Reklama
Reklama
W Gospodzie „Bulwar” w Jerutkach już po raz czwarty odbył się Festiwal „Gęsina” - święto gęsi i produktów regionalnych połączone z konkursem na najlepszą nalewkę. Jak co roku w organizację wydarzenia zaangażował się Elbląski Klub Szefów, Kuchni w składzie: Gabriela Stolarowicz, Mariusz Tomasz Kuś, Remigiusz Jasiński, Janusz Wojtaś, Szymon Słomkowski, Cezary Ambrożko.
W małej, ale przytulnej Bulwarowej kuchni, kucharze uwarzyli kapuśniak na gęsinie, którym częstowali uczestników festiwalu. Nie zabrakło też tradycyjnego live cooking, na którym klubowicze serwowali podpłomyki z gęsią wątróbką i jabłkiem, a w trakcie kulinarnych popisów można było posłuchać prelekcji na temat kuchni Mazur i kulinarnych tradycji wigilijnych i bożonarodzeniowych na Mazurach.
W ramach festiwalu odbył się konkurs kulinarny, ale inny niż zwykle, ponieważ tym razem w szranki w kulinarnych zmaganiach stanęli szefowie kuchni i kucharze, którzy w towarzyskim turnieju musieli przygotować danie z wykorzystaniem gęsiny i zaprezentować je jury składającego się z profesjonalistów (członków EKSK) i osób wybranych spośród publiczności.
Reklama
W smacznej rywalizacji zwyciężyły, z tytułem złotego dania - farszynki z gęsią wątróbką i sosem z zielonego marynowanego pieprzu - Michał Denesiuk. Srebro przypadło Mariuszowi Kusiowi za smażone pierogi z gęsiną i ananasem, a brąz otrzymał Szymon Słuchocki, który wykonał korzenną pierś z gęsi na puree z karmelizowanymi buraczkami i jabłkiem z żurawiną na sianie z pora.
Clou festiwalu oczywiście był konkurs na najlepszą nalewkę wybieraną przez profesjonalne jury złożone z kucharzy i szefów kuchni oraz nalewkę publiczności. Do zmagań o tytuł najsmaczniejszej stanęło 19 trunków. Miano nalewki nr 1 festiwalu otrzymała Piniówka Marty Grzywińkiej, srebrną nalewką festiwalu został trunek z płatków róż Mariusza Siwickiego, a brązową aroniówka Elżbiety Możejko–Kosakowskiej.
Reklama
Wyróżnione zostały: nalewka z gruszek ulęgałek KGW Miętkie i wiśniówka Jerzego Kosakowskiego, która otrzymała także tytuł nalewki publiczności.
Reklama
Reklama
Sołtysa chyba trochę fantazja poniosła z tą świetlicą ?! To na Sołtysa powinno się złożyć doniesienie o zmarnowanych pieniądzach z funduszu sołeckiego i wstrzymać fundusz ,
Bartek
2023-05-29 13:23:30
Jako mieszkaniec Trelkowa zazdroszczę. Nasz pleban nas wyrzucił. Ludzie kiedyś wyrzucą i jego. W głowie się to nie mieści co on robi.
Brawo ks Jacek i Strażacy
2023-05-29 12:40:06
Bolerioza i jeszcze kleszczowe zapalenie opon mózgowych , o tych chorobach nic.
Wszystko ?
2023-05-29 12:35:39
Turyści mają u siebie ten śmieciowy syf, i raczej od niego uciekają. Zamiast tego korporacyjnego szajsu, powinna powstać restauracja, serwująca zdrowe posiłki, domowe posiłki, wówczas i miasto by zyskało, i państwo, bo jak wiemy korporacje są zwolnione z podatków, i cały wygenerowany zysk, leci do USA.
2023-05-29 12:13:48
O wcześniejszy komentarz proszę.
Taki tam.
2023-05-29 11:16:38
A gdzie artykuł o tym, że w dużym kościele Adamczyk wyrzucił z parafii Trelkowo i Trelkówko dziś? Preuss przygarniał, wyremontował kościół, ruszyć D…. Mu się nie chce by przyjeżdżać do nas. Woli sobie latać po świecie, bogatszych bo kasę mają. Drogie wycieczki. Jako parafianie będziemy jechać do biskupa. Ludzie to nie kartki papieru. Szybciej zmienimy proboszcza jak to, że mamy należeć do Gromu. Księża w okolicy Szczytna potwierdzili Adamczyk prosił biskupa o zabranie tych wiosek. Co zaraz odda kolejne wioski, bo mu się nic nie będzie chciało. Dwa lata i już tyle rozwalił. Ludzi mniej jak za Preussa, cenniki w parafii, brak szacunku wobec ludzi, wszystkich uważa za głupich. Tylko on wspaniały. Nie odpuścimy jaki wioska tak szybko.
Podpalacz ??
2023-05-28 23:12:57
Złapać, podpalić jajca, wysmarować miodem i przykuć do drzewa.
Korki Taczer
2023-05-28 18:56:38
Każdy jest świadomy zagrożenia jakie niesie notoryczne spożywanie tego typu posiłków. Według mnie w jakiś sposób owa restauracja przyciągnie głodnych turystów, co może pozytywnie przełożyć się na ilość ludzi odwiedzających gród Juranda - bo chyba w tym rzecz. Nie zgodzę się z przedmówcą w sprawie toalet tej restauracji na świecie, ponieważ za oceanem to jest naprawdę śmieciowa restauracja z niezbyt schludnymi toaletami i klejącymi się stolikami.
Autochton
2023-05-28 14:54:17
Może ktoś sobie dorabia ?
Bywało i tak.
2023-05-28 10:43:31
Najgorszy w tym wszystkim jest to dramatycznie niski poziom wody obu jezior, to mocno ogranicza możliwości rekultywacyjne. Moim skromnym zdaniem równocześnie powinny zostać uruchomione działania poprawiające retencję. Niestety nie ma prostej recepty na odwrócenie postępującego procesu wysychania jezior.
Paweł Karczewski
2023-05-27 22:35:03