Na nadchodzący weekend proponujemy potrawę, która świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych wieczorów lub spotkań ze znajomymi przy ognisku lub grillu. Łatwa do przygotowania w kociołku nad ogniem lub paleniskiem. Prosta, sycąca jednogarnkowa zupa gulaszowa zwana karmuszką. Jest kompilacją dwóch kuchni: polskiej - w postaci tradycyjnego wywaru rosołowego, domowej śmietany, ziół oraz niemieckiej - dzięki obecności fasoli, kapusty i mięsa.
Zupa przygotowywana była z duszonego mięsa wieprzowego, wołowego, z dodatkiem podrobów. Wykorzystywano to, co zostawało z tuszy zwierzęcia po oddaniu lepszych kąsków na pański stół, a że nic w kuchni mazurskiej, w co uboższych domostwach, się nie marnowało, to wykorzystywano każdy kawałek mięsa i tzw. piątą ćwiartkę w postaci podrobów. Mięsny wkład był obficie uzupełniany warzywami, które można było znaleźć w domowym ogródku: kapustą, marchwią, pietruszką, selerem i fasolą, która nadawała zupie sytości. Dziś, w ekskluzywnej postaci czyli z wykorzystaniem jagnięciny karmuszka serwowana przez jedną z olsztyńskich restauracji znajduje się na liście dań stanowiących Dziedzictwo Kulinarne Warmii i Mazur.
Dla domowych potrzeb nie musimy poszukiwać niełatwego do zdobycia mięsa jagniąt. Karmuszka wg proponowanego przepisu na pewno dobrze sprawdzi się jako odżywczy posiłek po całodziennych spacerach i aktywnościach w czasie długiego weekendu. Oby tylko dopisała pogoda. Polecam życząc smacznego.
Michał Denesiuk
Składniki:
50 dag łopatki lub karkówki bez kości, można dodać podroby np. z królika lub z gęsi
25 dag fasoli białej
25 dag białej kapusty
2 cebule
2 marchewki
pietruszka
kawałek selera
kilka łyżek przecieru pomidorowego
kilka łyżek kwaśnej śmietany (30%)
1-2 łyżki mąki pszennej
tłuszcz do smażenia
liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
sól
pieprz
natka pietruszki
Sposób wykonania:
Fasolę moczymy całą noc, następnie gotujemy, aż będzie miękka i pozostawiamy w wywarze. Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy lekko w mące i obsmażamy, aż się zrumieni. Dodajemy je (razem z tłuszczem ze smażenia) do pokrojonych warzyw, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie zalewamy wrzątkiem i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. Kiedy mięso zmięknie, dokładamy fasolę z wodą, w której się gotowała, i przecier pomidorowy. Zaprawiamy śmietaną i zagotowujemy.
Potrawę posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z chlebem.
Mam działkę w Nartach i zauważyłem też że odkąd działa hotel i rozrósł się biznes turystyczny około 15-20 lat, wody w jeziorze zaczęło ubywać. Nie mogłem się doczekać aż będę mógł podłączyć się do wodociągu. Powinni wprowadzić obowiązek podłączania do wodociągu, i zakaz biznesom czerpania wód głębinowych, bo pewnego dnia obudzimy się nad wielkim pustym dołem.
Robi
2025-06-08 20:24:23
Zarybianie to zlo? To może węgorz sam się wytrze w polskich wodach, a odłowione ryby wytrą się na talerzu, co za glupoty
Polamkija
2025-06-08 20:07:41
W Szczytnie nie było Komtura... Ale Krzyżacy to, poza tym, wspaniałe dzieło ;)
dario
2025-06-07 18:28:58
Ludzie nie martwcie się jedzenia wystarczy dla mieszkańców. W tygodniu podobno ma przyjechać Kinga Gajewska z ziemniakami pod DPS. Będzie można zrobić z nich frytki, zakrajanki, można je ugotować, zrobić babkę ziemniaczana. Będzie fajnie, tylko uśmiechnijcie się...
Kamil
2025-06-07 08:05:45
Brawo, Dziewczyny!
Mariusz
2025-06-06 22:35:04
A ja kurde nie zrobiłem sobie zdjęcia z wrzucenia kartki do urny, a ludzie by se pooglądali...
Kamil
2025-06-06 16:47:14
Wniosek aż o 50 tys? Przecież nawet nikt nie wystartuje w przetargu po taką kwotę.
Basia
2025-06-06 06:12:10
Jak ciepło to nie biorą? Bzdura. Trawienie jest szybsze i muszą żerować. Polityka zarybien beznadzieja. Ochrona bolenia i suma bez sensu itd itd
Esik
2025-06-06 01:12:22
Tak ktoś tu nazwał prezydenta alfonsem...przypominam, że drugi z kandydatów był dupiarzem...może nawet się znali??? Tylko każdy z nich robił co innego? Tak poważnie to żeby się tak wypowiadać to trzeba mieć dowody, świadków. Ma je Pan czy tvn lub onet trzyma je w sejfie? Rymanowski ustawił Pana idola premiera na właściwym miejscu. Aż miło się to oglądało...
Tytus
2025-06-05 12:31:00
Te wszystkie wymienione cechy to idealnie pasują do Donalda Tuska więc nie rozumiem co ma do nich prezydent elekt. Aaa no tak TVN...a czekać to Sobie Pan możesz na Swojego prezydenta 5 lat przynajmniej. Ale zaraz! Przecież Pan miał prezydenta! Tylko może przespał Pan te dwie godziny?? Widzi Pan, takich intelektów jak ja jest ponad 10 milionów w Polsce. Musisz Pan zacząć nauczać Polaków jacy to są głupi jak ja albo ja jak oni...Przeżyje Pan. Duda Pana nie ścigał i krzywdy nie zrobił. Ten też Pana nie skrzywdzi. Po co takie wywyższanie się? Pa smutasku...
Kamil
2025-06-05 12:25:32