W Gospodzie „Bulwar” w Jerutkach już po raz czwarty odbył się Festiwal „Gęsina” - święto gęsi i produktów regionalnych połączone z konkursem na najlepszą nalewkę. Jak co roku w organizację wydarzenia zaangażował się Elbląski Klub Szefów, Kuchni w składzie: Gabriela Stolarowicz, Mariusz Tomasz Kuś, Remigiusz Jasiński, Janusz Wojtaś, Szymon Słomkowski, Cezary Ambrożko.
W małej, ale przytulnej Bulwarowej kuchni, kucharze uwarzyli kapuśniak na gęsinie, którym częstowali uczestników festiwalu. Nie zabrakło też tradycyjnego live cooking, na którym klubowicze serwowali podpłomyki z gęsią wątróbką i jabłkiem, a w trakcie kulinarnych popisów można było posłuchać prelekcji na temat kuchni Mazur i kulinarnych tradycji wigilijnych i bożonarodzeniowych na Mazurach.
W ramach festiwalu odbył się konkurs kulinarny, ale inny niż zwykle, ponieważ tym razem w szranki w kulinarnych zmaganiach stanęli szefowie kuchni i kucharze, którzy w towarzyskim turnieju musieli przygotować danie z wykorzystaniem gęsiny i zaprezentować je jury składającego się z profesjonalistów (członków EKSK) i osób wybranych spośród publiczności.
W smacznej rywalizacji zwyciężyły, z tytułem złotego dania - farszynki z gęsią wątróbką i sosem z zielonego marynowanego pieprzu - Michał Denesiuk. Srebro przypadło Mariuszowi Kusiowi za smażone pierogi z gęsiną i ananasem, a brąz otrzymał Szymon Słuchocki, który wykonał korzenną pierś z gęsi na puree z karmelizowanymi buraczkami i jabłkiem z żurawiną na sianie z pora.
Clou festiwalu oczywiście był konkurs na najlepszą nalewkę wybieraną przez profesjonalne jury złożone z kucharzy i szefów kuchni oraz nalewkę publiczności. Do zmagań o tytuł najsmaczniejszej stanęło 19 trunków. Miano nalewki nr 1 festiwalu otrzymała Piniówka Marty Grzywińkiej, srebrną nalewką festiwalu został trunek z płatków róż Mariusza Siwickiego, a brązową aroniówka Elżbiety Możejko–Kosakowskiej.
Wyróżnione zostały: nalewka z gruszek ulęgałek KGW Miętkie i wiśniówka Jerzego Kosakowskiego, która otrzymała także tytuł nalewki publiczności.
Coraz ładniejsza architektura powstaje w kraju. Widać, że inwestycje ida w najlepsze. Powstają apartamentowce, które nie musza się ukrywać. Jest lepiej i jak ktoś chce kupić to ma w czym wybierać. Czy dla siebie, czy jako inwestycja by potem wynająć. Choć inwestycyjnie ja bym wybrał lokalizacje bardziej turystycznie jak morze. Bo sam bym tam za kilka lat sie przeprowadził, jakby się spłaciła inwestycja :)
Sobczak
2025-06-01 14:30:51
Paweł Salamucha za zaciągnięciem kredytu.... Gratuluję Pawełku !
Anna
2025-05-31 23:04:52
A czy ze skarbniczką powiatową może ,, osiągnąć \" wszystko???
Rafi
2025-05-31 22:57:58
To gdzie w Szczytnie ma być centrum integracji?
Ciekawy
2025-05-30 20:40:22
I co z tą fabryką? Mamy 2025 a fabryki jak nie było tak nie ma
XXX
2025-05-30 16:39:14
Wymagania som a jaka placa najniszomakrajowa to se sami wymagajcie i pracujcie za takom kasę
Szczytno
2025-05-30 12:40:22
Za najniszom pewnie to niech sami robiom se cwaniaczki
Romek
2025-05-30 12:39:45
O jakim zamku mowa bo nie kumam ?
Jurgen
2025-05-30 10:10:54
Bardzo ciekawa wypowiedz pana Kimbara z wiecznie dziwnym uśmiechem. Co to znaczy tragedia? 60% wyborców zdaniem tego pana to idioci i patologia może? Co rząd tego pana zrobił przez dwa lata rządzenia? Można rzec tak samo w drugą stronę, że ta reszta to tragedia. Tak samo tłumaczenia pana wicekurczaka, że mimo iż Nawrocki w powiecie wygrał to w zasadzie przegrał. Jednak obecne rządy to stan umysłu i zadufania i poczucia, że jest się lepszym id tych innych. I kto tu dzieli Polaków?
Kamil
2025-05-29 10:36:37
Być Matką to wielkie szczęście a nie poświęcenie. Jestem tą szczęściarą już 38 lat. Największą radość i duma mojego życia. I nie lubię tych Matek Bolesnych które się \"poświęcają \" wychowaniu dzieci Oczywiście wymienione tu Matki są wspaniałe i godne podziwu ale najważniejsza jest ich miłość wzajemna do dzieci i radość z tego płynąca.
Urszula
2025-05-29 10:10:14