Reklama
Reklama
Cudze chwalicie swego nie znacie. W dzisiejszych słodkich inspiracjach zaprzeczymy temu powiedzeniu i zrobimy coś z regionalnych polskich słodkości. Zagłębimy się w smaki Małopolski i zrobimy małdrzyki krakowskie. Danie proste i szybkie do wykonania, a na dodatek bardzo smaczne. Małdrzyki krakowskie to tradycyjne placki twarogowe, podawane na słodko, najczęściej posypane cukrem pudrem. Ich nazwa wywodzi się od sera „małdrzyka” lub „mądrzyka” – gatunku małego sera ze słodkiego mleka.
Jak podaje „Kucharz doskonały” Wojciecha Wielądka, małdrzyk (mądrzyczka, mądrzyk) "robią z słodkiego mleka, z podpuszczką czyli animelką, które wyciśnięte w talerki układają i w maśle obsmażają”, Obecnie do robienia małdrzyków używa się już zwykłego białego twarogu. Ja w swoim przepisie wzbogaciłem placki o dodatek owocowej frużeliny, żeby było jeszcze bardziej słodko. Smacznego.
Michał Denesiuk
Małdrzyki
Składniki:
Twaróg 500 g
Reklama
Żółtko 1 sztuka
Jaja 1 sztuka
Masło 20 g
Mąka 30 g (2 łyżki)
Cukier wanilinowy 5g
Skórka cytrynowa 3 g
Tłuszcz do smażenia najlepiej masło klarowane 100 g
Cukier puder 30 g
Sposób wykonania:
Zemleć ser lub rozetrzeć widelcem. Połączyć z pozostałymi składnikami i wymieszać na puszystą jednolitą masę. Kłaść ciasto łyżką na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Smażyć na rumiano z obydwu stron w średniej ilości tłuszczu. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać posypane cukrem pudrem, ze śmietaną lub owocami.
Reklama
Frużelina wiśniowa
Wiśnie 0,5 kg
Żelatyna 2-3 łyżeczki
Miód 2-3 łyżki
W nagrzanym rondelku podgrzewamy miód do skarmelizowania, gdy zacznie się pienić dodajemy wiśnie. Mieszamy z miodem, podgrzewamy do chwili, gdy puszczą sok. Gotujemy krótko, aby nie rozpadły nam się owoce na małym ogniu. Dodajemy żelatynę namoczoną w wodzie. Rozpuszczamy, zagotowujemy.
Reklama
Reklama
Możecie sobie kpić i narzekać a lotnisko ciągle się rozwija i ma przed sobą przyszłość. W przeciwieństwie do Radomia czy mitycznego CPK.
Marian
2023-06-06 09:27:52
Może Pani Kalinowska potrafi to wyjaśnić ?
Beata
2023-06-06 07:36:47
Czy prezes lotniska może wytłumaczyć jakim cudem tyłu radnych miejskich pracuje w porcie lotniczym, bez doświadczenia, bez wykształcenia, bez predyspozycji a na bardzo intratnych stanowiskach?
Dariusz
2023-06-05 16:46:19
Wielki sukces lotniska w szymanach, które miesięcznie odprawia tyle pasażerów co Modlin w dwa dni.
Tomasz
2023-06-05 16:43:17
kto jak kto, ale on na betonie się zna...Droga będzie bezpieczna, bo pod honorowym patronatem KRUSu
wolf
2023-06-05 15:26:18
Miasto zniszczone przez Rosjan...czemu szanowna cenzornia nie wspomniała o tym kto, rozpoczął IWŚ?...z sympatii do Szkopów? ...czy z nienawiści do Rosjan? Przypomnę, że to Rosjanie zapłacili krwią za te tereny, i oddali je Polsce za darmo.
klon
2023-06-05 15:16:56
Do Marty: oczywiście, że rosyjska nawała u samego początku I wojny światowej nie przyniosła miastu żadnych zniszczeń. Nie widzę tu plakatów, ani krzaków. Okiennice - jak widać \"są dobrze zachowane\". W sierpniu 1914 r. w Szczytnie nic się nie stało... Jesteś ruskim trollem, czy niedouczoną absolwentka jednej ze szkół w Szczytnie. Biada tym szkołom i nam - współobywatelom.
Krajan
2023-06-05 11:41:40
Pewnie chciał mieć ładne zdjęcie. Taka ładna słoneczna pogoda.
Taki tam.
2023-06-05 11:08:08
zawracam uwagę na wojenne zniszczenia. zastanawialiście się dlaczego brakuje dachów? pożar? oficjalnie tak ale... dlaczego nie ma osmalonych okiennic? dlaczego papierowe plakaty i banery nie są zniszczone, spalone, dlaczego drzewa i krzaki sa nie popalone a linie energetyczne całe mimo że obok dom został rozbity w pył? tajemnice SkradzionejHistorii....
Marta
2023-06-05 09:23:34
O Pasławskiej Tomasz Ł opowiadał dużo historii jaka to artystka.
Radek
2023-06-04 23:13:12