Na horyzoncie święta Bożego Narodzenia więc w słodkościach w najbliższych przedświątecznych numerach zaprezentuję kilka słodkich klasyków. Zaczynamy pierniczków, lukrowanych, wytłaczanych, malowanych, miodowych, chrupiących, pachnących cynamonem i innymi korzennymi przyprawami.
Piernik to ciasto o słodko-pikantnym smaku i długiej trwałości, zrobione z mąki pszennej lub żytniej, miodu, karmelizowanego cukru, tłuszczu, jajek, wody (lub mleka), środka spulchniającego, mocno przyprawione przyprawami korzennymi. Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa „pierny”, czyli pieprzny.
Duży udział przypraw korzennych,, miodu i cukru decydują o długiej trwałości wyrobów. Używane przyprawy korzenne zależą od przepisu i regionalnych tradycji, są to m.in. cynamon, imbir, goździki, nasiona kolendry, kardamon, gałka muszkatołowa, anyż, anyż gwiaździsty, ziele angielskie i czarny pieprz.
Zdaniem niektórych historyków żywności, pierwszy znany przepis na piernik pochodzi z Grecji z około 2400 roku p.n.e.. Według innych, historia piernika sięga roku 992 (naszej ery), kiedy to ormiański mnich Grzegorz z Nikopolis miał nauczyć chrześcijańskich piekarzy we Francji jego wyrobu.
Piernik to tradycyjne ciasto miast hanzeatyckich, będące swoistym symbolem ich powodzenia oraz szerokich kontaktów ze światem. Pierwotnie było ono wielkim luksusem, ze względu na koszty importu przypraw korzennych i bakalii. Tradycja ich wypieku przetrwała m.in. w Bremie, Monachium, Norymberdze, Amsterdamie, Liège, Ostendzie i Kłajpedzie, a z polskich miast w Szczecinie, Gdańsku, Toruniu (słynącym z katarzynek) i Krakowie, gdzie powstał pierwszy cech piernikarzy.
Jeśli zrobimy pierniki teraz, to przez te kilka dni do świąt zdążą zmięknąć i będą w sam raz do spożycia przy choince, pod warunkiem, że wcześniej ich nie skonsumujemy skuszeni pięknym korzennym aromatem. Smacznego i udanego pieczenia.
Michał Denesiuk
1 kg mąki tortowej typ 450
300 g cukru
300 g miodu
1 opakowanie przyprawy do pierników
2 łyżeczki sody
2 jaja całe
1 żółtko
300 g masła lub margaryny
Cukier podgrzać aż powstanie karmel, dodać łyżkę wrzątku, żeby rozrzedzić karmel, dodać tłuszcz i miód wszystko podgrzać, rozpuścić, wymieszać. Przestudzić do 70 stopni dodać do mąki zarobić (przesiekać). Dodać resztę surowców. Wyrobić ciasto. Wałkować, wycinać pierniki i opiekać w 170 - 180 stopniach przez 10 minut.
Surowce:
1kg mąki tortowej typ 450
300g cukru
300g miodu
1 opakowanie przyprawy do pierników
2 łyżeczki sody
2 jaja całe
1 żółtko
300g masła lub margaryny
Sposób wykonania:
Cukier podgrzać aż powstanie karmel, dodać łyżkę wrzątku żeby rozrzedzić karmel, dodać tłuszcz i miód wszystko podgrzać i rozpuścić wymieszać. Przestudzić do 70 stopni dodać do mąki zarobić(przesiekać). Dodać resztę surowców. Wyrobić ciasto. Wałkować wycinać pierniki i odpiekać w 170 - 180 stopniach 10 minut .
Lukier
Surowce:
1 białko
150 g cukru pudru
Pół łyżeczki soku z cytryny
Sposób wykonania:
Wymieszać trzepaczką rózgową składniki ze sobą od połączenia i wytworzenia się gęstego, białego lśniącego lukru.
To kara za skąpstwo! Jadac ze Szczytna chciałam się wykapac i trzeba płacić za wejście na plażę. Pozagradzali wszystko.
2025-10-27 08:30:15
Jak na dziurę przystało , to tak musi być. A szkoda .
że tak powiem
2025-10-25 07:50:00
Nie tylko w miejscach, o których czytelniczka pisze ale w wielu w centrum, na światłach, na rondzie. Pisze się tylko czego to wlodarz nie zamierza zrobić a światła w mieście nie ma a kanal łączący jeziora wyschnięty na wiór i diabelsko cuchnie. Usmiechnijcie sie brygada heej
Jan
2025-10-24 20:18:08
Na ul. Władysława IV jest dokładnie to samo. Wieczorami późno się zapalają a od samego rana już nie świecą. Oszczędności.....
Mieszkanka
2025-10-24 14:51:30
Jeżdżę do pracy na 7.00 i jest bardzo niebezpiecznie, nic nie widać na przejsciach
Maras
2025-10-24 11:18:02
Panie Profesorze, jak na profesora to za mały pomyślunek. Nie włodarze tylko Żuchowski a to jest kolosalna różnica.
Jan
2025-10-23 17:24:01
A do Egiptu to chyba bliżej z lotniska w Radomiu, jak twierdził mędrzec poseł Marek S.
Śmieszek
2025-10-23 10:29:30
Oho, czyżby nadchodziło przymusowe wyszczepienie i farmaceuci są szkoleni na wypadek pojawienia się \"agresywnych\" klientów, którzy nie będą chcieli przyjąć ich daru?
taki tam
2025-10-23 09:17:10
włodarze najpierw oddali prawie darmo, a teraz wydadzą 18 mln - mistrzowie zarządzania i gospodarności na skalę światową. No ale kto komu zabroni wydawać lekką ręką nie swoje pieniądze.
Profesor
2025-10-22 12:32:08
No niby fajnie, ale co to ma wspólnego z Kulturą?
ciekawa
2025-10-22 10:06:41