Na karnawałowe szaleństwo polecam słodki wypiek prosto z Francji. Klasyk wśród drożdżowych ciast w światowej sztuce kulinarnej. Cóż to takiego, słodka bułka zwana brioszką (brioche). Brioszka to słodki wypiek tradycyjnie wytwarzany z dodatkiem sporej ilości masła i jajek, dzięki czemu posiada bogaty, lekko słodki i maślany smak. Brioszka słynie również ze swojej miękkiej, puszystej konsystencji, którą zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu w cieście.
wysokiej jakości masła. W XVII wieku brioche dotarł do Paryża. Najstarszy zachowany do dzisiaj przepis pochodzi z książki kucharskiej François Marina „Suite des dons de Comus, ou, L’art de la cuisine réduit en pratique” z 1742 roku.
Co ciekawe, w oryginalnych przepisach na brioszki potrzeba 400 g masła na kilogram mąki. Nazwa „brioche” pochodzi od starofrancuskiego słowa „brier”, które oznacza „kruszyć ciasto” i odnosi się do procesu jego zagniatania.
Na przestrzeni wieków brioszki rozprzestrzeniły się w wielu regionach. Obecnie we Francji istnieje ponad 30 różnych rodzajów brioche, a prawie każdy region ma swój własny specjał
Najpopularniejsze rodzaje brioche we Francji to Brioche Parisienne, Brioche Vendéenne, Brioche de Nanterre i Tropézienne. Brioche Parisienne ma kształt dwóch kulek ciasta ułożonych jedna na drugiej, która została spopularyzowana w XVIII wieku.
Brioche Vendéenne to pleciona bułka tradycyjnie wytwarzana w regionie Vendée we Francji i często podawana na weselach i uroczystościach wielkanocnych. Brioche de Nanterre to prostokątna brioszka w kształcie bochenka, która powstała na początku XX wieku w mieście Nanterre. Z kolei Tropézienne to cukrowa brioszka wypełniona śmietaną, stworzona przez Alexandre Micka w latach 50. XX wieku w mieście Saint-Tropez.
Ja proponuję bułeczki brioche, które robi moja żona, w wersji wieloporcjowej dla dużej rodziny lub licznego grona przyjaciół, którzy pojawią się na karnawałowej domówce. Znika w tempie ekspresowym zaraz po wyjęciu z piekarnika. Polecam.
Michał Denesiuk
Brioche z powidłami
Składniki
220 g mleka (1 szklanka)
25 g drożdży świeżych, pokruszonych lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g)
40 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
150 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski i formy
2 żółtka
400 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy i blatu
1 szczypta soli
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
powidła śliwkowe ok. 200 g
cukier puder, do oprószenia
Sposób przygotowania:
Podgrzać mleko. Do ciepłego mleka dodać drożdże, cukier i cukier wanilinowy. Rozprowadzić drożdże w mleku do powstania mleczka drożdżowego i rozpuszczenia cukru. Dodać 75g masła, żółtka, mąkę, sól i skórkę z cytryny. Wyrobić ciasto.
Misę natłuścić masłem. Do przygotowanej misy włożyć ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość. Blachę natłuścić masłem i oprószyć mąką. Resztę masła rozpuścić.
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować je na prostokąt i podzielić na 12 równych kwadratów. Na każdy kawałek ciasta położyć łyżeczkę powideł (można nadziewać czekoladą lub ulubionym dżemem), brzegi ciasta skleić i uformować kulki. Zanurzyć wierzch każdej w roztopionym maśle i ułożyć w formie łączeniem do dołu sklejając je ze sobą (3 w środku i resztę doklejamy dookoła).
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 170oC, góra/dół. Wyrośnięte ciasto posmarować resztą masła. Piec około 35 minut aż będą złotobrązowe. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Danuta jako prawa obywatelka powinna żądać od starosty swojego partyjnego kolegi wyjaśnienia oddania za darmo internatu przy ZSZ nr 1 i skazania tym samym budynku straty, który teraz to miasto szpeci.
Pomnik Matłacha
2025-01-28 07:31:35
Danka wielka działaczka z koła emerytów i gospodyń, ostatnio pokazała przypływ świeżości podczas sesji powiatu dając pomysły sprzed 15 lat , które były 7 krotnie omawiane na sesji rady miejskiej.
Sucha
2025-01-28 07:28:04
No cóż może mieszkańców podczas wyborów poniosła wyobraźnia i chęć zmiany co finalnie niekorzystny dało wynik. Pasym pogrąża się a nowy burmistrz jest po prostu niewydolny.
Rozpieszczone dziecko bogatych rodziców
2025-01-28 07:24:55
Wieczny odpoczynek!!!
Valery Lyshchyk
2025-01-27 22:55:43
Kurnik postawił nad jeziorem, szkołę w dzierżawę wziął i myślał że ratusz będzie załatwiał mu wszelkie dotacje na to ale władza w ratuszu się zmieniła i koniec biznesmena nastał. Obecny burmistrz powinien zabrać te działkę 1,5 ha właścicielowi na której miała powstać fabryka domów modułowych, bo teraz widać że to przekręt był aby za grosze kupić teren.
kozaostra
2025-01-27 17:36:50
Jak robią zgłoszenie to trzeba powiedzieć że jeżeli będzie to bezpodstawne wezwanie będzie kosztować 1500 zł.
Tyle w temacie.
2025-01-27 16:36:23
Teee, pocałuj mnie, wiesz doskonale gdzie!!! Chcesz prawdziwego chama zobaczyć, to podejdź do lustra a w nim prawdziwą chamską gębę zobaczysz!!! Ja nie mam zamiaru nikogo obrażać, tylko piszę jaka jest rzeczywistość a taka ona niestety jest. A ty niby Polak, uważaj co wypisujesz gdyż ja nie pozwolę siebie obrażać!!!!!
normalny
2025-01-27 13:59:46
Pasym się rozpada ubywa działek, budynków i jeszcze ten burmistrz .
Dziecinny kierownik
2025-01-27 07:28:39
nie no co za goacik :D
tyci
2025-01-26 23:10:56
Stefan powinien razem z uśmiechem pozdrowić Monikę dawna współpracownicę z lotniska.
Tomasz
2025-01-26 23:03:50