Sobota, 22 Czerwiec
Imieniny: Pauliny, Sabiny, Tomasza -

Reklama


Reklama

Małdrzyki krakowskie idealne na niedzielne śniadanie - słodkie chwile z Michałem


Cudze chwalicie swego nie znacie. W dzisiejszych słodkich inspiracjach zaprzeczymy temu powiedzeniu i zrobimy coś z regionalnych polskich słodkości. Zagłębimy się w smaki Małopolski i zrobimy małdrzyki krakowskie. Danie proste i szybkie do wykonania, a na dodatek bardzo smaczne. Małdrzyki krakowskie to tradycyjne placki twarogowe, podawane na słodko, najczęściej posypane cukrem pudrem. Ich nazwa wywodzi się od sera „małdrzyka” lub „mądrzyka” – gatunku małego sera ze słodkiego mleka.



Jak podaje „Kucharz doskonały” Wojciecha Wielądka, małdrzyk (mądrzyczka, mądrzyk) "robią z słodkiego mleka, z podpuszczką czyli animelką, które wyciśnięte w talerki układają i w maśle obsmażają”, Obecnie do robienia małdrzyków używa się już zwykłego białego twarogu. Ja w swoim przepisie wzbogaciłem placki o dodatek owocowej frużeliny, żeby było jeszcze bardziej słodko. Smacznego.

Michał Denesiuk

 

Małdrzyki

Składniki:

Twaróg 500 g


Reklama

Żółtko 1 sztuka

Jaja 1 sztuka

Masło 20 g

Mąka 30 g (2 łyżki)

Cukier wanilinowy 5g

Skórka cytrynowa 3 g

Tłuszcz do smażenia najlepiej masło klarowane 100 g

Cukier puder 30 g

 

Sposób wykonania:

Zemleć ser lub rozetrzeć widelcem. Połączyć z pozostałymi składnikami i wymieszać na puszystą jednolitą masę. Kłaść ciasto łyżką na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Smażyć na rumiano z obydwu stron w średniej ilości tłuszczu. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać posypane cukrem pudrem, ze śmietaną lub owocami.

Reklama

Frużelina wiśniowa

Wiśnie 0,5 kg

Żelatyna 2-3 łyżeczki

Miód 2-3 łyżki

W nagrzanym rondelku podgrzewamy miód do skarmelizowania, gdy zacznie się pienić dodajemy wiśnie. Mieszamy z miodem, podgrzewamy do chwili, gdy puszczą sok. Gotujemy krótko, aby nie rozpadły nam się owoce na małym ogniu. Dodajemy żelatynę namoczoną w wodzie. Rozpuszczamy, zagotowujemy.



Komentarze do artykułu

Napisz

Galeria zdjęć

Reklama

Reklama

Reklama


Komentarze

Reklama