Środa, 8 Maj
Imieniny: Kornela, Lizy, Stanisława -

Reklama


Reklama

Zapach i smak Wielkanocy z Karczmy Marysieńka na twoim stole


Karczma Marysieńka łączy tradycyjną kuchnię mazurską i kurpiowską. Jej specjałami zachwyca się coraz więcej osób. Teraz mogą one trafić też i na twój wielkanocny stół. - Przygotowaliśmy specjalną cateringową ofertę wielkanocną – mówi Marlena Białczak ze Świętajna, która jest menadżerem Karczmy i Dworku Marysieńka. - Nie zabraknie w niej tradycyjnego żurku, białej kiełbasy, pierogów, ciast czy różnego rodzaju mięsiwa... Połączyliśmy tradycję z nowoczesnością, której nikt nie jest w stanie się oprzeć – zapewnia pani Marlena. - Zapraszam do sprawdzenia naszych specjałów już tej Wielkanocy.


  • Data:

Czym pachnie Wielkanoc na Mazurach, a czym na Kurpiach?

 

Myślę, że są to zapachy bardzo podobne. Dla mnie Wielkanoc to zapach mokrej ziemi, ostrego powietrza, takiej nieśmiałej wiosny. Wielkanoc to zapach koszyczka ze święconką – przede wszystkim bukszpanu, jajek, chrzanu i kiełbasy. To mieszanka, której nie można pomylić z niczym. Wielkanoc kojarzy mi się także z rodziną i pysznym jedzeniem. Zapach świeżo pieczonego mięsa, chleba, przypraw – to kojarzę z domu rodzinnego w Świętajnie. Z kolei od moich pracowników, którzy mieszkają na Kurpiach, słyszę, że Wielkanoc to galareta w każdej postaci, mięsa, pierogi, biała kiełbasa. Tam jest chyba też więcej kasz.

 

Karczma Marysieńka

Myszyniec, ul. Poległych 2

tel. 515 769 889

www.facebook.com/KMARYSIENKA

.

Kurpie dzielą się na te Białe i Zielone. Myszyniec, gdzie znajduje się nasza Karczma to Kurpie Zielone. Jak sama nazwa wskazuje kuchnia czerpie z płodów lasu, jezior, rzek... Dziczyzna, ryby, owoce lasu, grzyby... Podobnie Mazury. Te dwa światy przenikały się kulturowo, ale też smakowo. Jest mnóstwo podobieństw. Ale zawsze była to kuchnia przepyszna i naturalna. Karczma Marysieńka bazuje na tej tradycji, korzystamy wyłącznie z naturalnych produktów, które naszym potrawom gwarantują niezwykły i niepowtarzalny smak. Ale staramy się tę tradycję przełamać też nowoczesnością, dzięki temu nasze smaki nie są do podrobienia, zachwycą każde podniebienie. Gwarantuję.

 

W czasie pandemii o to pyszne jedzenie na naszych wielkanocnych stołach może być nieco trudniej, ludzie rzadziej wychodzą na zakupy, nie chcą stać w sklepowych kolejkach...

 

Wcale nie trzeba narażać swojego zdrowia i stać w tłocznych kolejkach, aby świąteczny stół był tradycyjnie obficie zastawiony. Catering Karczmy Marysieńka to idealna alternatywa. Bez żadnego ryzyka. Nie marnujemy czasu w kolejkach, nie tracimy czasu na przyrządzenia potraw. Ten czas możemy poświecić rodzinie i naprawdę solidnie odpocząć przy pysznie zastawionym stole. Myślę, że każdemu to się należy. Co ważne może się też okazać, że zamawiając dania wielkanocne z naszego cateringu zaoszczędzimy pieniądze... Proszę nas sprawdzić i się o tym przekonać osobiście.

 

Karczma Marysieńka

Myszyniec, ul. Poległych 2

tel. 515 769 889

www.facebook.com/KMARYSIENKA

.

Które z dań musi obowiązkowo pojawić się na wielkanocnym stole? I tym mazurskim, i tym kurpiowskim.

 

Oczywiście żurek i to w każdym wydaniu. W naszej Karczmie proponujemy żurek i jako alternatywę, lżejszą pod względem kalorii i tłuszczu oczywiście, barszcz biały. Zapewniam, że obie te zupy są przepyszne. Na życzenie naszych klientów przygotowujemy też wersje wegetariańskie, czyli bez kiełbasy.

Doskonale na wielkanocnym stole będą też komponowały się nasze autorskie pierogi z białą kiełbasą, majerankiem i chrzanem. Po przekrojeniu ciasta, sos chrzanowy fajnie się rozpływa... Wiem, że jest to dość oryginalne połączenie, ale całość wygląda i smakuje obłędnie! Polecam też pierogi z kaczką, czy gęsiną. Pieczone mięsa. Oczywiście białą kiełbasę. Wszystko wykonujemy sami od podstaw. Dlatego każdy nasz klient może być spokojny o smak potraw, które u nas zamówi. Grzyby, jagody, czy inne dobra lasu też sami zbieramy, a potem trafiają one do naszych potraw.

 

Co szczególnie poleciłaby pani naszym Czytelnikom?

 

Myślę, że każdy wybór będzie doskonały. Bo wszystko robimy samodzielnie. Karczma Marysieńka ma w swoim wielkanocnym cateringu ponad 21 potraw, w tym na przykład samodzielnie pieczony chleb, ciasta, różnego rodzaju galarety, białą kiełbasę, pasztety, pieczeń rzymską z gotowanym jajkiem... Szczególnie polecam jednak nasze gołąbki z kaczką, mamy znakomite roladki schabowe z nadzieniem marchewkowym, pierogi z białą kiełbasą, krokiety wielkanocne z jajkiem i szczypiorkiem, galantynę...

 

Karczma Marysieńka

Myszyniec, ul. Poległych 2

tel. 515 769 889

www.facebook.com/KMARYSIENKA

.

Co to jest galantyna?

 

Coś pomiędzy pasztetem, a szynką. Naszą galantynę robimy z mięsem z kaczki, mięso jest specjalnie mielone, przygotowywane.

 

 

Do kiedy można składać u państwa zamówienie na potrawy wielkanocne, gdzie znaleźć całe dostępne menu? Jak je odebrać?

 

 

W ofercie mamy pand 20 pozycji wielkanocnych. Zamówienia już przyjmujemy i będziemy je przyjmowali do czwartku, 1 kwietnia. Tego dnia ruszy też wydawanie zamówionych potraw. Sami je przywieziemy każdemu naszemu klientowi. Ale jeśli ktoś ma ochotę to może je też odebrać osobiście w naszej siedzibie w Myszyńcu. Zamówienie przyjmujemy telefonicznie pod numerem 515-769-889. Szczegóły naszej oferty można znaleźć też na naszym profilu Facebook www.facebook.com/KMARYSIENKA. Zapraszam.

 

 

Karczma Marysieńka

Myszyniec, ul. Poległych 2

tel. 515 769 889

www.facebook.com/KMARYSIENKA

 



Komentarze do artykułu

Kurpianka

Serdecznie polecam dania z Karczmy Marysieńka. Kolejne święta mam gotowe pomysły i dania na stole. dzięki temu mam różne dania i więcej czasu dla rodziny.

Napisz

Galeria zdjęć

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama


Komentarze

Reklama