Sobota, 27 Kwiecień
Imieniny: Sergiusza, Teofila, Zyty -

Reklama


Reklama

Rurki z przełomu renesansu i oświecenia - słodkie chwile z Michałem


Rurki z kremem to klasyka wśród słodyczy. Wbrew pozorom nie jest to pomysł współczesnych cukierników. Znane są od wieków pod nazwą ulipki z pianą. Protoplasta rurek waflowych z kremem pojawia się w dawnych polskich książkach kucharskich.



Przepis można znaleźć w najstarszej zachowanej polskiej książce kucharskiej – w wydanym w drugiej połowie XVII wieku Compendium ferculorum albo zebranie potraw, wedle którego z mąki pszennej, mleka i cukru wyrabiano ciasto „jako na opłatki”, które wypiekano na „żelazach” i nawijano na „okrągłe drewienka albo wałeczki”. Tak wykonane rurki podawano posypane cukrem albo obkładano nimi bitą śmietanę. Nadziewano je też bitą śmietaną. W tym samym dziele, w przepisie na bitą śmietanę („pianę”) znajduje się propozycja podania ulipków w bardziej fantazyjny sposób: zawieszano je na krzewie rozmarynu umocowanym na bochenku żytniego chleba i udekorowanym bitą śmietaną i cukrem: „Możesz też na misę krzak rozmarynowy postawić, a na niego pianę lać, który tak postawisz. Chleba rżanego rozkrój bochen na dwoje płasko, z jednej części ośrzodkę wybierz, a masłem na to miejsce podlep i przyciśnij do misy, żeby to masło trzymało chleb mocno, a w ten chleb wsadź krzak rozmarynu, a będziesz lał pianę, a obsadziwszy ulipkami i pocukrowawszy, dasz na misę”.


Reklama

Mocno podpieczone rurki imitowały w ten sposób szyszki na drzewku (czy też choince), bita śmietana udawała śnieg a czarny chleb ziemię. Ja postanowiłem wraz z moimi uczniami kucharzami zrobić ulipki według oryginalnej receptury, ale smażone jak naleśniki i podpiekane w piecu przed nadzianiem bitą śmietaną. Udało się całkiem nieźle, polecam spróbować i posmakować tego, co jadali nasi przodkowie.

Smacznego.

Michał Denesiuk

 

 

Ulipki z pianą

Składniki:

2 szklanki mąki tortowej

1 szklanka cukru

Reklama

1 szklanka mleka

Masło do smarowania

½ l śmietany kremówki

1 łyżka cukru pudu

 

Sposób wykonania:

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, dolewamy mleka do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Na patelnię teflonowa kładziemy odrobinę masła, łyżką wlewamy ciasto tak jak na naleśniki i smażymy z obydwu stron. Po usmażeniu natychmiast nawijamy na drewniane wałki. Uformowane rurki można jeszcze wysuszyć w piekarniku w 190 stopniach przez około 10 minut. Ubijamy śmietankę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Rurki po wystygnięciu napełniamy tuż przed podaniem wyciskając ubitą śmietankę workiem cukierniczym.



Komentarze do artykułu

Napisz

Galeria zdjęć

Reklama

Reklama


Komentarze

Reklama