Piątek, 28 Luty
Imieniny: Ludomira, Makarego, Wiliany -

Reklama


Reklama

To jest mistrzostwo smaku! Oliwia Malanowska i Bartłomiej Kordek na kulinarnym podium


W Zespole Szkół Nr 2 w Szczytnie zapachniało wykwintną kuchnią! Konkurs kulinarny "Mistrz Szkolnej Patelni" przyciągnął najlepszych młodych kucharzy, ale to Oliwia Malanowska i Bartłomiej Kordek z klasy III zgarnęli laur zwycięstwa.



Ich danie to prawdziwa uczta dla podniebienia. W roli głównej: polędwiczka sous vide marynowana w żubrówce z miodem, podana z sosem miodowo-musztardowym z pistacjami i suszonymi pomidorami. 

 

Obok niej znalazły się krokiety z porki mazurskiej, a całość dopełniał mus z koziego sera w maśle z miodem, flambirowany żubrówką i posypany olejem szczypiorkowym.


Reklama

 

Reklama

Jury, któremu przewodniczył Jerzy Czapla, nie miało wątpliwości – to danie było najlepszym połączeniem smaku, techniki i kreatywności.

 

– To było prawdziwe mistrzostwo smaku! – podsumował przewodniczący jury.

 



Komentarze do artykułu

Napisz

Galeria zdjęć

Reklama

Reklama

Reklama


Komentarze

Reklama