Po 40 dniach postu wielkanocne stoły obfitowały w różne smakołyki : baby , żur, mazurki, jaja w różnych odsłonach, no i oczywiście pieczyste. Mięsa w różnej postaci są obowiązkową pozycją na liście świątecznych przysmaków. Schab ze śliwką, pasztety, wędzone i pieczone szynki, karkówki, polędwice, pieczenie wołowe, kaczki, kury no i oczywiście króliki. Na Mazurach głównym źródłem białka zwierzęcego było mięso drobiowe i właśnie królicze, bo było łatwo dostępne i w przeciwieństwie do wieprzowiny , wołowiny czy dziczyzny, nie było w większości zarezerwowane dla zamożniejszych warstw społeczeństwa, choć w okresach świątecznych mięsa wieprzowe i wołowe także gościły na mazurskich stołach. Dziś prezentujemy sposób na królika inspirowany smakami i kuchnią Mazur, mamy nadzieje, że zagości w tym roku na stołach wielkanocnych naszych czytelników.
Dodatkowo prezentujemy jeszcze jeden przepis na królika utrzymany w mazurskiej tradycji kulinarnej z typowymi regionalnymi dodatkami w postaci klusek klinek, przepis na danie którego wykonanie można obejrzeć także w kolejnym odcinku Mazurskiego warzenia we Scytnie.
Prezentowane danie było – co prawda – specjałem świątecznym, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by pojawiło się ono na stole także i po świętach.
Michał Denesiuk
Składniki:
słonina 50 g
tuszka królika
½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry
½ łyżeczki mielonego kminku
½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
goździki 7 sztuk
ząbki czosnku 2 sztuki
szalotka 5 sztuk
ostra papryczka
szklanka czerwonego wytrawnego wina
masło 50 g
suszonej żurawiny 2 łyżki
kwas chlebowy 0,5 l
ocet jabłkowy 2 łyżki
sól, grubo mielony pieprz
masło do sosu 2 łyżki
kasza owsiana 200g
żurawina do kaszy 100g
pestki dyni lub orzechy 100g
tymianek świeży gałązka
czosnek 2 ząbki
Sposób przygotowania:
W dużym żaroodpornym naczyniu wytapiamy na wolnym ogniu pokrojoną w kosteczkę słoninę na rumiane skwarki. Tuszkę królika dzielimy na poszczególne elementy kulinarne: skoki, łapy i comber z kością. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak doprawione kawałki królika krótko przesmażamy na skwarkach i wytopionym smalcu na złoty kolor. Obsmażone mięso wyjmujemy i trzymamy w cieple.
Do naczynia wrzucamy posiekany czosnek, szalotki pokrojone w kostkę, posiekaną ostrą papryczkę, smażymy krótko do zeszklenia szalotki. Dorzucamy obsmażone kawałki królika. Doprawiamy goździkami, ostrą mieloną papryką, mielonym kminkiem, mielonym kminem rzymskim, kurkumą i mielonymi ziarnami kolendry, startą skórką z limonki. Dokładamy kawałki masła i suszoną żurawinę. Wszystko zalewamy czerwonym winem i kwasem chlebowym, tak by przykryć mięso. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu lub w piecu w 160stopniach przez 2 godziny .
Sos od pieczenia przelewamy na patelnię i redukujemy na wolnym ogniu, aż do uzyskania w miarę gęstej konsystencji glazury. Doprawiamy sos solą, pieprzem i octem jabłkowym. Zaciągamy 1 lub 2 łyżkami schłodzonego masła, które rozpuszczamy mieszając w gotującym się sosie , aby uzyskać emulsyjną konsystencję. Uduszone mięso królika podajemy oblane gęstym sosem
Kaszę gotujemy na sypko, na maśle przesmażamy żurawinę, pestki dyni lub orzechy posiekane z rozgniecionym ząbkiem czosnku i tymiankiem świeżym, dodajemy kaszę wszystko razem chwilę razem podgrzewamy, żeby kasza przeszła smakiem i aromatem dodatków. Doprawiamy solą i pieprzem.
Kolejne nagonki na strzelnice, ktoś tam niby jęczy że ludzie nie zadowoleni, a dokładnie? Że niebezpiecznie... Matko po to są przepisy żeby było bezpiecznie...
Spokój
2025-11-20 06:00:54
Ten jak nie napisze czegoś na prawicę to nocy nie prześpi. Za takiego uczciwego się ma ciekawe...proponuję wizyte u pewnej dentystki żeby przekonać się o uczciwości...
Tytus
2025-11-20 04:16:39
Super pomysł,szkoda,że nikt nie pomyślał o fotokabinie w Szczytnie
Plik
2025-11-19 21:51:33
Czy można kogoś szanować, jeżeli straciłeś do niego zaufanie?
2025-11-19 21:07:02
Warto promować tego rodzaju zaangażowanie
Piotr Łuka
2025-11-19 13:57:30
Ten parking - to przepraszam - dla kogo? Dla urzędników, co to będą sobie wygodnie parkować swoje fury? Czy dla mieszkańców gminy, którzy muszą dojechać z terenu do wysokiego urzędu gminnego? No - jeszcze można autobusem i piechotą dyrdać z PKS do urzędu. A poza tym - znowu osoba duchowna - po kiego licha? Jak parking nie poświęcony to co - nielegalny?
Taki sobie czytelnik
2025-11-19 13:51:51
Powiat szczycieński wśród największych beneficjentów, przecież to jest tylko 10 % tej kwoty ( jak na 4 miasta to malutko ). Nie wiem po co ta gra terenowa z aplikacją i licznik osób, szkoda pieniędzy. Lepiej byłoby położyć dodatkowe metry drogi ( np. odnogę prowadzącą do Leman ). Mam tylko nadzieję, że to nie będą obiecanki cacanki jak z drogą rowerową do Roman.
Hmm
2025-11-19 11:39:04
I tak się robi interes!!! Radni mają gówno do powiedzenia, mieszkańcy jeszcze mniej, a pan burmistrz swój \"procent\" cieplutko przytuli. No, a teraz uśmiechamy się xd
2025-11-19 10:56:11
Haha cyrk na kółkach!
Jan
2025-11-18 19:21:57
A co ze ścieżką w stronę Roman? Ile mamy jeszcze czekać?
Tego tego
2025-11-18 18:11:16