W same walentynki odbył się i rozstrzygnął szkolny etap XXV wojewódzkiego konkursu kulinarnego o nazwie: „Mistrz szkolnej patelni”. W tym roku wyłonił nie mistrza, lecz dwie mistrzynie, czyli drużynę w składzie Iga Boniecka i Nadia Dominiak, uczennice Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.
Co roku konkurs ma swoją tematykę. Tym razem odbywał się pod hasłem: „Vege – zielono mi”. Zadaniem uczestników było więc przygotowanie potraw wegetariańskich z użyciem lokalnych produktów. Jury oceniało nie tylko smak i wygląd dań, ale również ich unikalność oraz sam proces przygotowania.
W szranki stanęły cztery dwuosobowe drużyny. Wśród specjałów był zielony placek z cukinii, następnie zaguby nadbużańskie (to rolada ziemniaczana zawinięta w ciasto twarogowe, danie zwane też drohiczyńskim) z musem grzybowym, konfiturą z czerwonej cebuli i chipsami z sera kaszubskiego, walentynkowe (bo barwione burakiem na czerwono) pierogi z atrakcyjnymi dodatkami oraz stek z kalafiora podany na sałatce z pęczakiem. To ostatnie danie okazało się zwycięskie, a jego autorki Iga Boniecka i Nadia Dominiak, zaprezentują się z nim w finale wojewódzkiego konkursu, który odbędzie się wiosną w Olsztynie.
wszystkożerca
Ciekawe czy będzie \"mucha na dziko\" XD ALLELUJA!!! GORY!!! GLORY!!!, nie jem fauny ani flory, i od rana do wieczoru będę EKO!!!...zdechnę z głodu hahahaha
Mięsożerca
Następny konkurs przyszłych kucharzy będzie dotyczył dań z dżdżownic i rolad ze świerszczy i komarów.