Na horyzoncie święta Bożego Narodzenia więc w słodkościach w najbliższych przedświątecznych numerach zaprezentuję kilka słodkich klasyków. Zaczynamy pierniczków, lukrowanych, wytłaczanych, malowanych, miodowych, chrupiących, pachnących cynamonem i innymi korzennymi przyprawami.
Piernik to ciasto o słodko-pikantnym smaku i długiej trwałości, zrobione z mąki pszennej lub żytniej, miodu, karmelizowanego cukru, tłuszczu, jajek, wody (lub mleka), środka spulchniającego, mocno przyprawione przyprawami korzennymi. Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa „pierny”, czyli pieprzny.
Duży udział przypraw korzennych,, miodu i cukru decydują o długiej trwałości wyrobów. Używane przyprawy korzenne zależą od przepisu i regionalnych tradycji, są to m.in. cynamon, imbir, goździki, nasiona kolendry, kardamon, gałka muszkatołowa, anyż, anyż gwiaździsty, ziele angielskie i czarny pieprz.
Zdaniem niektórych historyków żywności, pierwszy znany przepis na piernik pochodzi z Grecji z około 2400 roku p.n.e.. Według innych, historia piernika sięga roku 992 (naszej ery), kiedy to ormiański mnich Grzegorz z Nikopolis miał nauczyć chrześcijańskich piekarzy we Francji jego wyrobu.
Piernik to tradycyjne ciasto miast hanzeatyckich, będące swoistym symbolem ich powodzenia oraz szerokich kontaktów ze światem. Pierwotnie było ono wielkim luksusem, ze względu na koszty importu przypraw korzennych i bakalii. Tradycja ich wypieku przetrwała m.in. w Bremie, Monachium, Norymberdze, Amsterdamie, Liège, Ostendzie i Kłajpedzie, a z polskich miast w Szczecinie, Gdańsku, Toruniu (słynącym z katarzynek) i Krakowie, gdzie powstał pierwszy cech piernikarzy.
Jeśli zrobimy pierniki teraz, to przez te kilka dni do świąt zdążą zmięknąć i będą w sam raz do spożycia przy choince, pod warunkiem, że wcześniej ich nie skonsumujemy skuszeni pięknym korzennym aromatem. Smacznego i udanego pieczenia.
Michał Denesiuk
1 kg mąki tortowej typ 450
300 g cukru
300 g miodu
1 opakowanie przyprawy do pierników
2 łyżeczki sody
2 jaja całe
1 żółtko
300 g masła lub margaryny
Cukier podgrzać aż powstanie karmel, dodać łyżkę wrzątku, żeby rozrzedzić karmel, dodać tłuszcz i miód wszystko podgrzać, rozpuścić, wymieszać. Przestudzić do 70 stopni dodać do mąki zarobić (przesiekać). Dodać resztę surowców. Wyrobić ciasto. Wałkować, wycinać pierniki i opiekać w 170 - 180 stopniach przez 10 minut.
Surowce:
1kg mąki tortowej typ 450
300g cukru
300g miodu
1 opakowanie przyprawy do pierników
2 łyżeczki sody
2 jaja całe
1 żółtko
300g masła lub margaryny
Sposób wykonania:
Cukier podgrzać aż powstanie karmel, dodać łyżkę wrzątku żeby rozrzedzić karmel, dodać tłuszcz i miód wszystko podgrzać i rozpuścić wymieszać. Przestudzić do 70 stopni dodać do mąki zarobić(przesiekać). Dodać resztę surowców. Wyrobić ciasto. Wałkować wycinać pierniki i odpiekać w 170 - 180 stopniach 10 minut .
Lukier
Surowce:
1 białko
150 g cukru pudru
Pół łyżeczki soku z cytryny
Sposób wykonania:
Wymieszać trzepaczką rózgową składniki ze sobą od połączenia i wytworzenia się gęstego, białego lśniącego lukru.
Bardzo dobrze a lewactwo wyję!
Marek
2025-09-16 20:48:19
Ja to czekam na obiecany przez burmistrza park linowy
Bartek
2025-09-16 20:05:08
No i super, tylko wspierać
Gość
2025-09-16 18:09:46
Ci powiedzmy znani się lansują i to jest obopólna korzyść. Wszystkie te panie startowały w wyborach samorządowych, ale się nie powiodło. Więc pewnie w ten sposób próbują się pokazać szerszemu gronu wyborców.
Mieszkanka
2025-09-16 14:00:37
A potem Jurand trafił w dyby, przy których się dał sfotografować. Szkoda, że nie wtedy, kiedy w te dyby dał się zakuć. Bo te dyby to jak strzelba w spektaklu teatralnym, ze ona musi wybuchnąć. No to co z tymi dybami?
Śmieszek
2025-09-16 13:59:29
Chyba musze sie wziac za swoje piersi....
Ewelina
2025-09-16 11:23:59
głosuję na projekt obywatelski - fontanna multimedialna.
Anna.Sz
2025-09-16 10:59:32
A ten killerpiesek to taki słodziak, że bez smyczy po lesie lata zapewne...
Kamil
2025-09-16 05:00:43
Wszystko ok tylko znowu trzeba się wspierać osobami powiedzmy znanymi. To jak w poprzednim konkursie wygrał projekt radnego. Swoją drogą to czekam aż ten park po prostu z czasem zarosnie bo taki lis go chyba raczej czeka. Myślę że zwykli obywatele, którzy nie są jakoś tam powiedzmy medialni po prostu mimo iż mają fajne pomysły, dlatego nie zgłaszają pomysłów. Po prostu zniechęcili sie
Romek
2025-09-16 04:47:23
Kiedyś mieszkańcy bali się pary wodnej i zrezygnowali z kolei.
Gabi
2025-09-15 16:51:39