Historia bloku czekoladowego, który dziś proponuję, sięga ostatniego dziesięciolecia istnienia PRL-u. Kiedy kupno prawdziwej czekolady stało się nie lada wyzwaniem, zaczęto produkować „czekoladę domową” na bazie mleka w proszku i kakao z dodatkiem bakalii. Było to powiązane z wprowadzonym w tym czasie systemem kartkowym, obejmującym wiele różnych produktów, w tym na czekoladę oraz papierosy.
Jeżeli w rodzinie byli palacze, a w większości rodzin tak właśnie było, kartki przeznaczane były częściej na papierosy niż czekoladę. Taki stan rzeczy wymógł na gospodyniach domowych wykazanie się pomysłowością w zapewnieniu najmłodszym dostępu do słodkości, więc zaczęto w wielu domach przygotowywać samodzielnie bloki czekoladowe. Co prawda z prawdziwą czekoladą równać się nie mogły, ale stanowiły jej doskonały substytut w czasach, gdy jej dostępność była ograniczona. Dziś z łezką w oku wspominamy te czasy i smak domowych słodyczy przygotowywanych przez nasze mamy i babcie. Teraz, korzystając z mojego przepisu, można na chwilę powrócić do słodkich smaków dzieciństwa. Smacznego.
Michał Denesiuk
Blok czekoladowy
Składniki:
kostka masła - 200 g
3 szklanki mleka w proszku - 400 g
4 łyżki kakao lub czekolady w proszku
pół szklanki cukru
pół szklanki mleka
dodatki: 10 herbatników, 100 g rodzynek (lub mieszanki: rodzynki, żurawina, miechunka), można też dać orzechy laskowe, nerkowca albo pekan
Sposób wykonania:
Masło umieścić w sporym rondelku. Ustawić minimalną moc palnika. Gdy masło się upłynni dodać do niego pół szklanki cukru, pół szklanki mleka oraz cztery łyżki kakao. Całość mieszać dokładnie, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Odmierzyć 3 szklanki mleka w proszku - 400 gramów. Łyżka po łyżce dodawać do czekoladowego płynu w rondelku. Cały czas mieszać i rozcierać masę. Można do tego użyć trzepaczki. Pod koniec dodawania mleka w proszku masa będzie już bardzo gęsta i będzie ją można mieszać wyłącznie łyżką. Gdy masa jest jednolita dodać do niej herbatniki i bakalie, wymieszać.
Wymieszaną masę przełożyć do wybranego naczynia, lub zawinąć w folię. Masę czekoladową można umieścić w małej keksówce lub innym naczyniu wyłożonym folią. Idealna będzie również forma silikonowa. Masa jest plastyczna, więc można ją również obsypać kakao i uformować w "salami" a następnie zawinąć w folię lub papier do pieczenia. Końce zakręcić i związać. Wygodne są również gotowe tuby z folii plastikowej. Blok czekoladowy odłożyć do schłodzenia, do lodówki na minimum sześć godzin. Najlepiej jest chłodzić blok czekoladowy przez całą noc.
Wieża ratuszowa dobrze \"brała\" jako obiekt atrakcji turystycznej jak była pod opieką muzeum w Szczytnie. Bo się zajmowali nią ludzie, którzy się na tym znali. Ale jak to amatorzy - wywalają otwarte drzwi..
Taki sobie czytelnik
2025-12-18 15:58:52
nawet okna mają zabytkowe
że tak powiem
2025-12-17 23:18:26
A co z rewitalizacja Parku Andersa???
Ja
2025-12-17 22:12:37
Nie jestem fanem nowego włodarze z Myszynca ale skoro już radni wydali na to zgodę niech robią. Pewnie będzie ładniej niż jest. Kwestia na jak długo nie zrobimy przez to innych inwestycjo bo to nam turystów na pewno nie przyniesie. Takie wieże są w innych miejscach i tłumów tam nie ma. Nikt z Wloszczowej nie przyjedzie gapic się na Szczytno z lotu ptaka. Poza tym mamy wieże w ratuszu ktora jakoś slabo funkcjonuje a ma te same walory. Noji kwestia odrapanej obok szkoły...
Jan
2025-12-17 05:02:18
Jak zwykle to jest potrzebne tylko nie przy moim domy. To niech Ci wlasciciele domów dojeżdżają autobusami elektrycznymi do pracy i nie smrodzą miasta, w którym mieszkam. Swego czasu powstawał pewien zakład pogrzebowy na Niepodległości. Ileż to było hałasu o to. I co? Wszyscy żyją? Da się żyć? W Rudce też były protesty ze market powstaje, market powstał, pięknie się prezentuje i służy ludziom bo mają blisko.
Kamil
2025-12-17 04:56:25
A co będzie z orlikiem, czy też zniknie bez wieści jak plac zabaw z plaży? Korzysta z niego dużo osób. Wydano dużo pieniędzy na jego wybudowanie. Kto się z tego rozliczy?
Zaniepokojona
2025-12-16 11:58:26
Jestem pod wrażeniem naszego ,, zamku\'\' - coś pięknego.
Już
2025-12-16 11:37:29
Czy przekształcanie okolic wieży w \"uporządkowaną przestrzeń publiczną\" bedzie polegać na zaoraniu ponad stuletniej szkoły i zamiana w nowy deptak?
Taka ciągle tutejsza
2025-12-15 19:25:16
Wyśmienite spotkanie Gratuluję p Ambroziakowi pomysłu sposobu prowadzenia spotkania. Wójt byl dobrze przygotowany Duża dawka wiedzy Piękny koncert
Joanna
2025-12-15 18:56:49
Karolina Piechowicz (mam nadzieję, że nie pomyliłem nazwiska), była topową pływaczką wśród juniorów i jakoś słuch po niej zaginą po tym jak wyjechała do Ameryki. Ktoś coś wie, co znią? Teraz ma pewnie ok. 22 lata.
Olek
2025-12-15 07:10:40