Czwartek, 2 Maj
Imieniny: Longiny, Toli, Zygmunta -

Reklama


Reklama

Kreatywna podróż smaków w restauracji ZDROWO NADZIANE w Szczytnie. Wyjątkowe pierogi w nietypowym wydaniu


Promocja. - Pierogi to wyjątkowa potrawa. Mocno wpisane w naszą polską, kulinarną tradycję dają cały wachlarz możliwości – mówi Krystian Andrzejewski, szef, który swoim gościom serwuje wyjątkowe pierogi. - Nie są ekskluzywne, raczej w bardziej restauracyjnej odsłonie. Obowiązkiem kucharza jest odkrywanie przed gościem nowych smaków.



Szczytnem łączy go całkiem sporo, to ze swoim kulinarnym zapleczem jest tu na chwilę. Idea restauracji pop-up, czyli działanie w określonym charakterze w jednym miejscu przez chwilę idealnie pasuje do jego charakteru.

 

- To pozwala na podejmowanie nowych wyzwań. Eksperymentowanie. Dzięki takiemu podejściu do kuchni nieustannie należy być kreatywnym – opowiada. - A to dla mnie najważniejsze. Bo gotowanie to moja pasja, która jednocześnie jest wyzwaniem.

 


ZDROWO NADZIANE

Sienkiewicza 2/1

12-100 Szczytno

(lokal po dawnej Toscanie)

Facebook: fb/zdrowo nadziane pop-up gastronomiczny


Zagraniczna praktyka po szczycieńskim „gastronomiku”

 

Ze Szczytnem zapoznał się, gdy był nastolatkiem. Rozpoczął tu naukę w szkole gastronomicznej. Później przyszedł czas na pracę i wyjazd do Anglii, gdzie swoje umiejętności rozwijał w różnych restauracjach.

 

- Spędziłem tam dziesięć lat i bardzo dużo się nauczyłem. W zasadzie odkryłem siebie jako kucharza – opowiada. - Wychodzę z założenia, że z każdego miejsca, w którym się znajdujemy, powinniśmy wynieść jak najwięcej, bez względu na to czy jest to mała knajpka, czy duża restauracja.

 

 

Krystian Andrzejewski, szef, który swoim gościom serwuje wyjątkowe pierogi

 

Szef nie umie wyjaśnić, skąd u niego zamiłowanie do gotowania i taki wybór życiowej drogi.

 

- Tak się po prostu wszystko w moim życiu ułożyło, taki scenariusz napisał dla mnie wszechświat – mówi krótko.

 

Restauratorski pomysł

 

Z Wysp wrócił na Mazury, gdzie cały czas pracował w zawodzie. Kilka tygodni temu zatrzymał się w Szczytnie, by tu podzielić się swoją pasją z innymi.

 

- Podczas współpracy z panem Krzysztofem Dunajskim, właścicielem restauracji Mazuriana zrodził się pomysł, aby stworzyć restaurację, która serwować będzie pierogi w wydaniu nie tak oczywistym, jak te znane nam z domów – wspomina. - Zależało nam aby w mieście trochę kulinarnie namieszać. Zrobić coś dobrze znanego ale w inny sposób. Wybraliśmy pierogi - zdrowo nadziane, dobrymi składnikami i przede wszystkim smakiem.

 

 

Znane tworzone od nowa

 

W menu znajdziemy zaledwie sześć pierogowym pozycji plus opcję dla dzieci. Każdego dnia na gości czeka również zupa dnia i pasta – makaron w różnych wydaniach. Serwowane na miejscu przysmaki mają wyjątkową oprawę. I tak możemy zjeść pierogi z mięsem, podane z prażoną cebulką, boczkiem, wędzoną śmietaną, okraszone pure morelowym. Do tych z kaczką dodatkiem jest kasza, buraki i jabłko.

 

- Chodzi o to, aby kuchnia nie była oczywista. Moją rolą, jako kucharza, jest odkrywanie przed gośćmi nowych smaków. Wykładanie na talerze magii – wyjaśnia szef Krystian. - Na kucharzach ciąży odpowiedzialność gastronomicznej edukacji społeczeństwa. To my odkrywamy przed naszymi gośćmi nowe smaki. Musimy przemycać w dobrze znanych daniach nowe połączenia smakowe. Tak aby nam zaufali i mieli odwagę próbować rzeczy nieoczywistych.

 

 

Wszystkie propozycje w menu są jego autorskimi pomysłami. Najpierw kiełkują w jego głowie, później są przez niego przygotowywane, a następnie przechodzą test smaku.

 

- Pierwszym próbującym zawsze jestem ja. Później moje córki, które są surowymi krytykami – uśmiecha się.

 

Oryginalne – to za mało powiedziane

 

Krystian jest zwolennikiem slow food i składników pochodzących od lokalnych i małych producentów, dla których proces przygotowywania jest równie ważny jak ostateczny produkt.

 

- Tą zasadą kieruję się w swojej kuchni. W gotowaniu chodzi o to, aby dopracować danie. Aby smaki się komponowały i przenikały tworząc jedną całość – wyjaśnia.

 

Właśnie w taki sposób zaczarował pierogi w Szczytnie. Nie są oczywiste, może nawet zaskakujące, a jednak składniki wykorzystane do każdego z ich rodzaju cudownie się uzupełniają tworząc niepowtarzalny efekt, niezwykle przyjemny dla podniebienia.

 

Obok pierogów z mięsem i z kaczką w karcie są pierogi ze szpinakiem z dodatkiem zielonego groszku, tofu, kwaśną śmietaną i emulsją pietruszkową. Pierogi ruskie nadziane są wędzonym twarogiem, pieczonymi ziemniakami podawane z pure z prażonej cebulki. Te na słodko z serem mają w sobie jeszcze cynamon i borówki. Miłośnicy owocowej wersji mogą liczyć na pierogi z sezonowymi owocami, prażonymi migdałami i lekko kwaskowatym sosem malinowym.

 

 

Takich opcji można spróbować tylko na miejscu. Każdy z przepisów jest tajemnicą szefa. Pytany o sekret najlepszych pierogów mówi krótko.

 

- Ciasto musi być elastyczne, a nadzienie przyprawione szczyptą pasji. My lepimy pierogi, które dobrze znamy, w autorskim wydaniu – zapewnia.

 

Każdego dnia na gości czekają również pierogi dnia, babka ziemniaczana podawana z zielonym groszkiem i kurkami, a już niedługo będzie można skosztować nieźle nadzianych kartaczy.

 

Zdecydowanie warto zasiąść za stołem w restauracji Krystiana Andrzejewskiego. Co więcej należy się spieszyć, bo zgodnie z zasadą pop-up, te pierogi w Szczytnie mogą być tylko przez chwilę.

 

- Do końca wakacji czekamy na gości. Co będzie później nie wiem. Zasadą działania restauracji pop-up jest to, że mogą zniknąć tak szybko, jak się pojawiły.

 


ZDROWO NADZIANE

Sienkiewicza 2/1

12-100 Szczytno

(lokal po dawnej Toscanie)

Facebook: fb/zdrowo nadziane pop-up gastronomiczny


 



Komentarze do artykułu

Napisz

Galeria zdjęć

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama


Komentarze

  • Gra o tron w Szczytnie i Powiecie. Kto zasiądzie na fotelu wiceburmistrza i wicestarosty?
    No i Furczaki Kurczaki przejmują dwa kurniki miastowy i powiatowy. Ochman to partyjna marionetka z importu do sterowania przez Furczaków i Chmielińskich. Oby Matłach nie dał się ograć Furczakowi. W tym nadzieja. A Łachacz jak to Łachacz parcie jest. Nie ważne z kim, aby stanowisko było…. Tragedia jakaś ten nasz grajdoł szczycieński.

    Monika NSZ


    2024-04-30 10:36:25
  • Tajemnica leśnego mordu. Sprawa morderstwa 12-letniego Marcina bez przełomu?
    Po prostu Pan prokurator i policja oraz Archiwum X szukajo aż nie znajdo niech szukajo tam gdzie ich nie ma

    Młody


    2024-04-29 21:09:27
  • Mieszkańcy wysłali Wilczka do Sejmiku (rozmowa „Tygodnika Szczytno”)
    Nikt Go nie wysyłał, uzyskał mandat dzięki metodzie D Hondta.Byli inni którzy dostali więcej głosów

    Plik


    2024-04-28 20:26:43
  • Grzegorz Kaczmarczyk nowym wójtem gminy Rozogi. Jakie ma plany? Kto pomagał mu w kampanii?
    panie Grzegorzu czekamy na pana ruch w sprawie Seweryna. Wszyscy bardzo dobrze wiem że on nie mieszka w naszej gminie. Żałosna jest tym bardziej ta cała sytuacja bo jego żona studiowała prawo, a oboje teraz te prawo łamią!!!!!!!!!!!!!! dlaczego mamy nie byc równi wobec prawa! Rozumiem ze musi to byc trudna sytuacja dla Pana bo jednka chodzi o \"swojego\" człowieka, ale jak teraz nic Pan z tym nie zrobi to smórd bedzie za panem ciągnął się cała kadencje. Wizerunkowo bardzo słabo to wyszło. Nie mam nic do Seweryna, bo byc moze ma ochote działac na rzecz gminy,ale nie moze w tym momencie jako RADNY! nie mial prawa wybieralności w dniu 7 kwietnia i nie ma do tej pory, bo STALE nie zamieszkuje w gminie. Sewerynie- troche honoru!!! Pozdrawia gminny chłopak

    Gminny chłopak


    2024-04-28 19:07:21
  • Niespodziewana zmiana warty w Dźwierzutach. Dariusz Tymiński wygrał z Marianną Szydlik
    Nie znam tej osoby ale z twarzy można wyczytać że za kołnierz nie wylewa. Szczególnie dobitnie świadczy o tym dolna warga.

    Ali


    2024-04-28 11:01:34
  • Grzegorz Kaczmarczyk nowym wójtem gminy Rozogi. Jakie ma plany? Kto pomagał mu w kampanii?
    panie Grzegorzu czekamy na pana ruch w sprawie Seweryna. Wszyscy bardzo dobrze wiem że on nie mieszka w naszej gminie. Żałosna jest tym bardziej ta cała sytuacja bo jego żona studiowała prawo, a oboje teraz te prawo łamią!!!!!!!!!!!!!! dlaczego mamy nie byc równi wobec prawa! Rozumiem ze musi to byc trudna sytuacja dla Pana bo jednka chodzi o \"swojego\" człowieka, ale jak teraz nic Pan z tym nie zrobi to smórd bedzie za panem ciągnął się cała kadencje. Wizerunkowo bardzo słabo to wyszło. Nie mam nic do Seweryna, bo byc moze ma ochote działac na rzecz gminy,ale nie moze w tym momencie jako RADNY! nie mial prawa wybieralności w dniu 7 kwietnia i nie ma do tej pory, bo STALE nie zamieszkuje w gminie. Sewerynie- troche honoru!!! Pozdrawia gminny chłopak (w przeciwienstwie do ciebie -moge tak napsiac bo mieszkam w gminie Rozogi z żoną i dziecmi)

    Gminny chłopak


    2024-04-27 21:08:35
  • Apel Nadleśnictwa Jedwabno. Zachowaj ostrożność na szlakach turystycznych
    Może zamknijcie wszystkie lasy. Wycinanie ile i co się da. Jak tak dalej pójdzie to lasów nie będzie. Ważniejsza jest kasa.

    Zaniepokojony


    2024-04-27 19:19:45
  • Moje trzy zdania - felieton Wiesława Mądrzejowskiego
    Znowu ten komuch się wypowiada jak jakiś znawca. I znowu o pis jak już nowi rządzą. Zobaczymy co napisze za parę lat jak to będzie cudownie

    Romek


    2024-04-27 18:42:24
  • Rozmowa z Marcinem Nowocińskim, nowym burmistrzem Pasymia
    Pitoli jak potłuczony z tymi personaliami. Odpowiem za niego. Skarbnikiem oraz zastępcą burmistrza zostanie Basia. A Arkadiusza pozbędzie się o ile Arkadiusz nie zacznie ciągnąć zwolnień lekarskich. Jakieś pytania?

    Znawca tematu


    2024-04-26 21:15:37
  • Marzenia Joanny i Piotra roztrzaskały się o nieuczciwego dewelopera. Z marzeń o domu pozostały tylko fundamenty
    Te prawnik, no to przecież napisali ze skonsultowali z innym prawnikiem naniosl poprawki i tamten podpisał. Wy prawnicy to jednak matoły jesteście.

    Znafca


    2024-04-26 20:50:42

Reklama