Okazało się, że wielkanocny pasztet z zająca nie zawsze jest bezkonkurencyjny. Warsztaty i prelekcje i wartościowym i zdrowym białku roślinnym poprowadziła Irena Januszewska z Pensjonatu pod dobrym aniołem w Krzywonodze. Pasztety z soczewicy, ciecierzycy, kaszy jaglanej i warzyw okazały się dużą konkurencją dla tradycyjnego pasztetu z zająca. W załączeniu podajemy sprawdzony przepis i zachęcamy do zmiany przyzwyczajeń.
Pasztet z soczewicy i pieczarek
Składniki
11/2 szklanki soczewicy zielonej
100 g selera (bulwa)
220 g marchewki
1 średni ziemniak
3 duże pieczarki (ok. 150g)
3 szalotki
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki miękkiego masła
2–3 ząbki czosnku
2 jajka
duża garść posiekanej kolendry
3 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól
pieprz
Przygotowanie
Soczewicę płuczemy, aż woda będzie klarowna, przekładamy do garnka. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, zalewamy wodą i gotujemy aż będzie miękka. Odcedzamy na sicie.
Seler, marchew i ziemniaka obieramy, kroimy na kawałki. Szalotkę obieramy i razem warzywa gotujemy na parze do miękkości.
Pieczarki ścieramy na grubych oczkach (można też pokroić w drobną kostkę) i przesmażamy na 2 łyżkach oliwy. Doprawiamy lekko solą i pieprzem.
Gdy soczewica (wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie) i warzywa trochę przestygną miksujemy je na gładka masę, przekładamy do miski.
Dodajemy do masy: starty drobno czosnek, dwa żółtka, posiekaną kolendrę, miękkie masło, pozostałą oliwę oraz przesmażone pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Osobno ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy je do pasztetu. Mieszamy delikatnie łyżką. Przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką, formy keksowej (długość 30cm).
Pieczemy ok. 40–45 minut w temperaturze 175°C. Wyjmujemy gdy lekko przestygnie. Pasztet kroimy całkowicie wystudzony, najlepiej gdy schłodzi się w lodówce. Smacznego!
Wieża ratuszowa dobrze \"brała\" jako obiekt atrakcji turystycznej jak była pod opieką muzeum w Szczytnie. Bo się zajmowali nią ludzie, którzy się na tym znali. Ale jak to amatorzy - wywalają otwarte drzwi..
Taki sobie czytelnik
2025-12-18 15:58:52
nawet okna mają zabytkowe
że tak powiem
2025-12-17 23:18:26
A co z rewitalizacja Parku Andersa???
Ja
2025-12-17 22:12:37
Nie jestem fanem nowego włodarze z Myszynca ale skoro już radni wydali na to zgodę niech robią. Pewnie będzie ładniej niż jest. Kwestia na jak długo nie zrobimy przez to innych inwestycjo bo to nam turystów na pewno nie przyniesie. Takie wieże są w innych miejscach i tłumów tam nie ma. Nikt z Wloszczowej nie przyjedzie gapic się na Szczytno z lotu ptaka. Poza tym mamy wieże w ratuszu ktora jakoś slabo funkcjonuje a ma te same walory. Noji kwestia odrapanej obok szkoły...
Jan
2025-12-17 05:02:18
Jak zwykle to jest potrzebne tylko nie przy moim domy. To niech Ci wlasciciele domów dojeżdżają autobusami elektrycznymi do pracy i nie smrodzą miasta, w którym mieszkam. Swego czasu powstawał pewien zakład pogrzebowy na Niepodległości. Ileż to było hałasu o to. I co? Wszyscy żyją? Da się żyć? W Rudce też były protesty ze market powstaje, market powstał, pięknie się prezentuje i służy ludziom bo mają blisko.
Kamil
2025-12-17 04:56:25
A co będzie z orlikiem, czy też zniknie bez wieści jak plac zabaw z plaży? Korzysta z niego dużo osób. Wydano dużo pieniędzy na jego wybudowanie. Kto się z tego rozliczy?
Zaniepokojona
2025-12-16 11:58:26
Jestem pod wrażeniem naszego ,, zamku\'\' - coś pięknego.
Już
2025-12-16 11:37:29
Czy przekształcanie okolic wieży w \"uporządkowaną przestrzeń publiczną\" bedzie polegać na zaoraniu ponad stuletniej szkoły i zamiana w nowy deptak?
Taka ciągle tutejsza
2025-12-15 19:25:16
Wyśmienite spotkanie Gratuluję p Ambroziakowi pomysłu sposobu prowadzenia spotkania. Wójt byl dobrze przygotowany Duża dawka wiedzy Piękny koncert
Joanna
2025-12-15 18:56:49
Karolina Piechowicz (mam nadzieję, że nie pomyliłem nazwiska), była topową pływaczką wśród juniorów i jakoś słuch po niej zaginą po tym jak wyjechała do Ameryki. Ktoś coś wie, co znią? Teraz ma pewnie ok. 22 lata.
Olek
2025-12-15 07:10:40