Ciasto francuskie (fr. pâte feuilletée) jest rodzajem kruchej masy o warstwowej strukturze. Taki wygląd zawdzięcza ono nie tylko wielokrotnemu składaniu i długiemu wałkowaniu, ale również sporej zawartości tłuszczu. Uważa się, że przysmak ma swoje korzenie w starożytnej Grecji, gdzie miał być wyrabiany z oliwą.
Tradycyjny przepis pochodzi jednak od francuskiego malarza i kucharza – Claude’a Lorraina – żyjącego w XVII wieku. Podobno wyrabiał on rogaliki z takiego ciasta dla swojego chorego ojca. Receptura, zbliżona do tej dzisiejszej, sięga 1653 roku, kiedy to przepis opublikowano w książce „Le Pastissier François”. Dzisiaj przysmaki na bazie ciasta francuskiego spotkać można w każdym zakątku świata. Serwuje się je na słono i słodko, jako spód do tart i ciast. Ja dziś polecam szybkie ciasteczka z jabłkiem z ciasta francuskiego o korzennym smaku. Smacznego.
Michał Denesiuk
Ciasteczka francuskie z jabłkiem
Składniki:
30 dag ciasta francuskiego (1 płat)
2 średnie jabłka (twarde, słodkie)
1 białko do posmarowania
Cynamon, goździki, kardamon do smaku
Żurawina, płatki migdałów opcjonalnie
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki (jeśli jest zamrożone to wcześniej odmrozić), rozwinąć na stolnicy i pozostawić na ok. 30 minut do ocieplenia, dzięki temu nie będzie się kruszyć podczas pieczenia. Szklanką o średnicy około 7 cm powycinać koła.
Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plastry. W moździerzu utrzeć 2 goździki z cynamonem i kardamonem (po pół łyżeczki), przygotowaną mieszanką i cukrem posypać jabłka.
Na każdym cieście położyć kawałek jabłka, żurawinę i migdały i lekko zlepić. Przełożyć na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym białkiem.
Piec w temperaturze 220 stopni C przez 20 minut. Można podawać ciepłe lub przestudzone.
Jeszcze ciepłe można polać lukrem
RADNY TO FUNKCJA SPOŁECZNA. NIE POWINNI DOSTAĆ KASY. CHCĄ SIĘ UDZIELAĆ TO ZA DARMO.
J23
2024-07-24 13:43:39
A to zadziwiające Pani Karolina już się pożegnała z Rozogami. Osobiście złożyła wypowiedzenie w dzień kiedy sekretarzem został P. Zbigniew przecież szła z nim w pakiecie i takie jaja. Chyba znów oszukał następną wielbicielkę.
Obserwator
2024-07-24 11:16:52
Super że Rozogi pozbyły się nieudacznika
Kaśka
2024-07-24 11:11:05
Czyli dobrze zrobił... A potem pobiegł do tygodnika pochwalić się miastu? Hmmm....
ON
2024-07-24 00:30:53
Marcin na polecenie Basi Janka pognał do Dźwierzut.
Rafi
2024-07-23 23:35:01
Dęby przyjaźni to burmistrza mieszkańcy wybrali... Ogrodnik...
Jery
2024-07-23 23:29:52
To jest farsa !
Jan
2024-07-23 17:12:43
O 3 dniach 6 króli.
A
2024-07-23 13:59:40
do kkkkk69. miasto i jego przyszłość , rozwój tworzą nie władze ale społeczność czyli mieszkańcy. w tym mieście wszyscy wszystkim zazdroszczą. zawiść aż widać na twarzach mieszkańców. Szczytno nigdy nie będzie miastem wczasowym jak Giżycko czy Ruciane Nida. Jak dotychczas żaden burmistrz nawet obecny nie ma wizji rozwoju miasta. masz racje jeśli chodzi o wieżę ciśnień, zgadzam się z tym. jesteśmy miasteczkiem, stajemy się nic nie znaczącym punktem na mapie. jeśli miasto nie będzie się rozwijać zacznie znikać, Ktoś ma jakiś pomysł? Ilu mieszkańców już ubyło? Ilu wyjechało do większych miast? Rynek w Szczytnie to zwykły wiejski jarmark z taką oprawą i atmosferą. Nikt tego nie widzi ? Trzeba stworzyć warunki do przyciągnięcia inwestycji i rozwoju. Dni i Noce to tylko powiew wielkomiejskości , chwilowy i złudny. jeśli nie będzie się budować rozwijać znikniemy.
j23
2024-07-23 13:46:25
Słusznie,podpisuje się pod taką koncepcją
Plik
2024-07-22 22:45:31