Smakowity i wszechstronny łosoś jest dobrym pomysłem na obiad o każdej porze roku. Można go grillować, piec, gotować na parze, świetnie smakuje też na surowo i w wersji wędzonej. Odkryj pyszne przepisy na łososia w lekkim wydaniu.
Łosoś to ryba morska bogata w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3: dokozaheksaenowy i eikozapentaenowy (DHA i EPA), które mają szereg korzyści zdrowotnych, w tym:
wspierają pracę mózgu i układu nerwowego;
poprawiają pracę serca;
poprawiają profil lipidowy – obniżają cholesterol całkowity i LDL, zmniejszają stężenie trójglicerydów;
obniżają ciśnienie krwi;
zmniejszają stany zapalne;
poprawiają funkcjonowanie narządu wzroku;
wspierają zdrowie skóry.
Ponadto łosoś jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, niezbędnego do budowy mięśni i utrzymania optymalnej masy ciała. Zawiera witaminy z grupy B, w tym B6 i B12, które wpływają na prawidłową pracę układu nerwowego. W tłuszczu łososia rozpuszczone są witaminy A, D i E o działaniu przeciwzapalnym. Ryba ta to również skarbnica składników mineralnych, takich jak selen, jod, potas, wapń, magnez, fosfor czy żelazo.
Łosoś jest wysokoenergetyczną rybą, dzięki czemu szybko zaspokaja głód i na długo daje uczucie sytości. Ze względu na właściwości prozdrowotne łosoś powinien pojawić się w diecie każdej osoby, która ceni sobie zdrowy styl życia. Dzięki temu, że ryba ta stanowi skoncentrowane źródło wielu substancji odżywczych, warto włączyć ją do diety odchudzającej, aby zapobiegać niedoborom pokarmowym.
Dania z łososiem świetnie sprawdzają się jako element głównych posiłków. Można przyrządzić go na wiele sposobów. Jeśli szukasz pomysłów na lekkie dania obiadowe, zajrzyj na stronę łosoś przepisy, gdzie znajdziesz tę rybę w wersji pieczonej, grillowanej i gotowanej na parze. Warto zaplanować co najmniej dwa posiłki w tygodniu z łososiem w roli głównej. Spożywanie takiej ilości tłustych ryb morskich pomaga w zaspokojeniu zapotrzebowania na kwasy tłuszczowe omega-3.
Jeśli zależy Ci na tym, żeby dania z łososiem były zdrowe, lekkie i soczyste, przygotowuj je bez dodatkowego tłuszczu (łosoś ma go pod dostatkiem) i z dużą ilością warzyw. Stosuj krótką obróbkę termiczną (kilka minut na grillu i patelni, kilkanaście minut w piekarniku i w parowarze), co pozwoli zatrzymać większość cennych składników odżywczych. Dobrym rozwiązaniem jest zawinięcie przyprawionego łososia w pergamin, folię aluminiową lub rękaw do pieczenia – w ten sposób zatrzymasz w łososiu to, co najcenniejsze i unikniesz przesuszenia ryby.
Łosoś to ryba, która ma wiele „twarzy”: pasuje do dań słonych, pikantnych i słodko-kwaśnych. Można łączyć go z warzywami, owocami, ziołami i różnymi przyprawami. Jego przygotowanie jest proste i bardzo satysfakcjonujące. Grillowane szaszłyki z łososiem to efektowny i smaczny posiłek na ciepło, który przygotujesz w zaledwie 25 minut.
Składniki na 2-3 porcje:
* Świeży łosoś MOWI – 300 g;
* Cukinia – 1 sztuka;
* Czerwona cebula – 1 sztuka;
* Sól i pieprz – do smaku;
* Śmietana lub jogurt naturalny – 200 ml;
* Wasabi – 2 łyżeczki;
* Cytryna;
* Sałata i szczypiorek;
* Patyczki do szaszłyków.
Sposób przygotowania:
Pokrój łososia, cukinię i cebulę na średnie kawałki podobnej wielkości i naprzemiennie nabij je na patyczki do szaszłyków. Przygotuj dip, łącząc ze sobą śmietanę i wasabi. Szaszłyki zgrilluj na patelni do grillowania, elektrycznym grillu lub w piekarniku. Ważne, żeby zrobić to krótko, w wysokiej temperaturze i często obracając. Mięso łososia powinno być przypieczone z zewnątrz, a soczyste w środku. Szaszłyki serwuj na liściach ulubionej sałaty. Posyp je posiekanym szczypiorkiem. Danie podawaj z dipem wasabi, ćwiartkami cytryny i pieczonymi ziemniaczkami lub ryżem.
Wieża ratuszowa dobrze \"brała\" jako obiekt atrakcji turystycznej jak była pod opieką muzeum w Szczytnie. Bo się zajmowali nią ludzie, którzy się na tym znali. Ale jak to amatorzy - wywalają otwarte drzwi..
Taki sobie czytelnik
2025-12-18 15:58:52
nawet okna mają zabytkowe
że tak powiem
2025-12-17 23:18:26
A co z rewitalizacja Parku Andersa???
Ja
2025-12-17 22:12:37
Nie jestem fanem nowego włodarze z Myszynca ale skoro już radni wydali na to zgodę niech robią. Pewnie będzie ładniej niż jest. Kwestia na jak długo nie zrobimy przez to innych inwestycjo bo to nam turystów na pewno nie przyniesie. Takie wieże są w innych miejscach i tłumów tam nie ma. Nikt z Wloszczowej nie przyjedzie gapic się na Szczytno z lotu ptaka. Poza tym mamy wieże w ratuszu ktora jakoś slabo funkcjonuje a ma te same walory. Noji kwestia odrapanej obok szkoły...
Jan
2025-12-17 05:02:18
Jak zwykle to jest potrzebne tylko nie przy moim domy. To niech Ci wlasciciele domów dojeżdżają autobusami elektrycznymi do pracy i nie smrodzą miasta, w którym mieszkam. Swego czasu powstawał pewien zakład pogrzebowy na Niepodległości. Ileż to było hałasu o to. I co? Wszyscy żyją? Da się żyć? W Rudce też były protesty ze market powstaje, market powstał, pięknie się prezentuje i służy ludziom bo mają blisko.
Kamil
2025-12-17 04:56:25
A co będzie z orlikiem, czy też zniknie bez wieści jak plac zabaw z plaży? Korzysta z niego dużo osób. Wydano dużo pieniędzy na jego wybudowanie. Kto się z tego rozliczy?
Zaniepokojona
2025-12-16 11:58:26
Jestem pod wrażeniem naszego ,, zamku\'\' - coś pięknego.
Już
2025-12-16 11:37:29
Czy przekształcanie okolic wieży w \"uporządkowaną przestrzeń publiczną\" bedzie polegać na zaoraniu ponad stuletniej szkoły i zamiana w nowy deptak?
Taka ciągle tutejsza
2025-12-15 19:25:16
Wyśmienite spotkanie Gratuluję p Ambroziakowi pomysłu sposobu prowadzenia spotkania. Wójt byl dobrze przygotowany Duża dawka wiedzy Piękny koncert
Joanna
2025-12-15 18:56:49
Karolina Piechowicz (mam nadzieję, że nie pomyliłem nazwiska), była topową pływaczką wśród juniorów i jakoś słuch po niej zaginą po tym jak wyjechała do Ameryki. Ktoś coś wie, co znią? Teraz ma pewnie ok. 22 lata.
Olek
2025-12-15 07:10:40