Na karnawał i post.Słodki specjał dobry na każdy czas i okazję. Kruche ciasto, prużone owoce, krem, beza i sos karmelowy wszystko zamknięte w jednym deserze. Tartaletka z gruszką, bezą włoską, kremem waniliowy i sosem karmelowym. Połączenie które zawsze się sprawdza i wybornie smakuje. Polecam. Michał Denesiuk.
Tartaletki
Składniki:
Mąka tortowa 1 kg
Cukier puder 300 g
Masło 0,5 kg
Żółtka 7 sztuk
Śmietanka 30% 100 ml
Sposób wykonania:
Mąkę i cukier puder przesiać, dodać masło i przesiekać z przesianymi surowcami. Żółtka wymieszać ze śmietanką, dodać do mąki i cukru z masłem, zagnieść ciasto do połączenia składników, aż ciasto będzie jednolite na przekroju. Schłodzić około godziny w lodówce. Rozwałkować powycinać krążki np. szklanką i wykleić formy do tartaletek. Wyklejone formy schłodzić i odpiec tartaletki na złoto w 185-190oC. Ostudzić i wyjąć z foremek. Nadziać gruszkami.
Gruszki
Składniki:
Gruszki 2 kg
Cynamon 2 łyżeczki
Miód 2-3 łyżki
Goździki, kardamon, imbir
Sposób przygotowania:
Gruszki kroimy w cząstki, rozgrzewamy miód, prużymy z cynamonem, dodajemy, goździki, kardamon, imbir można opcjonalnie flambirować nalewką np. sosnową lub z kwiatów bzu. Studzimy i nadziewamy tartaletki.
Beza włoska
Składniki:
100 g białek
200 g cukru
50 g wody
Sposób przygotowania:
Wodę z cukrem gotujemy do próby nitki (schłodzoną kroplę syropu chwytamy kciukiem i palcem wskazującym - jeśli przy rozciąganiu powstanie nitka, syrop jest gotowy) temp. 118 stopni C.
Białka ubijamy, wlewamy gorący syrop strumieniem cały czas ubijając do wystygnięcia na koniec dodajemy 1 łyżeczkę soku z cytryny. Bezę szprycujemy lub wykładamy na nadziane prużonymi gruszkami tartaletki i opalamy palnikiem lub zapiekamy przez chwilę w piekarniku w 200oC do lekkiego zrumienienia się bezy, ewentualnie zostawiamy bez opalania.
Krem waniliowy
Składniki:
Mascarpone 250 g
Śmietanka 30% 100 g
Ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
Cukier puder 40 g (2 łyżki)
Sposób wykonania:
Wymieszać mascarpone z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym, ubić śmietankę połączyć z mascarpone.
Sos karmelowy
Składniki:
4 łyżki cukru
200g śmietanki 30%
Sposób wykonania:
Cukier skarmelizować na złoty kolor na suchej patelni dolać podgrzaną śmietankę 30%, rozprowadzić w niej karmel i gotować na małym ogniu do zredukowania i zagęszczenia się sosu
dziś kolejna rozprawa a Tygodnik Szczytno zero informacji
2025-05-20 09:32:26
Przecież tam były kiedyś trybuny i bramki. Jakoś to wyglądało. Było boisko i skocznia w dal. Matko jedyna
Ridż
2025-05-19 22:15:19
Przecież tam były kiedyś trybuny i bramki. Jakoś to wyglądało. Było boisko i skocznia w dal. Matko jedyna
Ridż
2025-05-19 22:15:19
Proponuję sprawdzić, czy nie są wykluczane numery. Część domów w Nexterze jest niepodłączona, zostawiona nie wiem dla kogo. Kto podłączy jeden lub dwa ominięte domostwa?
Gabi
2025-05-19 15:55:07
Byłam, widziałam, odeszłam z kwitkiem
Gabi
2025-05-19 15:48:05
A co powiedział Pan Karol ? jednostronny tygodniku.
GOŚĆ
2025-05-19 14:56:36
Tak wygląda w Polsce, ale nie u nas …
Gabi
2025-05-19 13:05:26
\"Naród, który nie szanuje swej przeszłości nie zasługuje na szacunek teraźniejszości i nie ma prawa do przyszłości\"... skoro w narodzie jest tyle tępych osobników, to już rozumiem poprzednie rozbiory Polski.
Nikoś
2025-05-19 12:03:27
Jak to możliwe, że w powiecie, w którym od zawsze rządzi PSL, taaaki wynik uzyskują Nawrocki, Mentzen, Braun? A jaki wynik uzyskał Hołownia? To przecież ich kandydat. Wychodzi na to, że powiatowe struktury PSL-u są \"do bani\".
Jerry
2025-05-19 09:17:21
Brawo dla Banku Spółdzielczego. Brawo dla Ewy i Roberta. Tak trzymać.
Jans
2025-05-18 11:35:29