Na karnawał i post.Słodki specjał dobry na każdy czas i okazję. Kruche ciasto, prużone owoce, krem, beza i sos karmelowy wszystko zamknięte w jednym deserze. Tartaletka z gruszką, bezą włoską, kremem waniliowy i sosem karmelowym. Połączenie które zawsze się sprawdza i wybornie smakuje. Polecam. Michał Denesiuk.
Tartaletki
Składniki:
Mąka tortowa 1 kg
Cukier puder 300 g
Masło 0,5 kg
Żółtka 7 sztuk
Śmietanka 30% 100 ml
Sposób wykonania:
Mąkę i cukier puder przesiać, dodać masło i przesiekać z przesianymi surowcami. Żółtka wymieszać ze śmietanką, dodać do mąki i cukru z masłem, zagnieść ciasto do połączenia składników, aż ciasto będzie jednolite na przekroju. Schłodzić około godziny w lodówce. Rozwałkować powycinać krążki np. szklanką i wykleić formy do tartaletek. Wyklejone formy schłodzić i odpiec tartaletki na złoto w 185-190oC. Ostudzić i wyjąć z foremek. Nadziać gruszkami.
Gruszki
Składniki:
Gruszki 2 kg
Cynamon 2 łyżeczki
Miód 2-3 łyżki
Goździki, kardamon, imbir
Sposób przygotowania:
Gruszki kroimy w cząstki, rozgrzewamy miód, prużymy z cynamonem, dodajemy, goździki, kardamon, imbir można opcjonalnie flambirować nalewką np. sosnową lub z kwiatów bzu. Studzimy i nadziewamy tartaletki.
Beza włoska
Składniki:
100 g białek
200 g cukru
50 g wody
Sposób przygotowania:
Wodę z cukrem gotujemy do próby nitki (schłodzoną kroplę syropu chwytamy kciukiem i palcem wskazującym - jeśli przy rozciąganiu powstanie nitka, syrop jest gotowy) temp. 118 stopni C.
Białka ubijamy, wlewamy gorący syrop strumieniem cały czas ubijając do wystygnięcia na koniec dodajemy 1 łyżeczkę soku z cytryny. Bezę szprycujemy lub wykładamy na nadziane prużonymi gruszkami tartaletki i opalamy palnikiem lub zapiekamy przez chwilę w piekarniku w 200oC do lekkiego zrumienienia się bezy, ewentualnie zostawiamy bez opalania.
Krem waniliowy
Składniki:
Mascarpone 250 g
Śmietanka 30% 100 g
Ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
Cukier puder 40 g (2 łyżki)
Sposób wykonania:
Wymieszać mascarpone z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym, ubić śmietankę połączyć z mascarpone.
Sos karmelowy
Składniki:
4 łyżki cukru
200g śmietanki 30%
Sposób wykonania:
Cukier skarmelizować na złoty kolor na suchej patelni dolać podgrzaną śmietankę 30%, rozprowadzić w niej karmel i gotować na małym ogniu do zredukowania i zagęszczenia się sosu
Kolejne nagonki na strzelnice, ktoś tam niby jęczy że ludzie nie zadowoleni, a dokładnie? Że niebezpiecznie... Matko po to są przepisy żeby było bezpiecznie...
Spokój
2025-11-20 06:00:54
Ten jak nie napisze czegoś na prawicę to nocy nie prześpi. Za takiego uczciwego się ma ciekawe...proponuję wizyte u pewnej dentystki żeby przekonać się o uczciwości...
Tytus
2025-11-20 04:16:39
Super pomysł,szkoda,że nikt nie pomyślał o fotokabinie w Szczytnie
Plik
2025-11-19 21:51:33
Czy można kogoś szanować, jeżeli straciłeś do niego zaufanie?
2025-11-19 21:07:02
Warto promować tego rodzaju zaangażowanie
Piotr Łuka
2025-11-19 13:57:30
Ten parking - to przepraszam - dla kogo? Dla urzędników, co to będą sobie wygodnie parkować swoje fury? Czy dla mieszkańców gminy, którzy muszą dojechać z terenu do wysokiego urzędu gminnego? No - jeszcze można autobusem i piechotą dyrdać z PKS do urzędu. A poza tym - znowu osoba duchowna - po kiego licha? Jak parking nie poświęcony to co - nielegalny?
Taki sobie czytelnik
2025-11-19 13:51:51
Powiat szczycieński wśród największych beneficjentów, przecież to jest tylko 10 % tej kwoty ( jak na 4 miasta to malutko ). Nie wiem po co ta gra terenowa z aplikacją i licznik osób, szkoda pieniędzy. Lepiej byłoby położyć dodatkowe metry drogi ( np. odnogę prowadzącą do Leman ). Mam tylko nadzieję, że to nie będą obiecanki cacanki jak z drogą rowerową do Roman.
Hmm
2025-11-19 11:39:04
I tak się robi interes!!! Radni mają gówno do powiedzenia, mieszkańcy jeszcze mniej, a pan burmistrz swój \"procent\" cieplutko przytuli. No, a teraz uśmiechamy się xd
2025-11-19 10:56:11
Haha cyrk na kółkach!
Jan
2025-11-18 19:21:57
A co ze ścieżką w stronę Roman? Ile mamy jeszcze czekać?
Tego tego
2025-11-18 18:11:16