Mówimy Mazury - myślimy ryby. Kuchnia Mazur obfitowała zarówno w te świeże, jak i wędzone, przede wszystkim słodkowodne z rzek i jezior, ale znajdziemy też w niej ryby morskie, w tym śledzia, który występuje w każdej z kuchni regionalnych od morza aż do Tatr. Śledź był jedyną rybą sprowadzaną z daleka i stanowił uzupełnienie diety Mazurów w białko obok mięsa króliczego czy drobiowego. Najbardziej popularne były śledzie solone lub smażone. Mazurscy chłopi wykorzystywali wszystko, co dawała im natura i szukali produktów zastępczych dla tych, do których nie mieli stałego dostępu. Ziarno i mąka też takim produktami były, ale dzięki swej pomysłowości mazurscy chłopi przygotowywali mąkę z żołędzi. Taką właśnie mąkę użyłem w poniższym daniu do smażenia śledzi. Mam nadzieję, że ta wersja śledzia przygotowana z produktami charakterystycznymi dla naszego regionu przypadnie do gustu amatorom śledzika. Życzę smacznego i ciekawych doznań kulinarnych.
Michał Denesiuk
6 porcji
Składniki:
- Śledź 3sztuki, - Mąka żołędziowa 200 g, - Ziemniaki 6-8 sztuk, - Jabłka 3 sztuki, - Brukselka 200 g, - Marynowane prawdziwki, podgrzybki lub opieńki, - Żółtko 1 sztuka, - Sok z cytryny 1 łyżeczka, - Ocet jabłkowy, - Olej rydzowy 300 g, - Suszony tymianek 2 łyżki, - Masło klarowane 2-3 łyżki do smażenia ryby, - Sól, pieprz do smaku, - Limonka 1 sztuka, - Czarnuszka 1 łyżeczka, - Mikrozioła (małe zioła typu szczawik zajęczy, koniczyna, krwawnik, amarantus, ogórecznik, wykorzystujemy jako garni czyli dekorację.
Sos
Składniki:
- Musztarda francuska 100 g, - Miód gryczany 3-4 łyżeczki, - Olej dyniowy 12 łyżek, - Ocet jabłkowy 3 łyżki.
Czerwona cebulka
Składniki:
- cebula 2 sztuki, - Oliwa 4-5 łyżek, - Ocet jabłkowy 2 łyżki, - Sok z cytryny 1 łyżeczka, - Miód gryczany 2-3 łyżeczki.
Sposób wykonania:
Śledzia oczyszczamy, patroszymy i filetujemy. Filety marynujemy w pieprzu i soku oraz skórce z limonki. Smażymy śledzia obtoczonego w mące żołędziowej na maśle klarowanym.
Składniki sosu mieszamy na jednolitą konsystencję. Jeżeli będzie za gęsty dodajemy oleju, natomiast gdy w smaku będzie za kwaśny możemy smak przełamać miodem.
Ziemniaki gotujemy, a gdy wystygną kroimy w kostkę. Brukselkę blanszujemy i kroimy wzdłuż na połówki. Obrane jabłko kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny lub limonki. Łączymy składniki sałatki z sosem i mieszamy. Robimy domowy majonez, według własnego przepisu i dodajemy do niego uprażony na suchej patelni tymianek.
Cebulę oczyszczamy i kroimy w piórka lub półkrążki, wkładamy do miski. Z oliwy, octu jabłkowego, soku z cytryny i miodu przygotowujemy słodko-kwaśną marynatę. Zalewamy nią cebulę i odstawiamy na godzinę.
Podajemy śledzia na sałatce skropionego sosem z marynowanymi grzybkami, kropkami majonezu posypanego czarnuszką i udekorowanego mikroziołami.
Mam działkę w Nartach i zauważyłem też że odkąd działa hotel i rozrósł się biznes turystyczny około 15-20 lat, wody w jeziorze zaczęło ubywać. Nie mogłem się doczekać aż będę mógł podłączyć się do wodociągu. Powinni wprowadzić obowiązek podłączania do wodociągu, i zakaz biznesom czerpania wód głębinowych, bo pewnego dnia obudzimy się nad wielkim pustym dołem.
Robi
2025-06-08 20:24:23
Zarybianie to zlo? To może węgorz sam się wytrze w polskich wodach, a odłowione ryby wytrą się na talerzu, co za glupoty
Polamkija
2025-06-08 20:07:41
W Szczytnie nie było Komtura... Ale Krzyżacy to, poza tym, wspaniałe dzieło ;)
dario
2025-06-07 18:28:58
Ludzie nie martwcie się jedzenia wystarczy dla mieszkańców. W tygodniu podobno ma przyjechać Kinga Gajewska z ziemniakami pod DPS. Będzie można zrobić z nich frytki, zakrajanki, można je ugotować, zrobić babkę ziemniaczana. Będzie fajnie, tylko uśmiechnijcie się...
Kamil
2025-06-07 08:05:45
Brawo, Dziewczyny!
Mariusz
2025-06-06 22:35:04
A ja kurde nie zrobiłem sobie zdjęcia z wrzucenia kartki do urny, a ludzie by se pooglądali...
Kamil
2025-06-06 16:47:14
Wniosek aż o 50 tys? Przecież nawet nikt nie wystartuje w przetargu po taką kwotę.
Basia
2025-06-06 06:12:10
Jak ciepło to nie biorą? Bzdura. Trawienie jest szybsze i muszą żerować. Polityka zarybien beznadzieja. Ochrona bolenia i suma bez sensu itd itd
Esik
2025-06-06 01:12:22
Tak ktoś tu nazwał prezydenta alfonsem...przypominam, że drugi z kandydatów był dupiarzem...może nawet się znali??? Tylko każdy z nich robił co innego? Tak poważnie to żeby się tak wypowiadać to trzeba mieć dowody, świadków. Ma je Pan czy tvn lub onet trzyma je w sejfie? Rymanowski ustawił Pana idola premiera na właściwym miejscu. Aż miło się to oglądało...
Tytus
2025-06-05 12:31:00
Te wszystkie wymienione cechy to idealnie pasują do Donalda Tuska więc nie rozumiem co ma do nich prezydent elekt. Aaa no tak TVN...a czekać to Sobie Pan możesz na Swojego prezydenta 5 lat przynajmniej. Ale zaraz! Przecież Pan miał prezydenta! Tylko może przespał Pan te dwie godziny?? Widzi Pan, takich intelektów jak ja jest ponad 10 milionów w Polsce. Musisz Pan zacząć nauczać Polaków jacy to są głupi jak ja albo ja jak oni...Przeżyje Pan. Duda Pana nie ścigał i krzywdy nie zrobił. Ten też Pana nie skrzywdzi. Po co takie wywyższanie się? Pa smutasku...
Kamil
2025-06-05 12:25:32