W Gospodzie „Bulwar” w Jerutkach już po raz czwarty odbył się Festiwal „Gęsina” - święto gęsi i produktów regionalnych połączone z konkursem na najlepszą nalewkę. Jak co roku w organizację wydarzenia zaangażował się Elbląski Klub Szefów, Kuchni w składzie: Gabriela Stolarowicz, Mariusz Tomasz Kuś, Remigiusz Jasiński, Janusz Wojtaś, Szymon Słomkowski, Cezary Ambrożko.
W małej, ale przytulnej Bulwarowej kuchni, kucharze uwarzyli kapuśniak na gęsinie, którym częstowali uczestników festiwalu. Nie zabrakło też tradycyjnego live cooking, na którym klubowicze serwowali podpłomyki z gęsią wątróbką i jabłkiem, a w trakcie kulinarnych popisów można było posłuchać prelekcji na temat kuchni Mazur i kulinarnych tradycji wigilijnych i bożonarodzeniowych na Mazurach.
W ramach festiwalu odbył się konkurs kulinarny, ale inny niż zwykle, ponieważ tym razem w szranki w kulinarnych zmaganiach stanęli szefowie kuchni i kucharze, którzy w towarzyskim turnieju musieli przygotować danie z wykorzystaniem gęsiny i zaprezentować je jury składającego się z profesjonalistów (członków EKSK) i osób wybranych spośród publiczności.
W smacznej rywalizacji zwyciężyły, z tytułem złotego dania - farszynki z gęsią wątróbką i sosem z zielonego marynowanego pieprzu - Michał Denesiuk. Srebro przypadło Mariuszowi Kusiowi za smażone pierogi z gęsiną i ananasem, a brąz otrzymał Szymon Słuchocki, który wykonał korzenną pierś z gęsi na puree z karmelizowanymi buraczkami i jabłkiem z żurawiną na sianie z pora.
Clou festiwalu oczywiście był konkurs na najlepszą nalewkę wybieraną przez profesjonalne jury złożone z kucharzy i szefów kuchni oraz nalewkę publiczności. Do zmagań o tytuł najsmaczniejszej stanęło 19 trunków. Miano nalewki nr 1 festiwalu otrzymała Piniówka Marty Grzywińkiej, srebrną nalewką festiwalu został trunek z płatków róż Mariusza Siwickiego, a brązową aroniówka Elżbiety Możejko–Kosakowskiej.
Wyróżnione zostały: nalewka z gruszek ulęgałek KGW Miętkie i wiśniówka Jerzego Kosakowskiego, która otrzymała także tytuł nalewki publiczności.
Piękny pomysł zasługuje na mocne brawa oby został zrealizowany
Tomasz
2025-10-29 15:11:22
hahahahha chcieliście socjalizm to macie socjalizm. do roboty na podatki dla Pana
Marcel
2025-10-29 11:35:52
Czy to nie w tych blokach mają \"tanią\" zieloną energię? xd Podobno pod koniec roku ceny ogrzewania mają wzrosnąć nawet o 90%, wtedy zobaczymy jak to jest uśmiechać się z odmrożonymi ustami.
Polak
2025-10-29 09:18:27
Taka krótka prezentacja 100 lat muzeum w Szczytnie, z którego możemy być dumni, bo pewnie wiedzą piąte przez dziesiąte o tej historii instytucji. Państwo z Olsztyna z kolei muszą zaliczyć tzw. \"swoje\". Nie umiemy szanować tego, co mamy u siebie i co stanowi wartość. Ale to nie pierwszy raz. Takie to kompetentne mamy kierownictwa w różnych naszych instytucjach. Szkoda.
Taki sobie czytelnik
2025-10-29 01:48:32
Na tym zajawkowym zdjęciu widać, jak wszyscy się cieszą! Z tych 42 milionów. Ludzie - jak już zajmujecie jakieś stanowiska - to przynajmniej nauczcie się i przyjmijcie jakąś stosowną mowę ciała. Porażka. Tak w zasadzie to po Waszych minach widać tylko i wyłącznie kolejną tragedię, która nas spotka niebawem.
Śmieszek
2025-10-28 13:43:01
Skoro ma 100 lat, to dlaczego prezentacja krótkiej historii Muzeum Mazurskiego?
miejscowa
2025-10-28 09:28:40
To kara za skąpstwo! Jadac ze Szczytna chciałam się wykapac i trzeba płacić za wejście na plażę. Pozagradzali wszystko.
2025-10-27 08:30:15
Jak na dziurę przystało , to tak musi być. A szkoda .
że tak powiem
2025-10-25 07:50:00
Nie tylko w miejscach, o których czytelniczka pisze ale w wielu w centrum, na światłach, na rondzie. Pisze się tylko czego to wlodarz nie zamierza zrobić a światła w mieście nie ma a kanal łączący jeziora wyschnięty na wiór i diabelsko cuchnie. Usmiechnijcie sie brygada heej
Jan
2025-10-24 20:18:08
Na ul. Władysława IV jest dokładnie to samo. Wieczorami późno się zapalają a od samego rana już nie świecą. Oszczędności.....
Mieszkanka
2025-10-24 14:51:30