Reklama

Sobota, 20 Grudzień
Imieniny: Bogumiły, Dominika, Zefiryna -

Reklama


Reklama

U Jędrzeja postawili na drób (zdjęcia)


Jak przechowywać drób? A jak poporcjować kurczaka? Których ziół dodać do drobiu? Co zrobić, żeby kurczak po upieczeniu uzyskał piękny złocisty kolor? Tego wszystkiego mogli się dowiedzieć uczestnicy projektu „Stawiam na drób” zorganizowanego w Zespole Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie.


  • Data:

Celem projektu – jak na szkołę gastronomiczną przystało - było objęcie profesjonalnym szkoleniem uczniów wybranych klas technicznych i zawodowych z zakresu jakości polskiego mięsa drobiowego.

 

 

Projekt składał się z dwóch części: prelekcji oraz warsztatów. Podczas wykładu Marcin Budynek wprowadził młodzież w świat drobiu. Omówił między innymi zagadnienia związane z produkcją i spożyciem drobiu w Polsce. Z kolei dietetyk Judyta Szymkowiak przekonała, że warto jeść drób, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również wartości odżywcze.


Reklama

 

Reklama

W części praktycznej młodzież pod czujnym okiem szefów kuchni: Marcina Budynka, Angelo Colombo oraz Kamila Babkowskiego poznała nowoczesne metody obróbki drobiu, sposoby jego marynowania oraz nowe kompozycje smakowe i aranżacje potraw.

 

 

- Otrzymaliśmy profesjonalną wiedzę na temat przygotowania potraw z drobiu ze szczególnym uwzględnieniem nowych technik. Zdobytą wiedzę wykorzystam w życiu codziennym podczas sporządzania potraw – relacjonowała Magdalena Lenkiewicz, uczennica klasy III technikum.

 

- Bardzo mi się podobało szkolenie – wtórowała jej Diana Knizia - Dowiedziałam się o nowych technikach obróbki drobiu, a także miałam możliwość wykonania ciekawych i smacznych potraw.

 

- A ja pierwszy raz pracowałam na nowych surowcach np. gęsich sercach. – zauważyła Emilia Kowalczyk - Szkolenie było rewelacyjne.

 

Pomysłodawcą projektu, w całości sfinansowanego z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego, jest Związek Polskie Mięso.



Komentarze do artykułu

Napisz

Galeria zdjęć

Reklama

Reklama


Komentarze

Reklama