Piątek, 19 Kwiecień
Imieniny: Alfa, Leonii, Tytusa -

Reklama


Reklama

Mazurskie bociany – eksponaty Muzeum Mazurskiego w Szczytnie


Skoro już wiosna (przynajmniej kalendarzowa) prezentujemy z naszej wystawy przyrodniczej najbardziej charakterystycznego i popularnego ptaka w mazurskim krajobrazie - bociana białego oraz jego kuzyna – bociana czarnego, zwanego też hajstrą, niestety rzadko występującego w naszym regionie. To ptaki migracyjne. Odlatują od nas w sierpniu, czasem we wrześniu, a wracają na przełomie marca i kwietnia.


  • Data:

Bocian biały mierzy średnio 100-115 cm od czubka dzioba do końca ogona. Jego waga waha się od 2,5 do 4 kg, a rozpiętość skrzydeł wynosi od 155 cm do 215 cm. Jest ptakiem monogamicznym.

 

Samiec z samicą budują duże gniazdo, które może służyć im parę lat. Podczas lęgu samica składa zazwyczaj 4 jaja, z których po 33-34 dniach wykluwają się pisklęta. Młode opuszczają gniazdo po około 2 miesiącach, ale jeszcze przez 2-3 tygodnie pozostają na „utrzymaniu” rodziców. Bocian biały jest mięsożercą. Zjada owady, ryby, płazy, gady, małe ssaki i małe ptaki. Na Mazurach występuje ok. 7 000 par.


Reklama

 

Bocian czarny jest nieco mniejszy od bociana białego. Czarny jest tylko z nazwy, bo jego upierzenie jest tak naprawdę metalicznie fioletowo-zielone. Z bocianem białym, w okresie młodzieńczym, łączy go czerwony dziób i takież nogi. W przeciwieństwie do kuzyna gnieździ z dala od osiedli ludzkich na terenie rozległych lasów i terenów podmokłych. Na terenie Mazur gniazduje ok. 100 par.

Reklama

Klaudiusz Woźniak,

kierownik Muzeum Mazurskiego w Szczytnie



Komentarze do artykułu

Napisz

Reklama


Komentarze

Reklama