Jak przechowywać drób? A jak poporcjować kurczaka? Których ziół dodać do drobiu? Co zrobić, żeby kurczak po upieczeniu uzyskał piękny złocisty kolor? Tego wszystkiego mogli się dowiedzieć uczestnicy projektu „Stawiam na drób” zorganizowanego w Zespole Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie.
Celem projektu – jak na szkołę gastronomiczną przystało - było objęcie profesjonalnym szkoleniem uczniów wybranych klas technicznych i zawodowych z zakresu jakości polskiego mięsa drobiowego.

Projekt składał się z dwóch części: prelekcji oraz warsztatów. Podczas wykładu Marcin Budynek wprowadził młodzież w świat drobiu. Omówił między innymi zagadnienia związane z produkcją i spożyciem drobiu w Polsce. Z kolei dietetyk Judyta Szymkowiak przekonała, że warto jeść drób, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również wartości odżywcze.
W części praktycznej młodzież pod czujnym okiem szefów kuchni: Marcina Budynka, Angelo Colombo oraz Kamila Babkowskiego poznała nowoczesne metody obróbki drobiu, sposoby jego marynowania oraz nowe kompozycje smakowe i aranżacje potraw.

- Otrzymaliśmy profesjonalną wiedzę na temat przygotowania potraw z drobiu ze szczególnym uwzględnieniem nowych technik. Zdobytą wiedzę wykorzystam w życiu codziennym podczas sporządzania potraw – relacjonowała Magdalena Lenkiewicz, uczennica klasy III technikum.
- Bardzo mi się podobało szkolenie – wtórowała jej Diana Knizia - Dowiedziałam się o nowych technikach obróbki drobiu, a także miałam możliwość wykonania ciekawych i smacznych potraw.
- A ja pierwszy raz pracowałam na nowych surowcach np. gęsich sercach. – zauważyła Emilia Kowalczyk - Szkolenie było rewelacyjne.
Pomysłodawcą projektu, w całości sfinansowanego z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego, jest Związek Polskie Mięso.
Wieża ratuszowa dobrze \"brała\" jako obiekt atrakcji turystycznej jak była pod opieką muzeum w Szczytnie. Bo się zajmowali nią ludzie, którzy się na tym znali. Ale jak to amatorzy - wywalają otwarte drzwi..
Taki sobie czytelnik
2025-12-18 15:58:52
nawet okna mają zabytkowe
że tak powiem
2025-12-17 23:18:26
A co z rewitalizacja Parku Andersa???
Ja
2025-12-17 22:12:37
Nie jestem fanem nowego włodarze z Myszynca ale skoro już radni wydali na to zgodę niech robią. Pewnie będzie ładniej niż jest. Kwestia na jak długo nie zrobimy przez to innych inwestycjo bo to nam turystów na pewno nie przyniesie. Takie wieże są w innych miejscach i tłumów tam nie ma. Nikt z Wloszczowej nie przyjedzie gapic się na Szczytno z lotu ptaka. Poza tym mamy wieże w ratuszu ktora jakoś slabo funkcjonuje a ma te same walory. Noji kwestia odrapanej obok szkoły...
Jan
2025-12-17 05:02:18
Jak zwykle to jest potrzebne tylko nie przy moim domy. To niech Ci wlasciciele domów dojeżdżają autobusami elektrycznymi do pracy i nie smrodzą miasta, w którym mieszkam. Swego czasu powstawał pewien zakład pogrzebowy na Niepodległości. Ileż to było hałasu o to. I co? Wszyscy żyją? Da się żyć? W Rudce też były protesty ze market powstaje, market powstał, pięknie się prezentuje i służy ludziom bo mają blisko.
Kamil
2025-12-17 04:56:25
A co będzie z orlikiem, czy też zniknie bez wieści jak plac zabaw z plaży? Korzysta z niego dużo osób. Wydano dużo pieniędzy na jego wybudowanie. Kto się z tego rozliczy?
Zaniepokojona
2025-12-16 11:58:26
Jestem pod wrażeniem naszego ,, zamku\'\' - coś pięknego.
Już
2025-12-16 11:37:29
Czy przekształcanie okolic wieży w \"uporządkowaną przestrzeń publiczną\" bedzie polegać na zaoraniu ponad stuletniej szkoły i zamiana w nowy deptak?
Taka ciągle tutejsza
2025-12-15 19:25:16
Wyśmienite spotkanie Gratuluję p Ambroziakowi pomysłu sposobu prowadzenia spotkania. Wójt byl dobrze przygotowany Duża dawka wiedzy Piękny koncert
Joanna
2025-12-15 18:56:49
Karolina Piechowicz (mam nadzieję, że nie pomyliłem nazwiska), była topową pływaczką wśród juniorów i jakoś słuch po niej zaginą po tym jak wyjechała do Ameryki. Ktoś coś wie, co znią? Teraz ma pewnie ok. 22 lata.
Olek
2025-12-15 07:10:40