Smakowity i wszechstronny łosoś jest dobrym pomysłem na obiad o każdej porze roku. Można go grillować, piec, gotować na parze, świetnie smakuje też na surowo i w wersji wędzonej. Odkryj pyszne przepisy na łososia w lekkim wydaniu.
Łosoś to ryba morska bogata w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3: dokozaheksaenowy i eikozapentaenowy (DHA i EPA), które mają szereg korzyści zdrowotnych, w tym:
wspierają pracę mózgu i układu nerwowego;
poprawiają pracę serca;
poprawiają profil lipidowy – obniżają cholesterol całkowity i LDL, zmniejszają stężenie trójglicerydów;
obniżają ciśnienie krwi;
zmniejszają stany zapalne;
poprawiają funkcjonowanie narządu wzroku;
wspierają zdrowie skóry.
Ponadto łosoś jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, niezbędnego do budowy mięśni i utrzymania optymalnej masy ciała. Zawiera witaminy z grupy B, w tym B6 i B12, które wpływają na prawidłową pracę układu nerwowego. W tłuszczu łososia rozpuszczone są witaminy A, D i E o działaniu przeciwzapalnym. Ryba ta to również skarbnica składników mineralnych, takich jak selen, jod, potas, wapń, magnez, fosfor czy żelazo.
Łosoś jest wysokoenergetyczną rybą, dzięki czemu szybko zaspokaja głód i na długo daje uczucie sytości. Ze względu na właściwości prozdrowotne łosoś powinien pojawić się w diecie każdej osoby, która ceni sobie zdrowy styl życia. Dzięki temu, że ryba ta stanowi skoncentrowane źródło wielu substancji odżywczych, warto włączyć ją do diety odchudzającej, aby zapobiegać niedoborom pokarmowym.
Dania z łososiem świetnie sprawdzają się jako element głównych posiłków. Można przyrządzić go na wiele sposobów. Jeśli szukasz pomysłów na lekkie dania obiadowe, zajrzyj na stronę łosoś przepisy, gdzie znajdziesz tę rybę w wersji pieczonej, grillowanej i gotowanej na parze. Warto zaplanować co najmniej dwa posiłki w tygodniu z łososiem w roli głównej. Spożywanie takiej ilości tłustych ryb morskich pomaga w zaspokojeniu zapotrzebowania na kwasy tłuszczowe omega-3.
Jeśli zależy Ci na tym, żeby dania z łososiem były zdrowe, lekkie i soczyste, przygotowuj je bez dodatkowego tłuszczu (łosoś ma go pod dostatkiem) i z dużą ilością warzyw. Stosuj krótką obróbkę termiczną (kilka minut na grillu i patelni, kilkanaście minut w piekarniku i w parowarze), co pozwoli zatrzymać większość cennych składników odżywczych. Dobrym rozwiązaniem jest zawinięcie przyprawionego łososia w pergamin, folię aluminiową lub rękaw do pieczenia – w ten sposób zatrzymasz w łososiu to, co najcenniejsze i unikniesz przesuszenia ryby.
Łosoś to ryba, która ma wiele „twarzy”: pasuje do dań słonych, pikantnych i słodko-kwaśnych. Można łączyć go z warzywami, owocami, ziołami i różnymi przyprawami. Jego przygotowanie jest proste i bardzo satysfakcjonujące. Grillowane szaszłyki z łososiem to efektowny i smaczny posiłek na ciepło, który przygotujesz w zaledwie 25 minut.
Składniki na 2-3 porcje:
* Świeży łosoś MOWI – 300 g;
* Cukinia – 1 sztuka;
* Czerwona cebula – 1 sztuka;
* Sól i pieprz – do smaku;
* Śmietana lub jogurt naturalny – 200 ml;
* Wasabi – 2 łyżeczki;
* Cytryna;
* Sałata i szczypiorek;
* Patyczki do szaszłyków.
Sposób przygotowania:
Pokrój łososia, cukinię i cebulę na średnie kawałki podobnej wielkości i naprzemiennie nabij je na patyczki do szaszłyków. Przygotuj dip, łącząc ze sobą śmietanę i wasabi. Szaszłyki zgrilluj na patelni do grillowania, elektrycznym grillu lub w piekarniku. Ważne, żeby zrobić to krótko, w wysokiej temperaturze i często obracając. Mięso łososia powinno być przypieczone z zewnątrz, a soczyste w środku. Szaszłyki serwuj na liściach ulubionej sałaty. Posyp je posiekanym szczypiorkiem. Danie podawaj z dipem wasabi, ćwiartkami cytryny i pieczonymi ziemniaczkami lub ryżem.
Dlaczego usunięto komentarze? Czyżby nie wpisywały się w jedynie słuszną narrację?
Wiesław Nosowicz
2025-07-30 14:57:43
to jest łatanie dziury łatą a nie zabezpieczenie , a prowizorka będzie trwać latami aż budynek sam się rozleci
zdysk
2025-07-30 14:06:51
Mogłaby się wreszcie skończyć moda na te \"Q\", jako uzupełnianie polskich wyrazów. Nadmieniam, że \"Q\" może zakończyć się także rwą - oczywiście kulszową. To jednak zaśmiecanie języka. Może za mało rozwinięty słownik mowy ojczystej? Pamiętacie o określeniu funkcjonującym swego czasu o rodakach w krajach anglosaskich - w wersji fonetycznej podaję - q\'pipl (people)?
Śmieszek
2025-07-30 12:38:00
pamietaj ze to sluzba
jery
2025-07-29 20:40:29
I można za milion a nie za kilkanaście?
Bartek
2025-07-29 19:55:04
Świetna obsługa. Cierpliwość do pacjentów i zawsze wszystko dobrze wytłumaczone.
Viola
2025-07-29 14:28:22
Za takie pieniądze to można całą wodę w jeziorze wymienić na Muszyniankę. A tak serio serio, to ani słowa o kanale łączącym jeziora. Zasypią go, żeby się nowa zdrowa czysta ekologiczna woda nie mieszała z tą inną wodą? I czy nasze, szczycieńskie firmy zarobią na tym? Bo może być tak, że dostaliśmy te pieniądze, aby konkretna firma zgarnęła te pieniądze.
jans
2025-07-29 13:16:31
Fafernuchy i wycinanki to zdecydowanie kurpiowska tradycja. Kiedyś może z osiedleńcami docierała na Mazury.
małpa
2025-07-29 12:24:31
Feminizacja zawodu nauczyciela jest fatalna, zadziobią cię, bo nie piłaś kawki z koleżankami na przerwach, nie robiłaś z nimi na drutach i nie dzielisz się przepisami na jakieś ciasto, czy potrawkę, itp., itd. Boją się, bo usadziły się Panie na swych grzędach i obawiają się \"przesadzeń\".
Taki sobie czytelnik
2025-07-28 15:39:20
Stefcio doznał porażki i to kolejnej.
Rafi
2025-07-28 12:40:41