We wtorek, 9 sierpnia Niebieski Zaułek Restaurację Mazurską w Szczytnie odwiedzą dziennikarze Radia Olsztyn. I to właśnie stamtąd, w godzinach od 10 do 14, będzie nadawana na żywo audycja „Radio od kuchni”. Co ciekawe restauracja będzie otwarta dla wszystkich, co oznacza że każdy z nas może stać się częścią tej audycji. - I skosztować oczywiście naszych potraw – mówi ze śmiechem Joanna Zembrzuska-Król, współwłaścicielka restauracji. - Gorąco do nas zapraszam.
Będzie to już ósmy odcinek najsmaczniejszej radiowej audycji – „Radio od kuchni”. Tym razem dziennikarze Radia Olsztyn zabiorą swoich słuchaczy w kulinarną podróż do miasta, w którym blisko 400 lat temu gościł ze swoim dworem król Polski Władysław IV Waza.
Jakimi smakami zaskoczy nas Szczytno? Czy dowiemy się co jadał mieszkający w tym mieście Krzysztof Klenczon i co zaserwowano królowi Polski, który przebywał tu w 1639 roku? Na te pytanie odpowiedzi usłyszymy już jutro na antenie Radia Olsztyn.
O tym dlaczego warto korzystać z lokalnych produktów i jakie potrawy można z nich wyczarować opowie z kolei Grażyna Klimek – szefowa kuchni Niebieskiego Zaułka Restauracji Mazurskiej w Szczytnie. Radiowymi przewodniczkami w tej podróży będą, jak co tydzień, Dorota Grzymska i Izabela Malewska.
Niebieski Zaułek Restauracja Mazurska to bez wątpienia jedno z pyszniejszych miejsc w naszym powiecie. Menu bazujące na tradycyjnej kuchni polskiej w Niebieskim Zaułku kryje inspiracje wielkim światem. A sielski klimat domowego wnętrza sprawia, że zapomina się o problemach, a delektuje smakami.
Właścicielami restauracji są Joanna Zembrzuska-Król i jej mąż Piotr Król. To oni dbają o każdy szczegół wystroju, czy najmniejsze ziarenko smaku w potrawach, które tam serwują.
– Siłą naszej kuchni jest autentyczność – tłumaczy pani Joanna. – Nie silimy się na modyfikacje, udziwnienia. Świeży, regionalny produkt i umiejętność wydobycia jego smaku – tyle wystarczy, aby tworzyć uczciwą, dobrą kuchnię. Świadomość konsumencka rośnie, chcemy wiedzieć co jemy i skąd pochodzą składniki.
A o tym, że wykorzystywane w restauracyjnej kuchni produkty są świeże i regionalne świadczy na przykład fakt, że pani Joanna własnoręcznie zbiera zioła do swoich potraw.
- Mamy też sprawdzonych, lokalnych dostawców – dodaje. - To ważne, bo dobry produkt to 80 procent smaku. W naszej kuchni nie ma żadnych sztucznych dodatków. Lubimy zdrowe odżywianie dlatego sami robimy makaron, kluski, pierogi, czy też zbieramy i przetwarzamy żurawinę, bez, czy lipę jako dodatek do poszczególnych dań.
Hitami Niebieskiego Zaułka już stały się: karmuszka, schabowy z kością, placek Mazura, flaczki, czy tradycyjny rosół.
- Staramy się dopasowywać menu do pór roku – mówi pani Joanna. - Sama lubię odkrywać nowe smaki dlatego nasi klienci mogą liczyć na nowości, ale oczywiście w karcie stale są potrawy, które nasi klienci już polubili... Zapraszam do nas każdego dnia i do Radia Olsztyn już we wtorek – dodaje z uśmiechem. - Tam zdradzimy więcej tajemnic naszej kuchni...
ro/ip
Tommy
Jedzenie ok.
Ewa i Andrzej
Podziwiamy Joannę, która stworzyła klimat i dba o potrawy Niebieskiego Zaułka...za pasję, świerzość i smaki. Tam się je naprawdę pyszniei jedzenie jest przygotowywane jak dla członków rodziny. Najlepsza restauracja nie tylko w Szczytnie, ale i w całym okręgu!
Anka
Miałam przyjemność z rodziną zjeść obiad i przepyszny deser.....jedzenie poezja,wszystko przygotowane z sercem