Czwartek, 21 Listopad
Imieniny: Cecylii, Jonatana, Marka -

Reklama


Reklama

Jakość, tradycja i bezpieczeństwo żywności w Piekarni Rogalik


Piekarnia Rogalik po raz kolejny stawia na jakość: tradycyjne receptury zyskują jeszcze bardziej, gdy dodamy do nich procedury mające na celu poprawę bezpieczeństwa żywności. Taką gwarancję daje certyfikat ISO 22000:2018.



- System jakości ISO 22000:2018 to uznawana na całym świecie norma zgodności, która potwierdza wysoki poziom i niezawodność firmy – tłumaczy Krzysztof Żbikowski, mistrz piekarniczy, który wypiekami zajmuje się od 1994 roku. - To system zarządzania bezpieczeństwem żywności, którego celem jest osiągnięcie z góry założonego celu. Naszym jest oferowanie klientom produktu jak najwyższej jakości o niepowtarzalnym smaku przy jednoczesnym zagwarantowaniu, że w trakcie całego procesu nie doszło do pominięcia żadnego etapu technologicznego, do tzw. „pójścia na skróty” dzięki czemu mamy pewność, że każdy chleb i każda bułka będą smakowały tak samo czyli wyśmienicie – zapewnia ze śmiechem kierownik Piekarni Rogalik.

 

Certyfikat, do uzyskania którego trzeba spełnić szereg określonych wymogów, nadaje Polska Izba Handlu Zagranicznego. To potwierdzenie, że system zarządzania bezpieczeństwem żywności został wdrożony i funkcjonuje.

 

- Zależało nam przede wszystkim na tym, by mieć jeszcze większą kontrolę nad procesem wytwarzania naszych wyrobów dzięki czemu nie ma możliwości, by w trakcie został pominięty którykolwiek etap technologiczny. Takie podejście sprawia, że jesteśmy w stanie „wycisnąć” z tradycyjnych receptur jeszcze więcej, co z kolei przekłada się na smak naszych produktów. A smak ma być jedyny w swoim rodzaju, niepowtarzalny, chwytający za serce - śmieje się Dariusz Chorążewicz, prezes Gminnej Spółdzielni Samopomoc Chłopska w Szczytnie. -To właśnie jakość i smak są naszym priorytetem. Nie chodząc na skróty, stale hołdując tradycyjnym recepturom oraz używając do produkcji surowców najwyższej jakości od lat bronimy się przed konkurencją, goszcząc na stole niejednego mieszkańca. Dziś, kiedy wszyscy patrzą na wysokie koszty funkcjonowania, nie lada wyzwaniem jest dostarczyć klientom produkt, który będzie spełniał ich oczekiwania, jednocześnie nie będąc po za ich zasięgiem cenowym - podsumowuje Dariusz Chorążewicz. Świadomie dokonujemy wyborów już na etapie zakupu surowców. Nasi dostawcy doskonale znają nasze preferencje i wiedzą, że nie cena jest dla nas czynnikiem, który decyduje o zakupie, a jakość. Dzięki takiemu podejściu już na starcie zyskujemy względem konkurencji.


Reklama

 

Proces certyfikacji trwał ponad pół roku.

 

- Wymagało to sporego zaangażowania pracowników i kadry kierowniczej, ale też adaptacji samej piekarni – mówi prezes. - Co wiązało się oczywiście ze sporymi kosztami i to w sytuacji, kiedy drastycznie wzrosły koszty funkcjonowania. Niemniej, mając na uwadze fakt, iż jakość jest naszym priorytetem, nie chcieliśmy zwlekać.

 

Piekarnia Rogalik w Szczytnie to w tej chwili jedna z najnowocześniejszych piekarni w regionie.

 

- Ale wciąż pamiętamy o naszej tradycji i bazujemy na dawnych, sprawdzonych recepturach, które dają ten niepowtarzalny smak pieczywa – mówi kierownik piekarni Krzysztof Żbikowski. - I dlatego nieważne, czy z masełkiem, pomidorkiem, wędlinką, serem... ważne, że z piekarnią Rogalik - dodaje. - Bo wiemy, że sekret smaku ukryty jest w detalach, a my dokładamy wszelkich starań, by żadnego nie pominąć, mając ciągle na uwadze wysoką jakość, którą pragniemy się wyróżniać.

 

Piekarnia Rogalik w swoim asortymencie posiada ponad 100 wyrobów i stale stara się go powiększać, aby sprostać oczekiwaniom klientów – mówi pan Krzysztof.  - Nasz chleb czy bułki mają już swoją renomę. Wprowadziliśmy również nowy chleb o nazwie ProBody, który zawiera około 90% mniej węglowodanów i około 300% więcej białka niż zwykłe chleby mieszane. Nowy produkt dostępny jest w naszych sklepach firmowych w poniedziałki, środy i piątki. Ostatnio dużym zainteresowaniem cieszą się też nasze wyroby cukiernicze. Nowością są przepyszne ciastka czekoladowe i owsiane. To nasza autorska receptura. Na maśle, bez chemii i z prawdziwą czekoladą, a nie masą czekoladopodobną. Zapraszam po te produkty do naszych punktów firmowych przy ulicach: Wielbarskiej, Pasymskiej i Lanca.

Reklama



Komentarze do artykułu

Zdzysk

a ile polepszaczy jest w waszych wyrobach

Napisz

Reklama


Komentarze

Reklama