Jak Polska długa i szeroka każdy zna i jada ze smakiem pieczone ciasto z surowych tartych ziemniaków z dodatkiem boczku, mięsa czy kiełbasy. Nasz mazurski kartoflak z wielkopolska zwie się bambrzokiem, nazywany także kuglem, dziadem, rejbakiem na Kurpiach czy po prostu babką ziemniaczaną. Na Mazurach znajdziemy wiele potraw z ziemniaka charakterystycznych dla kuchni tego regionu m.in. plince – placki ziemniaczane, kartoflanka, farszynki, szare kluchy, kartacze, kiszka ziemniaczana, pyzy, knedle, porka czy leniwe pierogi lub kopytka, ale też alkohol.
Ziemniaki, tak jak kasza i mąka, były jednym z podstawowych produktów stosowanych w kuchni mazurskiej, wykorzystywane zarówno świeże tarte, jak i gotowane z poprzedniego dnia, by nic się nie marnowało. Kartoflaka podawano ze śmietanowym sosem ze skwarkami, żeby był bardziej syty lub sosem z grzybów, których w mazurskich lasach jest pod dostatkiem. Dzisiaj proponujemy trochę ekstrawagancką wersję ziemniaczanego specjału Mazur, bo podaną z pudrem z suszonych grzybów i sosem ze szlachetnych grzybów, zarówno suszonych jak i świeżych. Mam nadzieję, że ta wersja będzie tak samo dobra jak te, które można zjeść na święcie kartoflaka, które corocznie odbywa się w naszym mieście.
Michał Denesiuk
.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na średnich oczkach tarki. Odciskamy wodę z ziemniaków. Odciśniętą wodę zostawiamy do odstania, aby na dno opadła skrobia, która (bez wody) dodajemy do startych ziemniaków.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę i boczek, pokrojone w kostkę, podsmażamy na smalcu. Dodajemy cebulę i zrumieniamy. Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Masę wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blachę. Na wierzchu można ułożyć kawałki smalcu, aby w czasie pieczenia zrobiła się ładna rumiana skórka. Pieczemy w piekarniku około 1,5 godziny w temperaturze 180oC - 190oC.
Puder z grzybów:
50 g suszonych grzybów mielimy w blenderze na pył.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Namaczamy suszone grzyby. Gotujemy z nich wywar, przecedzamy. Ugotowane grzyby kroimy na paski. Szalotkę siekamy w drobną kostkę, świeże grzyby myjemy, oczyszczamy, rozdrabniamy. Przesmażamy na klarowanym maśle cebulkę z grzybami, dodajemy do wywaru. Sporządzić zasmażkę z masła i mąki. Rozprowadzamy zasmażkę wywarem, zagotowujemy. Dodajemy pokrojone grzyby z wywaru, doprawiamy do smaku, zagęszczamy śmietaną.
Przepis pochodzi z publikacji wydanej przez Lokalną Organizację Turystyczną Powiatu Szczycieńskiego.
No to jeszcze raz. Bardzo wysoki poziom kształcenia w tej jakże prestiżowej uczelni najpełniej widać w profesjonalizmie działań policjantów pod Biedronką w Bolkowie.
Zły Porucznik
2025-06-12 09:11:20
Ponad dwie bańki za autobus - to nie jest normalne
Jego Eminencja
2025-06-12 09:05:49
Ja to myślę, że ten lesniczy, o którym w Tygodniku są często artykuły, powinien pojechać w okolice Dzwierzut i z tymi wilkami tak po prostu pogadać, że tak nie wolno
Tytus
2025-06-12 04:39:52
Fantastycznie, brawo Dwójka, od zawsze macie wyjątkowe pomysły i angażujecie młodzież i dzieci. Macie dużo pomysłów, jesteście kreatywni i wyjátkowi
Rodzic
2025-06-11 21:57:12
Trzeba pomóc uratować oko chłopca żeby mógł spełnić swoje marzenie pomagać w przyszłości gasić pożary, zostać strażakiem Jest numer konta na którym można wpłacać pieniążki?
Halina Moszko
2025-06-11 18:16:06
Fajnie.Ciekawe,czy za rok tez pojedziecie? Pociąg Ełk-Wrocław pasuje, to w końcu niewielki wyczyn, ale trzymam kciuki. Też byłem, a następnego. dnia nawet w migawce DZIEŃ DOBRY TVN wstąpiłem. ????
J-23
2025-06-11 17:38:55
Ale ludziom odpierdala. Przecież to się w głowie nie mieści żeby stary kutas robił takie rzeczy. Rozebrał bym dziada do naga i przywiązał w lesie bagiennym do drzewa na dwie godziny żeby komary go wypieściły
Andrejm3
2025-06-11 14:17:33
Panie Janie. Jeżeli ktoś w ten sposób obraża ludzi o 4.15, to mi się nasuwa jedno.
Olek
2025-06-10 17:50:07
Jasiu dej se na luz! Majo ludzie z Kamionka fantazje i git jezd!
Marceli
2025-06-10 15:26:37
A co tam podziwiać. Nieudaczników żyjących w Popegierowskich blokach, narkomanów, alkoholików itp. Jedno z najdroższych osiedli w województwie.
Jan
2025-06-10 04:15:09