Zespół Szkół Nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego od wielu lat kształci młodzież w branży gastronomiczno – turystyczno - hotelarskiej. Uczniowie szkół podstawowych mają możliwość kontynuowania nauki w technikum, liceum ogólnokształcącym i branżowej szkole I stopnia. W prognozowanym zapotrzebowaniu na zawody szkolnictwa branżowego są te, w których kształci szkoła: technik organizacji turystyki, technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz i cukiernik. Proponowane kierunki umożliwiają rozwijanie pasji i gwarantują pracę w zawodzie.
To zawód, który przygotowuje absolwentów do pracy w sektorze HoReCa. Zajmuje się kompleksową obsługą gości hotelowych, organizacją usług, turystycznych, rekreacyjno – sportowych i gastronomicznych. Hotelarz obsługuje kongresy, targi, zjazdy i bankiety. Typowymi miejscami pracy są m. in.: hotele, motele, pensjonaty, domy wycieczkowe, statki wycieczkowe.
.
Ucząc się w ZS Nr 2 młodzież ma okazję do poznawania interesujących ludzi m. in. podczas wyjazdów na targi branżowe, realizacji praktyk zawodowych w renomowanych hotelach oraz projektów krajowych i zagranicznych. Przedmiotami nauczanymi w zakresie rozszerzonym są geografia i język obcy. Absolwenci tego kierunku mogą studiować m. in. hotelarstwo i gastronomię, zarządzanie w hotelarstwie i międzynarodowym biznesie turystycznym, komunikację wizerunkową i e-biznes w branży HoReCa oraz na każdym innym wybranym kierunku.
To zawód dla osób, które chcą poznawać świat i rozwinąć swoje pasje związane z turystyką. Dynamicznie rozwijający się rynek turystyczny poszukuje pracowników zajmujących się organizowaniem i koordynowaniem podróży, imprez turystycznych, konferencji. Podczas pięciu lat nauki młodzież zdobywa wiedzę o świecie, zwyczajach obowiązujących w dalekich zakątkach świata oraz szlifuje znajomość języków obcych. Przedmiotami nauczanymi w zakresie rozszerzonym są geografia i język obcy. Absolwenci mogą studiować m. in. turystykę i rekreację, logistykę, agroturystykę, gospodarkę turystyczną, krajoznawstwo i turystykę historyczną oraz na każdym innym wybranym kierunku.
.
Kierunek stworzony dla ludzi marzących o przygodzie ze sztuką kulinarną, zorientowanych na zdrowe odżywianie. W pracowniach gastronomicznych uczeń sporządza smaczne dania, planuje jadłospisy, uczy się profesjonalnej organizacji oraz obsługi imprez okolicznościowych i cateringu, a także projektowania i aranżowania wnętrza sal konsumenckich. Szkoła umożliwia zdobywanie dodatkowych umiejętności np. carving.
.
Dzięki współpracy ze środowiskiem lokalnym młodzież poznaje dziedzictwo kulinarne Warmii i Mazur, nawiązuje kontakty z producentami żywności, kucharzami i restauratorami. Przedmiotami nauczanymi w zakresie rozszerzonym są biologia i język obcy. Absolwenci mogą studiować m. in. biotechnologię, bezpieczeństwo żywności, technologię żywności i żywienie człowieka, towaroznawstwo w biogospodarce, żywienie człowieka i ocenę żywności, dietetykę, ochronę środowiska oraz na każdym innym wybranym kierunku.
Kucharz zajmuje się przygotowywaniem różnorodnych potraw: zakąsek, zup, dań zasadniczych, deserów i napojów. Profesjonalny kucharz to nie tylko znakomity rzemieślnik, ale także w wielu przypadkach prawdziwy artysta. Nauka w szkole pozwala na rozwijanie talentów kulinarnych, uczy kreatywności, pobudza wyobraźnię, a także umożliwia poznawanie nowych ludzi, miejsc, smaków, aromatów i produktów.
Cukiernik zajmuje się szeroko rozumianą produkcją cukierniczą. Pod kierunkiem wysoko wykwalifikowanej kadry pedagogicznej uczniowie wykonują torty, desery, praliny, lody oraz wypiekają ciasta i ciasteczka. Nauka w szkole rozwija kreatywność i dbałość o precyzję, co jest istotne przy dekorowaniu wyrobów cukierniczych.
W obydwu zawodach zajęcia praktyczne odbywają się w profesjonalnie wyposażonych pracowniach: gastronomicznej, cukierniczej i czekolady.
.
Klasa dietetyczna to oferta dla młodzieży, którą interesuje zdrowie i prawidłowe nawyki żywieniowe. Uczeń zgłębia sekrety ludzkiego ciała, genetyki i biotechnologii, prawa rządzące światem roślin, zwierząt, problemy ochrony środowiska oraz zjawiska chemiczne. W programie nauczania znajdują się podstawy dietetyki i chemia żywności.
Absolwenci mogą kontynuować naukę na wielu kierunkach studiów m. in. na dietetyce, farmacji, medycynie, technologii żywności, kosmetologii, fizjoterapii, psychologii, ochronie środowiska. Klasa humanistyczna to oferta dla uczniów, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę z zakresu języka polskiego, historii i języka obcego.
.
W trakcie nauki młodzież ma możliwość udziału w konkursach literackich, recytatorskich i lekcjach muzealnych, poznaje warsztat pracy pisarza, dziennikarza. Absolwenci mogą studiować m. in. filologię, dziennikarstwo i public relations, kulturoznawstwo, filmoznawstwo, teatrologię, prawo, historię, politologię, stosunki międzynarodowe, socjologię, psychologię.
Szkoła umożliwia zdobycie certyfikatów z zakresu organizowanych dodatkowych kursów np. kelnerskich, barmańskich czy sommelierskich. Zespół Szkół Nr 2 zapewnia praktyki zawodowe.
Wow, jak najszybciej do realizacji! :) Oby „Wielbarscy biegaczo rowerzyści” nie przekształcili tej linii w ścieżkę rowerową! Tak jak stalo sie z linia Szczytno Biskupiec :(
Pozytyw
2025-11-10 09:22:28
Na tak ogromny kredyt panie Ochman, wymagana jest zgoda mieszkańców, bo to oni będą go spłacać. Pan się zawiniesz a ludzie zostaną z pańskim długiem.
Polak
2025-11-07 19:53:36
Autor powinien poćwiczyć podstawy arytmetyki, ponieważ różnica pomiędzy najtańszą ofertą a kwotą jaką Urząd przeznaczył na realizację wynosi około 2 milionów a czterech.
kid65
2025-11-07 13:57:37
Żałosna banda na państwowym garnuszku, czyli za 2 lata koszt to 4 miliony. Komunizm wraca :) Dlaczego w takim razie nowa spółka nie wystartuje w przetargu skoro ma być tańsza? Bo nie chodzi o to żeby było taniej, tylko żeby nakarmić swoich.
Piotr
2025-11-07 09:24:55
gdzie pracuje zona matlacha
wojt jaskol stasiek
2025-11-06 17:28:15
Nasz burmistrz to tuskowy człowiek a więc podatki w górę
Bogus
2025-11-06 09:51:48
Cena zaporowa lub nie. Żeby artykuł był kompletny trzeba by było pokazać orientacyjne wyliczenia w każdym z wariantów. Napisać że te 200zl to opłata na 20lat ale poza tym jest koszt trumny a potem pomnik. Spopielone ciało można pochować i 0od pomnik i do kolumbarium. Wystarczyło pokazać różne warianty wyliczeń ale lepiej było zrobić wielkie bum bo po co komu normalny artykuł prawda?
Kamil
2025-11-06 07:07:28
Korzyść dla środowiska hmm...no ale jeżeli zostaną one powtórnie wykorzystane to znaczy że ktoś je sprzeda komuś żeby ten ktoś coś z nich zrobił i zarobił. Znaczy zarobi ten co je zbierze i ten drugi co je sprzeda. To jest główny cel tej akcji o którym nic nie napisano zapewne przez jakiś pospiech lub przeoczenie...
Jan
2025-11-06 05:12:34
Franek dobrze mówi
Big L
2025-11-05 23:49:49
Ile to miast i miasteczek w latach powojennych miało \"na stanie\" bibliotekę, szkołę muzyczną i muzeum i dom kultury? Niewiele. A Szczytno miało! Dbajmy o to, co mamy. Trzeba poprawiać, usprawniać, pomagać tym instytucjom. One muszą trwać. Ileż to miast i miasteczek po 1989 r. starało się o utworzenie tego rodzaju instytucji? Wielkie halo. A my mamy je od 100 lat i jeszcze dawniej!!! Oby do końca świata i wiele dni dłużej!!!!
Taki sobie czytelnik
2025-11-05 19:29:58