Jak zrobić w domu mrożoną herbatę? Dlaczego warto jeść śledzie? To tylko nieliczne pytania, na które odpowiedzieli prelegenci podczas sobotniego (16 listopada), szóstego już „Festiwalu Gęsina 2024. Jesienne smaki gęsina i ziemniaki” w Gospodzie "Bulwar" w Jerutkach. Gdy do wiedzy i ciekawostek dołoży się pozornie zwykłą kapustę modrą, rewelacyjnie przygotowaną przez mistrza kuchennego rzemiosła Marka Michalaka, „podlaną” kilkunastoma nalewkami o zdumiewających barwach i smakach, nie mówiąc o mocy – otrzymamy niemal w całości to wydarzenie. Niemal – bo atrakcji (i pyszności) nie brakowało.
Clou programu stanowiły konkursy: kulinarny na dania z tytułowej gęsiny i ziemniaków oraz na nalewki. W międzyczasie można było posłuchać o tajemnych mocach herbaty, o czym opowiadał Jerzy Czapla, wiceprezes Eurotoques i prezes Centrum Szkolenia Barmanów, przyswoić rady dietetyków (Piotr Żechowicz i Kinga Karalus) czy poznać kulinarne kulisy lokalnej historii, o co zadbał Witold Olbryś.
Nadspodziewanie licznych (mimo płatnych wejściówek) uczestników godnie ugoszczono. Preludium stanowiło danie festiwalu: szmurkul (duszona i zasmażana kapusta) na gęsinie okraszonego podrobami i mięsem z gęsi z dodatkiem pieczonych ziemniaków z boczkiem. Można się też było delektować konkursowymi potrawami, a później daniami, przygotowanymi w ramach tzw. live cookingu.
Na pierwszy ogień poszła pierś z gęsi sous vide z puree ziemniaczanym, demi glace i czerwoną duszoną kapustą. Nazwy nie na darmo brzmią z francuska, bo takiego dania nie powstydziłby się nawet paryski Ritz. Zresztą i w Jerutkach było ono podane z finezją godną najbardziej ekskluzywnych restauracji. O dokładkę czerwonej, duszonej kapusty prosiło wielu.
Twórca tego autorskiego specjału Marek Michalak, mówił dokładnie o tym, jak je przygotował i jakich składników użył, ale nawet jeśli dałoby się to spamiętać, to i tak nikt chyba nie poważyłby się dorównywać mistrzowi. W każdym razie obecni, w oparciu o własne podniebienia mogli się przekonać, że Marek w pełni zasłużenie jest jedynym Polakiem, mogącym gotować dla brytyjskich głów koronowanych. Mimo iście królewskich doznań uczestnicy równie ochoczo poradzili sobie ze smakowitym i bardziej swojskim gulaszem z gęsich wątróbek i grzybów, z kopytkami.
Była też i przekąska w postaci pieczonych ziemniaków polanych wieloskładnikowym sosem i przybranych kandyzowanymi żurawinami. Co ciekawe, autorem tego dania był... 14-latek, Alex Krzywdziński z Redy, syn Krzysztofa – jednego z członków Elbląskiego Klubu Szefów Kuchni, którzy to szefowie nie tylko w Jerutkach gotowali sami, ale stanowili też komisję konkursową, wraz z kuchmistrzynią gospody „Bulwar” Martą Grzywińską oraz wspomnianym już Markiem Michalakiem.
W konkursie kulinarnym zwyciężyły kartacze z gęsiną przygotowane przez KGW „Złote jabłuszka” z Jerutek. Kolejne miejsca zajęły: srebro - zapiekanka z ziemniaków i batatów z gęsią sous vide i borowikami Józefa Irka z Leleszek, brąz - rolada z gęsi z pieczonymi ziemniakami, z duszoną kiszoną kapustą, żurawiną i pieczonym jabłkiem KGW Elganowo i wyróżnienie - babka ziemniaczana z gęsiną i sosem żurawinowym i malinowym, danie sołectwa Leleszki.
W konkursie drugim w szranki stanęło18 trunków, które zaskakiwały smakiem i pomysłowością wykonania. Wśród klasyków znalazły się takie nieoczekiwane smaki jak mniszek czy kokosowe mleczko. Bezkonkurencyjne w tej dziedzinie okazało się KGW Elganowo, którego „Agrestowa Nutka” uzyskała pierwsze miejsce, a „Złoty Dmuchawiec” (nalewka z mniszka lekarskiego) – nagrodę publiczności. Na pozostałych stopniach podium znalazły się równie smaczne nalewki: malinowa (sołectwo Leleszki) i jeżynowa Andrzeja Mroza. Wyróżniony został „Porzeczkowy Raj” Aleksandry Ulatowskiej.
- To było kolejne udane kulinarne wydarzenie w naszej gospodzie. Wspólne gotowanie, smakowanie przepysznych regionalnych dań i nalewek oraz możliwość poznania ciekawych ludzi, wymiany doświadczeń i zawiązania nowych kuchennych i gastronomicznych przyjaźni są bezcenne. A teraz tylko czekać do następnej Gęsiny w 2025 roku i aby była jeszcze lepsza, niż ta, która już się odbyła – podsumowuje główny organizator i pomysłodawca festiwalu Michał Denesiuk, wspierany w tym dziele przez Asię Gawryszewską i jej Fundację Kreolia.
Mnie to wcale nie dziwi bo :Plan działania priorytetowy przez pół roku dzielnicowego z Pasymia to ściganie pijaków obok ratusza.
Teraz jeżdżą głównymi drogami bo na bocznych stoją.
2025-01-23 17:27:36
Pani Ewo, niech Pani się zastanowi nad tym co wypisuje, gdyż możemy się szybko spotkać, tam gdzie zapewne Pani by tego nie chciała, nikt w sieci nie jest anonimowy. Ja nie pozwolę sobie ubliżać i nazywać mnie złodziejem, jak również nie zmieniam zdania odnośnie tego artykułu. Odnośni Pani wypowiedzi, jak ktoś chce godnie żyć, to musi na to zapracować a nie żyć na czyiś koszt!!!!!
normalny
2025-01-23 14:55:22
mogl w domu se palić
ulom
2025-01-23 14:35:59
Standard w Pasymiu i okolicy tej gminy i handel narkotykami.
2025-01-23 13:38:16
A czy czytelnicy wiedzą dokładnie gdzie jest ten punkt pomiaru? przy samym parkingu i drodze przy której funkcjonują dwie szkoły i samochodów jest tu mnóstwo
Zainteresowana
2025-01-23 10:36:06
A dlaczego to Polska nie ma prezydenta? Bo jest z innego ugrupowania niż obecnie rządzące? Teb rząd też prędzej czy później upadnie. Też otwórz oczy człowieku i zmień czasem kanał. Myślicie, że macie jakąś wyłączność na tworzenie prawdy, zasad, prawa itp? A któż Wam takie prawa nadal? Cieszę się, że w Ameryce wygrał Trump. Ten porządny Donald. Będą go mocno atakować w trakcie trwania kadencji. Życzę mu wytrwałości i siły.
Tytus
2025-01-23 10:10:32
Szanony Panie \"Polak\", dziękuję za zainteresowanie. O wielu, wielu lat staram się jak potrafię pisać tak aby nie jątrzyć w sporach polsko - polskich. W ostatnich \"trzech zdaniach: nie widzę nic co miałoby takie podziały utrwalać. Przeciwnie zależy mi bardzo abyśmy jak najszybciej doszli do wspólnych wniosków i w tym celu muszę zwracać uwagę na to co w tym przeszkadza. Pozdrawiam z szacunkiem.
wiesław mądrzejowski
2025-01-22 20:18:13
ale bzdury piszesz kolego uderz sie w głowe dostali te mieszkania wyremontowali je...ciekawi mnie tylko co pkP chce z tymi budowlami zrobić ...pewnie intercity tam będzie jeżdziło....hmm..albo żeby tnąć koszty wpuścić spychacze
durer421
2025-01-22 19:18:12
\"w trakcie trwania umów, Gmina Dźwierzuty wzywała PKP SA do przeprowadzenia kosztownych remontów ww. obiektów (dachy, docieplenia, elewacje), a ich wykonanie nie jest uzasadnione ekonomicznie dla Spółki, OGN w Gdańsku nie przedłużył na kolejny rok ww. umów w dotychczasowym brzmieniu proponując jednocześnie Gminie zawarcie umów o zmodyfikowanej treści, które nie powodowałyby negatywnych skutków finansowych dla Spółki\" - czyli kij ma tu dwa końce,
maruda
2025-01-22 17:35:11
czy myśliwi już dostali zgodę na mordowanie zwierzyny na terenie nowego rezerwatu? czy jeszcze formalności nie zostały załatwione?
Janusz
2025-01-22 16:26:44