Sobota, 14 Czerwiec
Imieniny: Antoniego, Gracji, Lucjana -

Reklama


Reklama

Sześć godzin jedzenia


Szczypta soli w tym kotle równa się... pięć kilogramów – informował Krzysztof Górski, który przez długie sobotnie godziny karmił wszystkich chętnych kartoflanką. Wcześniej miejscowa „Sławianka” serwowała kartoflaka, za którego zresztą publiczność przyznała jej pierwsze miejsce w...


  • Data:

Szczypta soli w tym kotle równa się... pięć kilogramów – informował Krzysztof Górski, który przez długie sobotnie godziny karmił wszystkich chętnych kartoflanką. Wcześniej miejscowa „Sławianka” serwowała kartoflaka, za którego zresztą publiczność przyznała jej pierwsze miejsce w dorocznym konkursie.

Święto Mazurskiego Kartoflaka tradycyjnie łączy się ze zbiorowym żywieniem i to w rytm muzyki. Tak samo było i w tym roku, już po raz piąty. Wiele tac z kartoflakiem, który rozszedł się w w błyskawicznym tempie oraz 10 tysięcy porcji zupy, nawet jeśli nie zadowoliło gustów (te wszak odmienne bywają), to z pewnością nakarmiło wszystkich chętnych, chociaż byli i tacy, którzy w niedzielę ubolewali, że nie zdążyli na jedno bądź na drugie.


Reklama

O miano Mistrza Kartoflaka ubiegały się trzy restauracje: dwie miejscowe i jedna z Barczewa. Jury wyłonione spośród publiczności orzekło, że najsmakowitszego kartoflaka tym razem przygotowała szczycieńska restauracja „Sławianka”.

Mistrz kotła Krzysztof Górski, podkreślał w obecności burmistrz Danuty Górskiej, iż zbieżność nazwisk jest przypadkowa, ale nie omieszkał zaapelować: „Górscy wszystkich krajów – łączcie się”, a przede wszystkim – nakarmić przybyłych kartoflanką oraz przekonać zainteresowanych, że możliwe jest szybkie wędzenie smakowitych mięs i uniknięcie tym samym mięsopodobnych komponentów w przemysłowych wędlinach. Do kotła, równo o godzinie 13. ustawiła się ogromna kolejka, ale ci, którzy mniej byli łakomi, miseczkę zupy otrzymywali później bez oczekiwania, w każdej chwili, aż do godziny 19., bo wtedy wielki kocioł jadła został w końcu opróżniony.

Reklama

Halina Bielawska

fot. Halina Bielawska



Komentarze do artykułu

Napisz

Reklama


Komentarze

Reklama