Wtorek, 21 Maj
Imieniny: Jana, Moniki, Wiktora -

Reklama


Reklama

Prosto z Paryża - słodkie chwile z Michałem


Ciasto francuskie (fr. pâte feuilletée) jest rodzajem kruchej masy o warstwowej strukturze. Taki wygląd zawdzięcza ono nie tylko wielokrotnemu składaniu i długiemu wałkowaniu, ale również sporej zawartości tłuszczu. Uważa się, że przysmak ma swoje korzenie w starożytnej Grecji, gdzie miał być wyrabiany z oliwą.


  • Data:

Tradycyjny przepis pochodzi jednak od francuskiego malarza i kucharza – Claude’a Lorraina – żyjącego w XVII wieku. Podobno wyrabiał on rogaliki z takiego ciasta dla swojego chorego ojca. Receptura, zbliżona do tej dzisiejszej, sięga 1653 roku, kiedy to przepis opublikowano w książce „Le Pastissier François”. Dzisiaj przysmaki na bazie ciasta francuskiego spotkać można w każdym zakątku świata. Serwuje się je na słono i słodko, jako spód do tart i ciast. Ja dziś polecam szybkie ciasteczka z jabłkiem z ciasta francuskiego o korzennym smaku. Smacznego.

Michał Denesiuk

 

Ciasteczka francuskie z jabłkiem

Składniki:


Reklama

30 dag ciasta francuskiego (1 płat) 

2 średnie jabłka (twarde, słodkie)

1 białko do posmarowania

Cynamon, goździki, kardamon do smaku

Żurawina, płatki migdałów opcjonalnie

 

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie wyjąć z lodówki (jeśli jest zamrożone to wcześniej odmrozić), rozwinąć na stolnicy i pozostawić na ok. 30 minut do ocieplenia, dzięki temu nie będzie się kruszyć podczas pieczenia. Szklanką o średnicy około 7 cm powycinać koła.

Reklama

Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plastry. W moździerzu utrzeć 2 goździki z cynamonem i kardamonem (po pół łyżeczki), przygotowaną mieszanką i cukrem posypać jabłka.

Na każdym cieście położyć kawałek jabłka, żurawinę i migdały i lekko zlepić. Przełożyć na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym białkiem.  

Piec w temperaturze 220 stopni C przez 20 minut. Można podawać ciepłe lub przestudzone.

Jeszcze ciepłe można polać lukrem 



Komentarze do artykułu

Napisz

Galeria zdjęć

Reklama

Reklama


Komentarze

Reklama