Na nadchodzący weekend proponujemy potrawę, która świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych wieczorów lub spotkań ze znajomymi przy ognisku lub grillu. Łatwa do przygotowania w kociołku nad ogniem lub paleniskiem. Prosta, sycąca jednogarnkowa zupa gulaszowa zwana karmuszką. Jest kompilacją dwóch kuchni: polskiej - w postaci tradycyjnego wywaru rosołowego, domowej śmietany, ziół oraz niemieckiej - dzięki obecności fasoli, kapusty i mięsa.
Zupa przygotowywana była z duszonego mięsa wieprzowego, wołowego, z dodatkiem podrobów. Wykorzystywano to, co zostawało z tuszy zwierzęcia po oddaniu lepszych kąsków na pański stół, a że nic w kuchni mazurskiej, w co uboższych domostwach, się nie marnowało, to wykorzystywano każdy kawałek mięsa i tzw. piątą ćwiartkę w postaci podrobów. Mięsny wkład był obficie uzupełniany warzywami, które można było znaleźć w domowym ogródku: kapustą, marchwią, pietruszką, selerem i fasolą, która nadawała zupie sytości. Dziś, w ekskluzywnej postaci czyli z wykorzystaniem jagnięciny karmuszka serwowana przez jedną z olsztyńskich restauracji znajduje się na liście dań stanowiących Dziedzictwo Kulinarne Warmii i Mazur.
Dla domowych potrzeb nie musimy poszukiwać niełatwego do zdobycia mięsa jagniąt. Karmuszka wg proponowanego przepisu na pewno dobrze sprawdzi się jako odżywczy posiłek po całodziennych spacerach i aktywnościach w czasie długiego weekendu. Oby tylko dopisała pogoda. Polecam życząc smacznego.
Michał Denesiuk
Składniki:
50 dag łopatki lub karkówki bez kości, można dodać podroby np. z królika lub z gęsi
25 dag fasoli białej
25 dag białej kapusty
2 cebule
2 marchewki
pietruszka
kawałek selera
kilka łyżek przecieru pomidorowego
kilka łyżek kwaśnej śmietany (30%)
1-2 łyżki mąki pszennej
tłuszcz do smażenia
liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
sól
pieprz
natka pietruszki
Sposób wykonania:
Fasolę moczymy całą noc, następnie gotujemy, aż będzie miękka i pozostawiamy w wywarze. Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy lekko w mące i obsmażamy, aż się zrumieni. Dodajemy je (razem z tłuszczem ze smażenia) do pokrojonych warzyw, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie zalewamy wrzątkiem i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. Kiedy mięso zmięknie, dokładamy fasolę z wodą, w której się gotowała, i przecier pomidorowy. Zaprawiamy śmietaną i zagotowujemy.
Potrawę posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z chlebem.
Na ulicy Jana Pawła obok szkoły podstawowej na wodociąg czekaliśmy 70 lat na kanalizacje pewnie się nie doczekamy mimo że od kanalizacji dzieli nas 60 metrów
Henk
2025-04-17 08:25:38
Hm..... Rozumiem, że lepiej jak dzieci będą w dysfunkcyjnych rodzinach gdzie jest przemoc i alkohol? Te skrawki materiału to symbol ale to nie każdy może zrozumieć....
Ona
2025-04-16 16:21:49
Do Gościa: wieży - w tym kontekście. Ile można toczyć piany w tej kwestii?! Oczywiście, że obiekt powinien być zrewitalizowany i cieszyć swoją funkcjonalnością i estetyczną architekturą. Jest wreszcie włodarz, który chce ten problem rozwiązać. Trzeba wierzyć (sic!), że tak się stanie.
Mieszkaniec
2025-04-15 21:01:11
Karnet, który kosztuje 70 zł to nie jest wygórowana cena.
Xenia
2025-04-15 16:36:56
Wszystko ok , tylko żeby co niektórzy nie przychodzili z psem
Że tak powiem
2025-04-15 13:42:13
W artykule zapomnieliście wstawić wypomniane logo :|
Mieszkaniec
2025-04-15 13:26:39
Czy coś już wiadomo? Jest połowa kwietnia a autobusy dalej zatrzymują się na ul. Polskiej.
Mieszkaniec
2025-04-15 13:12:06
Koncerty dla bogatych turystów, nie dla biednych mieszkańców Szczytna. Szkoda !!!
Asia
2025-04-15 11:37:33
NIestety brawura i brak wyobraźni. W realu nie ma 5 żyć jak w grach komputerowych. Żal młodych ludzi.
Zuzia z III a
2025-04-15 11:30:18
Będą budować ośrodki i grodzić jezioro (patrz Rusałka), niedługo jeziora będą prywatne a dostęp do nich płatny tak jak w Nartach.
Pani Natura
2025-04-15 11:08:25