Po 40 dniach postu wielkanocne stoły obfitowały w różne smakołyki : baby , żur, mazurki, jaja w różnych odsłonach, no i oczywiście pieczyste. Mięsa w różnej postaci są obowiązkową pozycją na liście świątecznych przysmaków. Schab ze śliwką, pasztety, wędzone i pieczone szynki, karkówki, polędwice, pieczenie wołowe, kaczki, kury no i oczywiście króliki. Na Mazurach głównym źródłem białka zwierzęcego było mięso drobiowe i właśnie królicze, bo było łatwo dostępne i w przeciwieństwie do wieprzowiny , wołowiny czy dziczyzny, nie było w większości zarezerwowane dla zamożniejszych warstw społeczeństwa, choć w okresach świątecznych mięsa wieprzowe i wołowe także gościły na mazurskich stołach. Dziś prezentujemy sposób na królika inspirowany smakami i kuchnią Mazur, mamy nadzieje, że zagości w tym roku na stołach wielkanocnych naszych czytelników.
Dodatkowo prezentujemy jeszcze jeden przepis na królika utrzymany w mazurskiej tradycji kulinarnej z typowymi regionalnymi dodatkami w postaci klusek klinek, przepis na danie którego wykonanie można obejrzeć także w kolejnym odcinku Mazurskiego warzenia we Scytnie.
Prezentowane danie było – co prawda – specjałem świątecznym, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by pojawiło się ono na stole także i po świętach.
Michał Denesiuk
Składniki:
słonina 50 g
tuszka królika
½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry
½ łyżeczki mielonego kminku
½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
goździki 7 sztuk
ząbki czosnku 2 sztuki
szalotka 5 sztuk
ostra papryczka
szklanka czerwonego wytrawnego wina
masło 50 g
suszonej żurawiny 2 łyżki
kwas chlebowy 0,5 l
ocet jabłkowy 2 łyżki
sól, grubo mielony pieprz
masło do sosu 2 łyżki
kasza owsiana 200g
żurawina do kaszy 100g
pestki dyni lub orzechy 100g
tymianek świeży gałązka
czosnek 2 ząbki
Sposób przygotowania:
W dużym żaroodpornym naczyniu wytapiamy na wolnym ogniu pokrojoną w kosteczkę słoninę na rumiane skwarki. Tuszkę królika dzielimy na poszczególne elementy kulinarne: skoki, łapy i comber z kością. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak doprawione kawałki królika krótko przesmażamy na skwarkach i wytopionym smalcu na złoty kolor. Obsmażone mięso wyjmujemy i trzymamy w cieple.
Do naczynia wrzucamy posiekany czosnek, szalotki pokrojone w kostkę, posiekaną ostrą papryczkę, smażymy krótko do zeszklenia szalotki. Dorzucamy obsmażone kawałki królika. Doprawiamy goździkami, ostrą mieloną papryką, mielonym kminkiem, mielonym kminem rzymskim, kurkumą i mielonymi ziarnami kolendry, startą skórką z limonki. Dokładamy kawałki masła i suszoną żurawinę. Wszystko zalewamy czerwonym winem i kwasem chlebowym, tak by przykryć mięso. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu lub w piecu w 160stopniach przez 2 godziny .
Sos od pieczenia przelewamy na patelnię i redukujemy na wolnym ogniu, aż do uzyskania w miarę gęstej konsystencji glazury. Doprawiamy sos solą, pieprzem i octem jabłkowym. Zaciągamy 1 lub 2 łyżkami schłodzonego masła, które rozpuszczamy mieszając w gotującym się sosie , aby uzyskać emulsyjną konsystencję. Uduszone mięso królika podajemy oblane gęstym sosem
Kaszę gotujemy na sypko, na maśle przesmażamy żurawinę, pestki dyni lub orzechy posiekane z rozgniecionym ząbkiem czosnku i tymiankiem świeżym, dodajemy kaszę wszystko razem chwilę razem podgrzewamy, żeby kasza przeszła smakiem i aromatem dodatków. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na ulicy Jana Pawła obok szkoły podstawowej na wodociąg czekaliśmy 70 lat na kanalizacje pewnie się nie doczekamy mimo że od kanalizacji dzieli nas 60 metrów
Henk
2025-04-17 08:25:38
Hm..... Rozumiem, że lepiej jak dzieci będą w dysfunkcyjnych rodzinach gdzie jest przemoc i alkohol? Te skrawki materiału to symbol ale to nie każdy może zrozumieć....
Ona
2025-04-16 16:21:49
Do Gościa: wieży - w tym kontekście. Ile można toczyć piany w tej kwestii?! Oczywiście, że obiekt powinien być zrewitalizowany i cieszyć swoją funkcjonalnością i estetyczną architekturą. Jest wreszcie włodarz, który chce ten problem rozwiązać. Trzeba wierzyć (sic!), że tak się stanie.
Mieszkaniec
2025-04-15 21:01:11
Karnet, który kosztuje 70 zł to nie jest wygórowana cena.
Xenia
2025-04-15 16:36:56
Wszystko ok , tylko żeby co niektórzy nie przychodzili z psem
Że tak powiem
2025-04-15 13:42:13
W artykule zapomnieliście wstawić wypomniane logo :|
Mieszkaniec
2025-04-15 13:26:39
Czy coś już wiadomo? Jest połowa kwietnia a autobusy dalej zatrzymują się na ul. Polskiej.
Mieszkaniec
2025-04-15 13:12:06
Koncerty dla bogatych turystów, nie dla biednych mieszkańców Szczytna. Szkoda !!!
Asia
2025-04-15 11:37:33
NIestety brawura i brak wyobraźni. W realu nie ma 5 żyć jak w grach komputerowych. Żal młodych ludzi.
Zuzia z III a
2025-04-15 11:30:18
Będą budować ośrodki i grodzić jezioro (patrz Rusałka), niedługo jeziora będą prywatne a dostęp do nich płatny tak jak w Nartach.
Pani Natura
2025-04-15 11:08:25