Zespół Szkół Nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego od wielu lat kształci młodzież w branży gastronomiczno – turystyczno - hotelarskiej. Uczniowie szkół podstawowych mają możliwość kontynuowania nauki w technikum, liceum ogólnokształcącym i branżowej szkole I stopnia. W prognozowanym zapotrzebowaniu na zawody szkolnictwa branżowego są te, w których kształci szkoła: technik organizacji turystyki, technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz i cukiernik. Proponowane kierunki umożliwiają rozwijanie pasji i gwarantują pracę w zawodzie.
To zawód, który przygotowuje absolwentów do pracy w sektorze HoReCa. Zajmuje się kompleksową obsługą gości hotelowych, organizacją usług, turystycznych, rekreacyjno – sportowych i gastronomicznych. Hotelarz obsługuje kongresy, targi, zjazdy i bankiety. Typowymi miejscami pracy są m. in.: hotele, motele, pensjonaty, domy wycieczkowe, statki wycieczkowe.
.
Ucząc się w ZS Nr 2 młodzież ma okazję do poznawania interesujących ludzi m. in. podczas wyjazdów na targi branżowe, realizacji praktyk zawodowych w renomowanych hotelach oraz projektów krajowych i zagranicznych. Przedmiotami nauczanymi w zakresie rozszerzonym są geografia i język obcy. Absolwenci tego kierunku mogą studiować m. in. hotelarstwo i gastronomię, zarządzanie w hotelarstwie i międzynarodowym biznesie turystycznym, komunikację wizerunkową i e-biznes w branży HoReCa oraz na każdym innym wybranym kierunku.
To zawód dla osób, które chcą poznawać świat i rozwinąć swoje pasje związane z turystyką. Dynamicznie rozwijający się rynek turystyczny poszukuje pracowników zajmujących się organizowaniem i koordynowaniem podróży, imprez turystycznych, konferencji. Podczas pięciu lat nauki młodzież zdobywa wiedzę o świecie, zwyczajach obowiązujących w dalekich zakątkach świata oraz szlifuje znajomość języków obcych. Przedmiotami nauczanymi w zakresie rozszerzonym są geografia i język obcy. Absolwenci mogą studiować m. in. turystykę i rekreację, logistykę, agroturystykę, gospodarkę turystyczną, krajoznawstwo i turystykę historyczną oraz na każdym innym wybranym kierunku.
.
Kierunek stworzony dla ludzi marzących o przygodzie ze sztuką kulinarną, zorientowanych na zdrowe odżywianie. W pracowniach gastronomicznych uczeń sporządza smaczne dania, planuje jadłospisy, uczy się profesjonalnej organizacji oraz obsługi imprez okolicznościowych i cateringu, a także projektowania i aranżowania wnętrza sal konsumenckich. Szkoła umożliwia zdobywanie dodatkowych umiejętności np. carving.
.
Dzięki współpracy ze środowiskiem lokalnym młodzież poznaje dziedzictwo kulinarne Warmii i Mazur, nawiązuje kontakty z producentami żywności, kucharzami i restauratorami. Przedmiotami nauczanymi w zakresie rozszerzonym są biologia i język obcy. Absolwenci mogą studiować m. in. biotechnologię, bezpieczeństwo żywności, technologię żywności i żywienie człowieka, towaroznawstwo w biogospodarce, żywienie człowieka i ocenę żywności, dietetykę, ochronę środowiska oraz na każdym innym wybranym kierunku.
Kucharz zajmuje się przygotowywaniem różnorodnych potraw: zakąsek, zup, dań zasadniczych, deserów i napojów. Profesjonalny kucharz to nie tylko znakomity rzemieślnik, ale także w wielu przypadkach prawdziwy artysta. Nauka w szkole pozwala na rozwijanie talentów kulinarnych, uczy kreatywności, pobudza wyobraźnię, a także umożliwia poznawanie nowych ludzi, miejsc, smaków, aromatów i produktów.
Cukiernik zajmuje się szeroko rozumianą produkcją cukierniczą. Pod kierunkiem wysoko wykwalifikowanej kadry pedagogicznej uczniowie wykonują torty, desery, praliny, lody oraz wypiekają ciasta i ciasteczka. Nauka w szkole rozwija kreatywność i dbałość o precyzję, co jest istotne przy dekorowaniu wyrobów cukierniczych.
W obydwu zawodach zajęcia praktyczne odbywają się w profesjonalnie wyposażonych pracowniach: gastronomicznej, cukierniczej i czekolady.
.
Klasa dietetyczna to oferta dla młodzieży, którą interesuje zdrowie i prawidłowe nawyki żywieniowe. Uczeń zgłębia sekrety ludzkiego ciała, genetyki i biotechnologii, prawa rządzące światem roślin, zwierząt, problemy ochrony środowiska oraz zjawiska chemiczne. W programie nauczania znajdują się podstawy dietetyki i chemia żywności.
Absolwenci mogą kontynuować naukę na wielu kierunkach studiów m. in. na dietetyce, farmacji, medycynie, technologii żywności, kosmetologii, fizjoterapii, psychologii, ochronie środowiska. Klasa humanistyczna to oferta dla uczniów, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę z zakresu języka polskiego, historii i języka obcego.
.
W trakcie nauki młodzież ma możliwość udziału w konkursach literackich, recytatorskich i lekcjach muzealnych, poznaje warsztat pracy pisarza, dziennikarza. Absolwenci mogą studiować m. in. filologię, dziennikarstwo i public relations, kulturoznawstwo, filmoznawstwo, teatrologię, prawo, historię, politologię, stosunki międzynarodowe, socjologię, psychologię.
Szkoła umożliwia zdobycie certyfikatów z zakresu organizowanych dodatkowych kursów np. kelnerskich, barmańskich czy sommelierskich. Zespół Szkół Nr 2 zapewnia praktyki zawodowe.
Mam nadzieję, że uda się zebrać sporą sumę pieniędzy i da ona możliwość w dalszym leczeniu chłopca. Rodzicom życzę ogromu cierpliwości i powodzenia. Trzymam kciuki! Wspieram, pomagam!
Abw
2025-06-12 20:56:18
Proszę powiedzieć jak ci biedniejsi mają to sfinansować, najpierw musisz wyłożyć kupę kasy, musisz pożyczyć/ukraść/załatwić, później teoretycznie ci oddadzą ale bez VAT. 35% zaliczki to kpina.
Adam
2025-06-12 19:37:37
Dajcie spokuj tym zwierzakom. Koty,nutrie,bobry,wilki,niedzwiedzie,itd. Czliwiek to rak na organizmie planety. Zajmujecie im siedliska bo musicie mieć o hektar więcej niz sąsiad a później wam zwierzeta przeszkadzają. Oby was od marketów i internetu odcieli
Marcin Macudziński/Mieciu
2025-06-12 12:40:27
Zapytajcie mieszkańców i działkowiczów czym podlewają swoje trawniki
Mariusz
2025-06-12 10:12:14
Ta ekologia jest zbyt droga ?
zdysk
2025-06-12 09:32:02
No to jeszcze raz. Bardzo wysoki poziom kształcenia w tej jakże prestiżowej uczelni najpełniej widać w profesjonalizmie działań policjantów pod Biedronką w Bolkowie.
Zły Porucznik
2025-06-12 09:11:20
Ponad dwie bańki za autobus - to nie jest normalne
Jego Eminencja
2025-06-12 09:05:49
Ja to myślę, że ten lesniczy, o którym w Tygodniku są często artykuły, powinien pojechać w okolice Dzwierzut i z tymi wilkami tak po prostu pogadać, że tak nie wolno
Tytus
2025-06-12 04:39:52
Fantastycznie, brawo Dwójka, od zawsze macie wyjątkowe pomysły i angażujecie młodzież i dzieci. Macie dużo pomysłów, jesteście kreatywni i wyjátkowi
Rodzic
2025-06-11 21:57:12
Trzeba pomóc uratować oko chłopca żeby mógł spełnić swoje marzenie pomagać w przyszłości gasić pożary, zostać strażakiem Jest numer konta na którym można wpłacać pieniążki?
Halina Moszko
2025-06-11 18:16:06