Niedziela, 20 Kwiecień
Imieniny: Alfa, Leonii, Tytusa -

Reklama


Reklama

Smakołyk biednych rycerzy - słodkie chwile z Michałem


Świat zna je pod nazwą tosty francuskie, my na Mazurach mówimy na nie placki biednych rycerzy. O czym mowa? O czerstwym chlebie maczanym w jajku i mleku i smażonym na oleju lub maśle. Któż z nas nie zajadał się takimi specjałami w dzieciństwie? Chyba każdy. Ja proponuję dziś wersję na bogato z salsą z leśnych owoców i syropem mniszkowym. Warto wracać do tradycyjnych, regionalnych przepisów i kultywować dziedzictwo kulinarne regionu. Smacznego.

Michał Denesiuk


  • Data:

Placki biednych rycerzy

Składniki:

10 - 15 kromek czerstwego, pszennego chleba

1 filiżanka mleka

4-5 jaj

125g mąki

Sól szczypta

250 ml śmietanki 30%


Reklama

Olej do smażenia

Syrop lub miód mniszkowy, opcjonalnie inny miód lub cukier i cynamon do posypania

 

Sposób przygotowania:

Suchary namoczyć w mleku. Przygotować ciasto z jajek, mąki, szczypty soli i śmietanki, które trzeba ubić aż się spieni. Moczyć suchary w cieście i smażyć na wrzącym tłuszczu z obu stron na rumiano. Podawać polane miodem, posypane cukrem i cynamonem lub z owocami.

Salsa z leśnych owoców

Składniki:

Reklama

100 g malin

100 g borówek amerykańskich

100 g jagód

Garść liści mięty

Syrop lub miód mniszkowy do smaku

Sposób przygotowania:

Borówki i maliny przekroić na pół, miętę posiekać. Wymieszać składniki z syropem miniszkowym, podawać z usmażonym plackami.



Komentarze do artykułu

Napisz

Galeria zdjęć

Reklama

Reklama


Komentarze

Reklama