Na horyzoncie święta Bożego Narodzenia więc w słodkościach w najbliższych przedświątecznych numerach zaprezentuję kilka słodkich klasyków. Zaczynamy pierniczków, lukrowanych, wytłaczanych, malowanych, miodowych, chrupiących, pachnących cynamonem i innymi korzennymi przyprawami.
Piernik to ciasto o słodko-pikantnym smaku i długiej trwałości, zrobione z mąki pszennej lub żytniej, miodu, karmelizowanego cukru, tłuszczu, jajek, wody (lub mleka), środka spulchniającego, mocno przyprawione przyprawami korzennymi. Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa „pierny”, czyli pieprzny.
Duży udział przypraw korzennych,, miodu i cukru decydują o długiej trwałości wyrobów. Używane przyprawy korzenne zależą od przepisu i regionalnych tradycji, są to m.in. cynamon, imbir, goździki, nasiona kolendry, kardamon, gałka muszkatołowa, anyż, anyż gwiaździsty, ziele angielskie i czarny pieprz.
Zdaniem niektórych historyków żywności, pierwszy znany przepis na piernik pochodzi z Grecji z około 2400 roku p.n.e.. Według innych, historia piernika sięga roku 992 (naszej ery), kiedy to ormiański mnich Grzegorz z Nikopolis miał nauczyć chrześcijańskich piekarzy we Francji jego wyrobu.
Piernik to tradycyjne ciasto miast hanzeatyckich, będące swoistym symbolem ich powodzenia oraz szerokich kontaktów ze światem. Pierwotnie było ono wielkim luksusem, ze względu na koszty importu przypraw korzennych i bakalii. Tradycja ich wypieku przetrwała m.in. w Bremie, Monachium, Norymberdze, Amsterdamie, Liège, Ostendzie i Kłajpedzie, a z polskich miast w Szczecinie, Gdańsku, Toruniu (słynącym z katarzynek) i Krakowie, gdzie powstał pierwszy cech piernikarzy.
Jeśli zrobimy pierniki teraz, to przez te kilka dni do świąt zdążą zmięknąć i będą w sam raz do spożycia przy choince, pod warunkiem, że wcześniej ich nie skonsumujemy skuszeni pięknym korzennym aromatem. Smacznego i udanego pieczenia.
Michał Denesiuk
1 kg mąki tortowej typ 450
300 g cukru
300 g miodu
1 opakowanie przyprawy do pierników
2 łyżeczki sody
2 jaja całe
1 żółtko
300 g masła lub margaryny
Cukier podgrzać aż powstanie karmel, dodać łyżkę wrzątku, żeby rozrzedzić karmel, dodać tłuszcz i miód wszystko podgrzać, rozpuścić, wymieszać. Przestudzić do 70 stopni dodać do mąki zarobić (przesiekać). Dodać resztę surowców. Wyrobić ciasto. Wałkować, wycinać pierniki i opiekać w 170 - 180 stopniach przez 10 minut.
Surowce:
1kg mąki tortowej typ 450
300g cukru
300g miodu
1 opakowanie przyprawy do pierników
2 łyżeczki sody
2 jaja całe
1 żółtko
300g masła lub margaryny
Sposób wykonania:
Cukier podgrzać aż powstanie karmel, dodać łyżkę wrzątku żeby rozrzedzić karmel, dodać tłuszcz i miód wszystko podgrzać i rozpuścić wymieszać. Przestudzić do 70 stopni dodać do mąki zarobić(przesiekać). Dodać resztę surowców. Wyrobić ciasto. Wałkować wycinać pierniki i odpiekać w 170 - 180 stopniach 10 minut .
Lukier
Surowce:
1 białko
150 g cukru pudru
Pół łyżeczki soku z cytryny
Sposób wykonania:
Wymieszać trzepaczką rózgową składniki ze sobą od połączenia i wytworzenia się gęstego, białego lśniącego lukru.
Jak na razie to miasto nie radzi sobie ze zmianami które musiało wprowadzić po tym jak UE sobie wymyśliła segregację tekstylii to jest bomba czerwony krzyż zabiera swoje kontenery z osiedli dla potrzebujących bo ludzie nie mogli pozbyć się szmat bo albo PSZOK albo rynek co nie zadowoliło zajętych mieszkańców Szczytna.
Phi
2025-07-02 11:50:52
No jak żyć? Hołota nie słucha elyt!
Szczery demokrata
2025-07-02 06:23:58
Pani Aniu, to jak ludzkość bez tej \"medycyny opartej na dowodach\" żyli, gdy nie istniała jeszcze big pharma!?...aż dziw bierze, że wystarczały im rosnące w lasach, całkiem za darmo, ZIOŁA. W przyrodzie rośną leki na każdą znaną ludzkości chorobę, mało tego, jedynym skutkiem ubocznym stosowania tychże darmowych leków, jest zdrowie.
Polak
2025-07-01 12:42:54
Pani Karolino skoro ma pani partnera budowlanca dlaczego on nie stworzy pani warunków pani oraz dzieciom tylko liczy pani na komunalne mieszkanie jestescie młodzi wszystko przed wami Wy młodzi tylko liczycie na pomoc państwa
zły
2025-07-01 07:37:53
Szkoda, że to tylko akcja. Koniecznie trzeba to robić częściej. Na przykład na ścieżce rowerowej do Biskupca. Zobaczcie ile butelek po piwie jest w pojemnikach na śmieci i leży wzdłuż ścieżki.
Norbert
2025-07-01 07:32:50
ehhh, kolejny szaman który mimo studiów nie pojął czym jest medycyna oparta na dowodach naukowych.
ania
2025-06-30 13:05:13
To bardzo niebezpieczne skrzyżowanie, co chwila są tam stłuczki. Zawsze, gdy tam przejeżdżam, widzę coraz to nowe fragmenty rozbitych lamp i zderzaków. Największym problemem są jadący z nadmierną prędkością kierowcy od strony Lemańskiej, szczególnie że jest tam górka i w związku z tym ograniczona widoczność dla kierowców nadjeżdżających z trzech pozostałych ulic.
Kowal
2025-06-29 23:34:45
Jeszcze tylko zrobić trzeba porządek z tymi wałęsającymi czymś psami tam.
2025-06-29 10:18:31
Księże Andrzeju, w tym szczególnym dla Księdza dniu myślami jestem z Tobą. Przesyłam bukiet ciepłych myśli i urodzinowych życzeń. Zdrowia, nadziei i Bożej obecności w Twoim codziennym życiu! Z wyrazami miłości. Grażyna
Grażyna Zalewska
2025-06-28 19:55:08
Faktycznie napis przyciąga odwiedzających , widziałem że już jeden mieszkaniec Szczytna robił sobie zdjęcie na uroczystym otwarciu
Adam
2025-06-28 14:41:28