Poniedziałek, 23 Maj
Imieniny: Emila, Neleny, Romy -

Reklama


Reklama

Śledź w mące żołędziowej z wieloma dodatkami - mazurskie delicje Michała Denesiuka


Mówimy Mazury - myślimy ryby. Kuchnia Mazur obfitowała zarówno w te świeże, jak i wędzone, przede wszystkim słodkowodne z rzek i jezior, ale znajdziemy też w niej ryby morskie, w tym śledzia, który występuje w każdej z kuchni regionalnych od morza aż do Tatr. Śledź był jedyną rybą sprowadzaną z daleka i stanowił uzupełnienie diety Mazurów w białko obok mięsa króliczego czy drobiowego. Najbardziej popularne były śledzie solone lub smażone. Mazurscy chłopi wykorzystywali wszystko, co dawała im natura i szukali produktów zastępczych dla tych, do których nie mieli stałego dostępu. Ziarno i mąka też takim produktami były, ale dzięki swej pomysłowości mazurscy chłopi przygotowywali mąkę z żołędzi. Taką właśnie mąkę użyłem w poniższym daniu do smażenia śledzi. Mam nadzieję, że ta wersja śledzia przygotowana z produktami charakterystycznymi dla naszego regionu przypadnie do gustu amatorom śledzika. Życzę smacznego i ciekawych doznań kulinarnych.

Michał Denesiuk



Śledź w mące żołędziowej z wieloma dodatkami

6 porcji

Składniki:

- Śledź 3sztuki, - Mąka żołędziowa 200 g, - Ziemniaki 6-8 sztuk, - Jabłka 3 sztuki, - Brukselka 200 g, - Marynowane prawdziwki, podgrzybki lub opieńki, - Żółtko 1 sztuka, - Sok z cytryny 1 łyżeczka, - Ocet jabłkowy, - Olej rydzowy 300 g, - Suszony tymianek 2 łyżki, - Masło klarowane 2-3 łyżki do smażenia ryby, - Sól, pieprz do smaku, - Limonka 1 sztuka, - Czarnuszka 1 łyżeczka, - Mikrozioła (małe zioła typu szczawik zajęczy, koniczyna, krwawnik, amarantus, ogórecznik, wykorzystujemy jako garni czyli dekorację.

Sos

Składniki:

- Musztarda francuska 100 g, - Miód gryczany 3-4 łyżeczki, - Olej dyniowy 12 łyżek, - Ocet jabłkowy 3 łyżki.


Reklama

 

Czerwona cebulka

Składniki:

- cebula 2 sztuki, - Oliwa 4-5 łyżek, - Ocet jabłkowy 2 łyżki, - Sok z cytryny 1 łyżeczka, - Miód gryczany 2-3 łyżeczki.

 

Sposób wykonania:

Śledzia oczyszczamy, patroszymy i filetujemy. Filety marynujemy w pieprzu i soku oraz skórce z limonki. Smażymy śledzia obtoczonego w mące żołędziowej na maśle klarowanym.

Składniki sosu mieszamy na jednolitą konsystencję. Jeżeli będzie za gęsty dodajemy oleju, natomiast gdy w smaku będzie za kwaśny możemy smak przełamać miodem.

 

Ziemniaki gotujemy, a gdy wystygną kroimy w kostkę. Brukselkę blanszujemy i kroimy wzdłuż na połówki. Obrane jabłko kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny lub limonki. Łączymy składniki sałatki z sosem i mieszamy. Robimy domowy majonez, według własnego przepisu i dodajemy do niego uprażony na suchej patelni tymianek.

Reklama

 

Cebulę oczyszczamy i kroimy w piórka lub półkrążki, wkładamy do miski. Z oliwy, octu jabłkowego, soku z cytryny i miodu przygotowujemy słodko-kwaśną marynatę. Zalewamy nią cebulę i odstawiamy na godzinę.

Podajemy śledzia na sałatce skropionego sosem z marynowanymi grzybkami, kropkami majonezu posypanego czarnuszką i udekorowanego mikroziołami.



Komentarze do artykułu

Napisz

Galeria zdjęć

Reklama

Reklama


Komentarze

Reklama