Poniedziałek, 21 Kwiecień
Imieniny: Agnieszki, Amalii, Czecha -

Reklama


Reklama

Mazurskie delicje: Czas na deser - galaretka ze zsiadłego mleka z sosem wiśniowym


W Mazurskich Delicjach kolejna porcja słodkości inspirowanych kuchnią i smakami Mazur. Deser, który doskonale sprawdzi się do niedzielnej kawy w ciepłe czerwcowe popołudnie. Deser smaczny, słodki, lekki i orzeźwiający, zrobiony z produktu charakterystycznego dla wiejskiej kuchni i przywołujący czasy dzieciństwa i wiejskich wakacji, a mianowicie zsiadłego mleka.

 


  • Data:

Zsiadłe mleko mazurscy chłopi pili dla orzeźwienia i jako dodatek do porki (ziemniaków z mąką i skwarkami ze słoniny oraz masłem) czy kaszy, które przygotowywały gospodynie mazurskie jako posiłek dla pracujących w upalne dni w polu mężczyzn.

 

Kwaśne napoje mleczne stanowiły też doskonały deser dla dzieci np. cytrynowa maślanka z miodem lub cukrem, mleko cytrynowe czy po prostu maślanka z owocami. Żeby mieć prawdziwe zsiadłe mleko do deseru należy pamiętać, że potrzebujemy mleka prosto od krowy ponieważ mleko sklepowe nam nie skwaśnieje, ale możemy też kupić gotowe zsiadłe mleko w naszych sklepach, jeśli nie mamy czasu lub możliwości sami zrobić sobie takowego.

 

Można powiedzieć że Włosi mają swoją panna cotte (galaretkę śmietankową), a my na Mazurach mamy galaretkę z zsiadłego mleka. Doskonale jako dodatek do deseru sprawdzi się kruszonka i sos owocowy np. wiśniowy czy malinowy lub świeże owoce. Polecam i życzę smacznego.

Michał Denesiuk

 


Reklama

Galaretka ze zsiadłego mleka z sosem wiśniowym

.

Składniki na 10 porcji:

zsiadłe mleko 1 l

cukier puder 120 g

cukier wanilinowy 20 g

żelatyna 30 g

wiśnie 400 g

wino białe 200 ml

miód gryczany 3-4 łyżki

kruszonka, kratka z karmelu, mięta do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Zsiadłe mleko mieszamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Żelatynę namaczamy, żeby napęczniała. Uwadniamy żelatynę w mikrofali i dodajemy do zsiadłego mleka. Możemy uwodnić żelatynę w kąpieli wodnej lub rondelku, ewentualnie dodać namoczoną do zsiadłego mleka i zagrzać żeby się rozpuściła. Jeśli zrobią się grudki z żelatyny w zsiadłym mleku to podgrzewamy całą masę w mikrofali seriami po 30 sekund lub w rondelku na małym ogniu aż się rozpuści. Mieszamy i rozlewamy do mniejszych naczyń takich jak szklane miseczki lub filiżanki. Wstawiamy do lodówki, żeby się ścięła.

Reklama

 

W nagrzanym rondelku podgrzewamy miód, aż się skarmelizuje - zacznie się pienić. Dodajemy wiśnie i mieszamy. Podgrzewamy do czasu, gdy owoce puszczą sok, wtedy dodajemy wino. Gotujemy, aż sos zredukuje się do 1/3 objętości i zgęstnieje.

 

Więcej informacji z naszego powiatu zawsze w papierowym wydaniu "Tygodnika Szczytno".

Tygodnik dostępny jest w niemal każdym sklepie, w tym w sieci sklepów Biedronka.



Komentarze do artykułu

Napisz

Galeria zdjęć

Reklama

Reklama


Komentarze

Reklama