Historia bloku czekoladowego, który dziś proponuję, sięga ostatniego dziesięciolecia istnienia PRL-u. Kiedy kupno prawdziwej czekolady stało się nie lada wyzwaniem, zaczęto produkować „czekoladę domową” na bazie mleka w proszku i kakao z dodatkiem bakalii. Było to powiązane z wprowadzonym w tym czasie systemem kartkowym, obejmującym wiele różnych produktów, w tym na czekoladę oraz papierosy.
Jeżeli w rodzinie byli palacze, a w większości rodzin tak właśnie było, kartki przeznaczane były częściej na papierosy niż czekoladę. Taki stan rzeczy wymógł na gospodyniach domowych wykazanie się pomysłowością w zapewnieniu najmłodszym dostępu do słodkości, więc zaczęto w wielu domach przygotowywać samodzielnie bloki czekoladowe. Co prawda z prawdziwą czekoladą równać się nie mogły, ale stanowiły jej doskonały substytut w czasach, gdy jej dostępność była ograniczona. Dziś z łezką w oku wspominamy te czasy i smak domowych słodyczy przygotowywanych przez nasze mamy i babcie. Teraz, korzystając z mojego przepisu, można na chwilę powrócić do słodkich smaków dzieciństwa. Smacznego.
Michał Denesiuk
Blok czekoladowy
Składniki:
kostka masła - 200 g
3 szklanki mleka w proszku - 400 g
4 łyżki kakao lub czekolady w proszku
pół szklanki cukru
pół szklanki mleka
dodatki: 10 herbatników, 100 g rodzynek (lub mieszanki: rodzynki, żurawina, miechunka), można też dać orzechy laskowe, nerkowca albo pekan
Sposób wykonania:
Masło umieścić w sporym rondelku. Ustawić minimalną moc palnika. Gdy masło się upłynni dodać do niego pół szklanki cukru, pół szklanki mleka oraz cztery łyżki kakao. Całość mieszać dokładnie, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Odmierzyć 3 szklanki mleka w proszku - 400 gramów. Łyżka po łyżce dodawać do czekoladowego płynu w rondelku. Cały czas mieszać i rozcierać masę. Można do tego użyć trzepaczki. Pod koniec dodawania mleka w proszku masa będzie już bardzo gęsta i będzie ją można mieszać wyłącznie łyżką. Gdy masa jest jednolita dodać do niej herbatniki i bakalie, wymieszać.
Wymieszaną masę przełożyć do wybranego naczynia, lub zawinąć w folię. Masę czekoladową można umieścić w małej keksówce lub innym naczyniu wyłożonym folią. Idealna będzie również forma silikonowa. Masa jest plastyczna, więc można ją również obsypać kakao i uformować w "salami" a następnie zawinąć w folię lub papier do pieczenia. Końce zakręcić i związać. Wygodne są również gotowe tuby z folii plastikowej. Blok czekoladowy odłożyć do schłodzenia, do lodówki na minimum sześć godzin. Najlepiej jest chłodzić blok czekoladowy przez całą noc.
W trakcie remontu szosy w Nartach pracownicy rozebrali niedawno powstałe chodniki by je zbudować od nowa. Sugerowałem by zamiast tego budować chodnik do Warchał. Nie da się bo to inna inwestycja Tu remont a tam budowa. Inne fundusze
Jerzy Garstecki
2025-06-24 09:18:23
Gdzie jest ścieżka w stronę Roman, która miała powstać już dawno. Gdzie?
Prorok Janusz
2025-06-24 08:50:19
TO CIEKAWE,ŻE OPOZYCJA (PIS) BYŁA ZA , A CZERWONI KOLABORANCI PRZECIW ?? CO TU SIĘ DZIE JE ?? :)
Hans
2025-06-22 19:37:36
Nie trawię tych równorzędnych
Gabi
2025-06-22 14:56:55
Tam co chwile sa wypadki. Ile ja juz osób ztrąbiłem na tych skrzyżowaniach Lipperta i Ogrodowa z 3 maja. Najwiecej razy to były kobiety. Jak dojeżdżałem do skrzyżowania i sie zatrzymywałem to nieraz taka babeczka przejeżdżala normalna predkoscia jak po glownej drodze z pierwszeństwem. Dużo osób powinno przejsc ponownie kurs na prawo jazdy, bo jezdza i wydaje im się że dobrze jeżdżą.
Prawda
2025-06-21 11:55:46
Szczujecie na księży a piszecie o Bożym Ciele -dziwne??
Katie
2025-06-20 06:16:29
Zobaczymy co będzie jak pesel nie wejdzie do Sejmu. .bo głosy ma już chyba tylko ze swoich struktur i stolkowiczow...
Bartek
2025-06-20 04:47:22
I tak debile bez prawka będą jeździć. Gdyby tak poobcinać kończyny - to byłaby kara.
Tutejsza
2025-06-19 20:11:54
To jest skrzyżowanie solidarności Tetmajera poznańska a nie żadna lemanska
Adaś
2025-06-18 20:02:49
Pewno nauczyciel i do szkoły spieszyła. ...
Tutejsza
2025-06-18 19:00:16