Sobota, 26 Kwiecień
Imieniny: Jarosława, Marka, Wiki -

Reklama


Reklama

Mazurskie delicje: Kartoflak z sosem grzybowym (poleca Michał Denesiuk)


Jak Polska długa i szeroka każdy zna i jada ze smakiem pieczone ciasto z surowych tartych ziemniaków z dodatkiem boczku, mięsa czy kiełbasy. Nasz mazurski kartoflak z wielkopolska zwie się bambrzokiem, nazywany także kuglem, dziadem, rejbakiem na Kurpiach czy po prostu babką ziemniaczaną. Na Mazurach znajdziemy wiele potraw z ziemniaka charakterystycznych dla kuchni tego regionu m.in. plince – placki ziemniaczane, kartoflanka, farszynki, szare kluchy, kartacze, kiszka ziemniaczana, pyzy, knedle, porka czy leniwe pierogi lub kopytka, ale też alkohol.

 


  • Data:

Ziemniaki, tak jak kasza i mąka, były jednym z podstawowych produktów stosowanych w kuchni mazurskiej, wykorzystywane zarówno świeże tarte, jak i gotowane z poprzedniego dnia, by nic się nie marnowało. Kartoflaka podawano ze śmietanowym sosem ze skwarkami, żeby był bardziej syty lub sosem z grzybów, których w mazurskich lasach jest pod dostatkiem. Dzisiaj proponujemy trochę ekstrawagancką wersję ziemniaczanego specjału Mazur, bo podaną z pudrem z suszonych grzybów i sosem ze szlachetnych grzybów, zarówno suszonych jak i świeżych. Mam nadzieję, że ta wersja będzie tak samo dobra jak te, które można zjeść na święcie kartoflaka, które corocznie odbywa się w naszym mieście.

Michał Denesiuk

 

Kartoflak z sosem grzybowym i pudrem z suszonych grzybów (babka ziemniaczana)

.

 

Składniki:

  • ziemniaki 4 kg
  • cebula 0,30 kg
  • jaja 3 szt.
  • mąka 0,1 kg do 0,5 kg
  • kiełbasa 0,5 kg
  • boczek 0,3 kg
  • smalec 0,25 kg
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

 


Reklama

Sposób przygotowania:

 

Ziemniaki obieramy i ścieramy na średnich oczkach tarki. Odciskamy wodę z ziemniaków. Odciśniętą wodę zostawiamy do odstania, aby na dno opadła skrobia, która (bez wody) dodajemy do startych ziemniaków.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę i boczek, pokrojone w kostkę, podsmażamy na smalcu. Dodajemy cebulę i zrumieniamy. Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Masę wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blachę. Na wierzchu można ułożyć kawałki smalcu, aby w czasie pieczenia zrobiła się ładna rumiana skórka. Pieczemy w piekarniku około 1,5 godziny w temperaturze 180oC - 190oC.

 

Puder z grzybów:

50 g suszonych grzybów mielimy w blenderze na pył.

 

Sos grzybowy

Składniki:

  • - grzyby suszone 20 g
  • - wywar z grzybów 400 ml
  • - masło 50 g
  • - mąka 50 g
  • - śmietana 18% 100 g
  • - prawdziwki, koźlaki, podgrzybki świeże 100 g
  • - szalotka 1 sztuka
  • - masło klarowane 1 łyżka
  • - sól, cukier do smaku

 

Reklama

Sposób przygotowania:

Namaczamy suszone grzyby. Gotujemy z nich wywar, przecedzamy. Ugotowane grzyby kroimy na paski. Szalotkę siekamy w drobną kostkę, świeże grzyby myjemy, oczyszczamy, rozdrabniamy. Przesmażamy na klarowanym maśle cebulkę z grzybami, dodajemy do wywaru. Sporządzić zasmażkę z masła i mąki. Rozprowadzamy zasmażkę wywarem, zagotowujemy. Dodajemy pokrojone grzyby z wywaru, doprawiamy do smaku, zagęszczamy śmietaną.

 

Przepis pochodzi z publikacji wydanej przez Lokalną Organizację Turystyczną Powiatu Szczycieńskiego.



Komentarze do artykułu

Napisz

Galeria zdjęć

Reklama

Reklama


Komentarze

Reklama