Poniedziałek, 6 Luty
Imieniny: Amandy, Bogdana, Doroty -

Reklama


Reklama

Słodkie chwile z Michałem – dziś przepis na ryżowe babeczki


Dziś w słodkich chwilach wybierzemy się na Półwysep Iberyjski do Portugalii, na klasyk portugalskich cukierni czyli Bolo de Arroz – babeczki ryżowe. Te maślane muffiny o lekko cytrynowym smaku dostępne są w każdej cukierni i piekarni w Portugalii.



Mieszkańcy tego iberyjskiego kraju nie wyobrażają sobie dnia bez ryżowych babeczek, a ogólna i powszechna ich dostępność sprawia, że nie muszą robić ich w domu mając je zawsze pod ręką. Ja postanowiłem zrobić je w wersji wzbogaconej o migdały i jako słodką przekąskę finger food na jeden kęs tak, żeby można było zjeść ich więcej bez wyrzutów sumienia, że za bardzo się objadamy słodkościami. Polecam i zachęcam do spróbowania tych wypieków, aby przez chwilę poczuć się jak w słonecznej Portugalii. Smacznego.

Michał Denesiuk

 

Babeczki ryżowe

Składniki:


Reklama

Cukier 300 g

Masło 150 g

Proszek do pieczenia 15 g

Skórka z 1 cytryny

Jajka 6 sztuk

Mleko 250 ml

Mąka pszenna 300 g

Mąka ryżowa lub suchy ryż 150 g

Migdały

 

Sposób przygotowania:

Utrzeć masło z cukrem, proszkiem do pieczenia i startą skórką z cytryny. Dodać jaja i mleko i dobrze zmiksować, aż uzyskamy kremową masę, Na koniec dodać obie mąki, miksować do momentu aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję i będzie puszyste. Jeśli nie mamy mąki ryżowej, zmielić ryż.

Reklama

 

Nagrzać piekarnik do 200oC. Foremki wypełnić ciastem do 2/3 wysokości, w każdą babeczkę włożyć migdał. Wstawić do piekarnika na 5 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 170-180oC i piec około 20 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia, kiedy ciasto będzie już wyrośnięte i prawie upieczone ale nie przyrumienione posypać babeczki odrobiną cukru.



Komentarze do artykułu

Napisz

Reklama


Komentarze

Reklama