksować masę do całkowitego jej połączenia. Można do kremu dodać posiekane orzechy.
W rondelku umieścić razem 50 gramów, czyli 1/4 kostki masła oraz po trzy łyżki cukru i miodu. Całość podgrzewać kilka minut na małej mocy palnika. Mieszać składniki przy pomocy rózgi kuchennej, aż do roztopienia się cukru i ujednolicenia masy.
Po chwili wsypać też około 250 gramów lekko rozdrobnionych orzechów włoskich. Całość mieszać i gotować jeszcze do półtorej minuty na małej mocy palnika. Wyłączyć i odstawić na bok.
Zagnieść ciasto, uformować kulę i podzielić na dwie równe części. Włożyć do lodówki do schłodzenia. Ciasto rozwałkować na około 0,5 cm grubości, przełożyć do prostokątnej tortownicy wyłożonej papierem. Formę z pierwszym blatem pod ciasto umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na środkową półkę z grzaniem góra/dół. Blat piec w ten sposób przez 11 -12 minut. Po upieczeniu zdjąć obręcz formy. Ciasto przesunąć na blat kuchenny razem z papierem do pieczenia. W formie umieścić nowy arkusz papieru do pieczenia, zapiąć obręcz. Drugi kawałek ciasta rozwałkować na placek, tak samo jak pierwszy i przełożyć do formy.
Na ciasto wyłożyć masę orzechową z rondelka. Piec 13 minut w 1800C. Po ostygnięciu wyjąć z blachy. Po wystygnięciu blatu po jego powierzchni rozprowadzić 200 gramów dżemu z czarnej lub czerwonej porzeczki. (ja zastosowałem powidła śliwkowe i mirabelkowe). Można też wybrać dowolny inny, kwaśny dżem. Następnie wyłożyć krem, równomiernie go rozprowadzić i przykryć blatem z orzechami. Schłodzić ciasto min. 5 godzin.
Nie jestem fanem nowego włodarze z Myszynca ale skoro już radni wydali na to zgodę niech robią. Pewnie będzie ładniej niż jest. Kwestia na jak długo nie zrobimy przez to innych inwestycjo bo to nam turystów na pewno nie przyniesie. Takie wieże są w innych miejscach i tłumów tam nie ma. Nikt z Wloszczowej nie przyjedzie gapic się na Szczytno z lotu ptaka. Poza tym mamy wieże w ratuszu ktora jakoś slabo funkcjonuje a ma te same walory. Noji kwestia odrapanej obok szkoły...
Jan
2025-12-17 05:02:18
Jak zwykle to jest potrzebne tylko nie przy moim domy. To niech Ci wlasciciele domów dojeżdżają autobusami elektrycznymi do pracy i nie smrodzą miasta, w którym mieszkam. Swego czasu powstawał pewien zakład pogrzebowy na Niepodległości. Ileż to było hałasu o to. I co? Wszyscy żyją? Da się żyć? W Rudce też były protesty ze market powstaje, market powstał, pięknie się prezentuje i służy ludziom bo mają blisko.
Kamil
2025-12-17 04:56:25
A co będzie z orlikiem, czy też zniknie bez wieści jak plac zabaw z plaży? Korzysta z niego dużo osób. Wydano dużo pieniędzy na jego wybudowanie. Kto się z tego rozliczy?
Zaniepokojona
2025-12-16 11:58:26
Jestem pod wrażeniem naszego ,, zamku\'\' - coś pięknego.
Już
2025-12-16 11:37:29
Czy przekształcanie okolic wieży w \"uporządkowaną przestrzeń publiczną\" bedzie polegać na zaoraniu ponad stuletniej szkoły i zamiana w nowy deptak?
Taka ciągle tutejsza
2025-12-15 19:25:16
Wyśmienite spotkanie Gratuluję p Ambroziakowi pomysłu sposobu prowadzenia spotkania. Wójt byl dobrze przygotowany Duża dawka wiedzy Piękny koncert
Joanna
2025-12-15 18:56:49
Karolina Piechowicz (mam nadzieję, że nie pomyliłem nazwiska), była topową pływaczką wśród juniorów i jakoś słuch po niej zaginą po tym jak wyjechała do Ameryki. Ktoś coś wie, co znią? Teraz ma pewnie ok. 22 lata.
Olek
2025-12-15 07:10:40
A pozwolenia od konserwatora wojewódzkiego już są ? Bo jak ktoś nie ze Szczytna to może nie wiedzieć, jakie rejony miasta podlegają ochronie konserwatorskiej. Zupełnie jak Karol N.
Taki sobie czytelnik
2025-12-15 05:37:43
Najpierw, że dziecko zaginelo a potem dopiero, se z ośrodka terapeutycznego czyli standard. To normalka, że mlodzie ucueha bonim wszędzie źle i nie chcą się wychowywać ale artykuł sugeruje, że zaginęli dziecko...pomocy...
Jan
2025-12-14 08:13:17
Aniu jestem dumna z Ciebie życzę dalszych sukcesów.
Wioleta
2025-12-13 04:20:27