Na nadchodzący weekend proponujemy potrawę, która świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych wieczorów lub spotkań ze znajomymi przy ognisku lub grillu. Łatwa do przygotowania w kociołku nad ogniem lub paleniskiem. Prosta, sycąca jednogarnkowa zupa gulaszowa zwana karmuszką. Jest kompilacją dwóch kuchni: polskiej - w postaci tradycyjnego wywaru rosołowego, domowej śmietany, ziół oraz niemieckiej - dzięki obecności fasoli, kapusty i mięsa.
Zupa przygotowywana była z duszonego mięsa wieprzowego, wołowego, z dodatkiem podrobów. Wykorzystywano to, co zostawało z tuszy zwierzęcia po oddaniu lepszych kąsków na pański stół, a że nic w kuchni mazurskiej, w co uboższych domostwach, się nie marnowało, to wykorzystywano każdy kawałek mięsa i tzw. piątą ćwiartkę w postaci podrobów. Mięsny wkład był obficie uzupełniany warzywami, które można było znaleźć w domowym ogródku: kapustą, marchwią, pietruszką, selerem i fasolą, która nadawała zupie sytości. Dziś, w ekskluzywnej postaci czyli z wykorzystaniem jagnięciny karmuszka serwowana przez jedną z olsztyńskich restauracji znajduje się na liście dań stanowiących Dziedzictwo Kulinarne Warmii i Mazur.
Dla domowych potrzeb nie musimy poszukiwać niełatwego do zdobycia mięsa jagniąt. Karmuszka wg proponowanego przepisu na pewno dobrze sprawdzi się jako odżywczy posiłek po całodziennych spacerach i aktywnościach w czasie długiego weekendu. Oby tylko dopisała pogoda. Polecam życząc smacznego.
Michał Denesiuk

Składniki:
50 dag łopatki lub karkówki bez kości, można dodać podroby np. z królika lub z gęsi
25 dag fasoli białej
25 dag białej kapusty
2 cebule
2 marchewki
pietruszka
kawałek selera
kilka łyżek przecieru pomidorowego
kilka łyżek kwaśnej śmietany (30%)
1-2 łyżki mąki pszennej
tłuszcz do smażenia
liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
sól
pieprz
natka pietruszki
Sposób wykonania:
Fasolę moczymy całą noc, następnie gotujemy, aż będzie miękka i pozostawiamy w wywarze. Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy lekko w mące i obsmażamy, aż się zrumieni. Dodajemy je (razem z tłuszczem ze smażenia) do pokrojonych warzyw, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie zalewamy wrzątkiem i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. Kiedy mięso zmięknie, dokładamy fasolę z wodą, w której się gotowała, i przecier pomidorowy. Zaprawiamy śmietaną i zagotowujemy.
Potrawę posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z chlebem.
Kolejne nagonki na strzelnice, ktoś tam niby jęczy że ludzie nie zadowoleni, a dokładnie? Że niebezpiecznie... Matko po to są przepisy żeby było bezpiecznie...
Spokój
2025-11-20 06:00:54
Ten jak nie napisze czegoś na prawicę to nocy nie prześpi. Za takiego uczciwego się ma ciekawe...proponuję wizyte u pewnej dentystki żeby przekonać się o uczciwości...
Tytus
2025-11-20 04:16:39
Super pomysł,szkoda,że nikt nie pomyślał o fotokabinie w Szczytnie
Plik
2025-11-19 21:51:33
Czy można kogoś szanować, jeżeli straciłeś do niego zaufanie?
2025-11-19 21:07:02
Warto promować tego rodzaju zaangażowanie
Piotr Łuka
2025-11-19 13:57:30
Ten parking - to przepraszam - dla kogo? Dla urzędników, co to będą sobie wygodnie parkować swoje fury? Czy dla mieszkańców gminy, którzy muszą dojechać z terenu do wysokiego urzędu gminnego? No - jeszcze można autobusem i piechotą dyrdać z PKS do urzędu. A poza tym - znowu osoba duchowna - po kiego licha? Jak parking nie poświęcony to co - nielegalny?
Taki sobie czytelnik
2025-11-19 13:51:51
Powiat szczycieński wśród największych beneficjentów, przecież to jest tylko 10 % tej kwoty ( jak na 4 miasta to malutko ). Nie wiem po co ta gra terenowa z aplikacją i licznik osób, szkoda pieniędzy. Lepiej byłoby położyć dodatkowe metry drogi ( np. odnogę prowadzącą do Leman ). Mam tylko nadzieję, że to nie będą obiecanki cacanki jak z drogą rowerową do Roman.
Hmm
2025-11-19 11:39:04
I tak się robi interes!!! Radni mają gówno do powiedzenia, mieszkańcy jeszcze mniej, a pan burmistrz swój \"procent\" cieplutko przytuli. No, a teraz uśmiechamy się xd
2025-11-19 10:56:11
Haha cyrk na kółkach!
Jan
2025-11-18 19:21:57
A co ze ścieżką w stronę Roman? Ile mamy jeszcze czekać?
Tego tego
2025-11-18 18:11:16