Wtorek, 3 Grudzień
Imieniny: Barbary, Hieronima, Krystiana -

Reklama


Reklama

Wielbarskie Grzybowanie - królowie lasu i kulinariów na jednym festiwalu (zdjęcia)


Setki osób wzięło udział w wielbarskim grzybobraniu. Gwiazdą wieczoru był zespół Piękni i Młodzi. Ale „królami” wydarzenia były oczywiście grzyby. Rozstrzygnięto dwa konkursy – zbierania grzybów i potraw z udziałem grzybów.



Mieczysław Czerniawski, Katarzyna Jarząbek i Jacek Krupiński – to tegoroczni zwycięzcy konkursu w zbieraniu grzybów podczas Wielbarskiego Grzybowania. Co ciekawa cała trójka zajęła pierwsze miejsce ex aequo, ale nie w ilości zebranych grzybów, a na najmniejszego znalezionego grzyba! Elżbieta Gut wygrała rywalizację w odśmiecaniu lasu. Przez kilka godzin dźwigała ciężki drut, prawdopodobnie od wnyków, który znalazła w lesie.

 

 


Reklama

Przy okazji wielbarskiego grzybobrania odbył się też konkurs kulinarny na potrawę z grzybów. Bezapelacyjnie wygrała tę rywalizację Marta Zyśk za borowiki w sakiewce. Jury wyróżniło też Renata Tabakę za barszcz z kurek. Drugie i trzecie miejsce trafiło odpowiednio do Barbary Przanowskiej (gulasz w chlebie) oraz Szymona Słuchockiego (zrazy wieprzowe na risotto).

 

Potrawy oceniało wyjątkowe jury, bo wśród członków komisji znalazł się między innymi Marek Michalski, który na koncie ma tytuł brytyjskiego masterchefa kuchni. Jest jednym z 250 osób na świecie i jedynym Polakiem, który może gotować dla brytyjskiej rodziny królewskiej. Co ciekawe pan Marek pochodzi z gminy Wielbark, a ostatnio związał się z Piduniem. Jest absolwentem Zespołu Szkół nr 2 w Szczytnie.

Reklama

 

Więcej na ten temat w papierowym wydaniu „Tygodnika Szczytno”.



Komentarze do artykułu

Napisz

Galeria zdjęć

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama


Komentarze

Reklama