Czwartek, 21 Listopad
Imieniny: Cecylii, Jonatana, Marka -

Reklama


Reklama

Wielkanocna święconka - symbolika i tradycja poświęcenia pokarmów (zdjęcia)


Zgodnie z tradycją w Wielką Sobotę wierni wybierają się do pobliskich kościołów, by poświecić pokarmy, które następnie spożyją z bliskimi przy wielkanocnym śniadaniu. Tak ta uroczystość wyglądała w kościele w Gromie. Zdjęcia wykonał reporter „Tygodnika Szczytno” Zbigniew Gołda.


  • Data:

Święconka w tradycji katolickiej ma ogromne znaczenie. Jest symbolem Zmartwychwstania i Życia, zbawienia, które dokonuje się za pomocą ofiary Jezusa na krzyżu. To z tego względu do wielkanocnego koszyczka wkładamy określone pokarmy: baranka, chleb, sól, pieprz, jajka, wędlinę, chrzan.

 

Święconka powinna być przygotowana ze szczególną pieczołowitością. Tradycyjnie wiklinowy koszyczek wykłada się białą haftowaną serwetką i ozdabia gałązkami bukszpanu. Można również udekorować go kwiatami, jeśli mamy do nich dostęp. W środku układamy pokarmy i przykrywamy je śnieżnobiałą haftowaną serwetką.

 

Każdy z pokarmów, który wkładamy do koszyczka, ma ścisłą symbolikę:

  • baranek – symbol zwycięstwa życia nad śmiercią, oznaka Chrystusa, który zmartwychwstał. Na śniadaniu wielkanocnym powinien zajmować szczególne miejsce na świątecznym stole, by przypominać o istocie świąt. Współczesne baranki najczęściej są wykonane z cukru, kiedyś robiono je z masła
  • chleb – kolejny symbol Jezusa Chrystusa
  • jaja – w koszyczku wielkanocnym powinny znaleźć się pisanki, które są symbolem płodności i rodzącego się nowego życia. Kiedyś uważano, że by zapewnić sobie powodzenie, trzeba święcić nieparzystą liczbę pisanek
  • sól – symbol życia, trwałości i nieśmiertelności
  • wędlina – symbol dobrobytu
  • masło – symbol dostatku
  • chrzan – symbol męki Jezusa Chrystusa
  • baba wielkanocna – symbol dostatku
  • kurczaczek lub zajączek wielkanocny – symbol odradzającego się życia

 


Reklama

Reklama

Co robimy ze święconką?

 

W Wielką Sobotę trzeba poświęcić koszyczek i odstawić go, by poczekał do wielkanocnego śniadania. Nie wolno naruszyć jego zawartości przed końcem Wielkiego Postu.

 

Na świątecznym stole koszyczek musi zająć szczególne miejsce. Uważa się, że w czasie wielkanocnego śniadania wszystkie pokarmy ze święconki powinny zostać zjedzone, by zapewnić sobie pomyślność i dostatek na kolejny rok.



Komentarze do artykułu

Napisz

Galeria zdjęć

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama


Komentarze

Reklama