Zespół Szkół Nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego od wielu lat kształci młodzież w branży gastronomiczno – turystyczno - hotelarskiej. Uczniowie szkół podstawowych mają możliwość kontynuowania nauki w technikum, liceum ogólnokształcącym i branżowej szkole I stopnia. W prognozowanym zapotrzebowaniu na zawody szkolnictwa branżowego są te, w których kształci szkoła: technik organizacji turystyki, technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz i cukiernik. Proponowane kierunki umożliwiają rozwijanie pasji i gwarantują pracę w zawodzie.
To zawód, który przygotowuje absolwentów do pracy w sektorze HoReCa. Zajmuje się kompleksową obsługą gości hotelowych, organizacją usług, turystycznych, rekreacyjno – sportowych i gastronomicznych. Hotelarz obsługuje kongresy, targi, zjazdy i bankiety. Typowymi miejscami pracy są m. in.: hotele, motele, pensjonaty, domy wycieczkowe, statki wycieczkowe.
.
Ucząc się w ZS Nr 2 młodzież ma okazję do poznawania interesujących ludzi m. in. podczas wyjazdów na targi branżowe, realizacji praktyk zawodowych w renomowanych hotelach oraz projektów krajowych i zagranicznych. Przedmiotami nauczanymi w zakresie rozszerzonym są geografia i język obcy. Absolwenci tego kierunku mogą studiować m. in. hotelarstwo i gastronomię, zarządzanie w hotelarstwie i międzynarodowym biznesie turystycznym, komunikację wizerunkową i e-biznes w branży HoReCa oraz na każdym innym wybranym kierunku.
To zawód dla osób, które chcą poznawać świat i rozwinąć swoje pasje związane z turystyką. Dynamicznie rozwijający się rynek turystyczny poszukuje pracowników zajmujących się organizowaniem i koordynowaniem podróży, imprez turystycznych, konferencji. Podczas pięciu lat nauki młodzież zdobywa wiedzę o świecie, zwyczajach obowiązujących w dalekich zakątkach świata oraz szlifuje znajomość języków obcych. Przedmiotami nauczanymi w zakresie rozszerzonym są geografia i język obcy. Absolwenci mogą studiować m. in. turystykę i rekreację, logistykę, agroturystykę, gospodarkę turystyczną, krajoznawstwo i turystykę historyczną oraz na każdym innym wybranym kierunku.
.
Kierunek stworzony dla ludzi marzących o przygodzie ze sztuką kulinarną, zorientowanych na zdrowe odżywianie. W pracowniach gastronomicznych uczeń sporządza smaczne dania, planuje jadłospisy, uczy się profesjonalnej organizacji oraz obsługi imprez okolicznościowych i cateringu, a także projektowania i aranżowania wnętrza sal konsumenckich. Szkoła umożliwia zdobywanie dodatkowych umiejętności np. carving.
.
Dzięki współpracy ze środowiskiem lokalnym młodzież poznaje dziedzictwo kulinarne Warmii i Mazur, nawiązuje kontakty z producentami żywności, kucharzami i restauratorami. Przedmiotami nauczanymi w zakresie rozszerzonym są biologia i język obcy. Absolwenci mogą studiować m. in. biotechnologię, bezpieczeństwo żywności, technologię żywności i żywienie człowieka, towaroznawstwo w biogospodarce, żywienie człowieka i ocenę żywności, dietetykę, ochronę środowiska oraz na każdym innym wybranym kierunku.
Kucharz zajmuje się przygotowywaniem różnorodnych potraw: zakąsek, zup, dań zasadniczych, deserów i napojów. Profesjonalny kucharz to nie tylko znakomity rzemieślnik, ale także w wielu przypadkach prawdziwy artysta. Nauka w szkole pozwala na rozwijanie talentów kulinarnych, uczy kreatywności, pobudza wyobraźnię, a także umożliwia poznawanie nowych ludzi, miejsc, smaków, aromatów i produktów.
Cukiernik zajmuje się szeroko rozumianą produkcją cukierniczą. Pod kierunkiem wysoko wykwalifikowanej kadry pedagogicznej uczniowie wykonują torty, desery, praliny, lody oraz wypiekają ciasta i ciasteczka. Nauka w szkole rozwija kreatywność i dbałość o precyzję, co jest istotne przy dekorowaniu wyrobów cukierniczych.
W obydwu zawodach zajęcia praktyczne odbywają się w profesjonalnie wyposażonych pracowniach: gastronomicznej, cukierniczej i czekolady.
.
Klasa dietetyczna to oferta dla młodzieży, którą interesuje zdrowie i prawidłowe nawyki żywieniowe. Uczeń zgłębia sekrety ludzkiego ciała, genetyki i biotechnologii, prawa rządzące światem roślin, zwierząt, problemy ochrony środowiska oraz zjawiska chemiczne. W programie nauczania znajdują się podstawy dietetyki i chemia żywności.
Absolwenci mogą kontynuować naukę na wielu kierunkach studiów m. in. na dietetyce, farmacji, medycynie, technologii żywności, kosmetologii, fizjoterapii, psychologii, ochronie środowiska. Klasa humanistyczna to oferta dla uczniów, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę z zakresu języka polskiego, historii i języka obcego.
.
W trakcie nauki młodzież ma możliwość udziału w konkursach literackich, recytatorskich i lekcjach muzealnych, poznaje warsztat pracy pisarza, dziennikarza. Absolwenci mogą studiować m. in. filologię, dziennikarstwo i public relations, kulturoznawstwo, filmoznawstwo, teatrologię, prawo, historię, politologię, stosunki międzynarodowe, socjologię, psychologię.
Szkoła umożliwia zdobycie certyfikatów z zakresu organizowanych dodatkowych kursów np. kelnerskich, barmańskich czy sommelierskich. Zespół Szkół Nr 2 zapewnia praktyki zawodowe.
Za pewne tymi ofiarami mają być Jurgi i Dźwiersztyny bo tu zawsze tylko wiatr w oczy mieszkańcom wieje.
Tam gdzie diabeł mówi dobranoc.
2025-09-18 13:01:28
Zgadzam się z panem Danielem. przy składaniu dokumentacji powinien ktoś sprawdzić czy jest wszystko co powinno. Osoba która nie zajmuje się tego typu rzeczami, nie wie do końca jak to powinno wyglądać, więc któryś z urzędników powinien pokierować. Urzędnicy są dla ludzi, a nie ludzie dla urzędników.
Tomasz
2025-09-18 11:02:23
Pewnie Pan Żuchowski zechce pochwalić się swoją kluczową pisowską inwestycją pt. Ślimak na wieży ciśnień.
Robert
2025-09-17 14:34:52
Bardzo dobrze a lewactwo wyję!
Marek
2025-09-16 20:48:19
Ja to czekam na obiecany przez burmistrza park linowy
Bartek
2025-09-16 20:05:08
No i super, tylko wspierać
Gość
2025-09-16 18:09:46
Ci powiedzmy znani się lansują i to jest obopólna korzyść. Wszystkie te panie startowały w wyborach samorządowych, ale się nie powiodło. Więc pewnie w ten sposób próbują się pokazać szerszemu gronu wyborców.
Mieszkanka
2025-09-16 14:00:37
A potem Jurand trafił w dyby, przy których się dał sfotografować. Szkoda, że nie wtedy, kiedy w te dyby dał się zakuć. Bo te dyby to jak strzelba w spektaklu teatralnym, ze ona musi wybuchnąć. No to co z tymi dybami?
Śmieszek
2025-09-16 13:59:29
Chyba musze sie wziac za swoje piersi....
Ewelina
2025-09-16 11:23:59
głosuję na projekt obywatelski - fontanna multimedialna.
Anna.Sz
2025-09-16 10:59:32