Rurki z kremem to klasyka wśród słodyczy. Wbrew pozorom nie jest to pomysł współczesnych cukierników. Znane są od wieków pod nazwą ulipki z pianą. Protoplasta rurek waflowych z kremem pojawia się w dawnych polskich książkach kucharskich.
Przepis można znaleźć w najstarszej zachowanej polskiej książce kucharskiej – w wydanym w drugiej połowie XVII wieku Compendium ferculorum albo zebranie potraw, wedle którego z mąki pszennej, mleka i cukru wyrabiano ciasto „jako na opłatki”, które wypiekano na „żelazach” i nawijano na „okrągłe drewienka albo wałeczki”. Tak wykonane rurki podawano posypane cukrem albo obkładano nimi bitą śmietanę. Nadziewano je też bitą śmietaną. W tym samym dziele, w przepisie na bitą śmietanę („pianę”) znajduje się propozycja podania ulipków w bardziej fantazyjny sposób: zawieszano je na krzewie rozmarynu umocowanym na bochenku żytniego chleba i udekorowanym bitą śmietaną i cukrem: „Możesz też na misę krzak rozmarynowy postawić, a na niego pianę lać, który tak postawisz. Chleba rżanego rozkrój bochen na dwoje płasko, z jednej części ośrzodkę wybierz, a masłem na to miejsce podlep i przyciśnij do misy, żeby to masło trzymało chleb mocno, a w ten chleb wsadź krzak rozmarynu, a będziesz lał pianę, a obsadziwszy ulipkami i pocukrowawszy, dasz na misę”.
Mocno podpieczone rurki imitowały w ten sposób szyszki na drzewku (czy też choince), bita śmietana udawała śnieg a czarny chleb ziemię. Ja postanowiłem wraz z moimi uczniami kucharzami zrobić ulipki według oryginalnej receptury, ale smażone jak naleśniki i podpiekane w piecu przed nadzianiem bitą śmietaną. Udało się całkiem nieźle, polecam spróbować i posmakować tego, co jadali nasi przodkowie.
Smacznego.
Michał Denesiuk
Składniki:
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
Masło do smarowania
½ l śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudu
Sposób wykonania:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, dolewamy mleka do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Na patelnię teflonowa kładziemy odrobinę masła, łyżką wlewamy ciasto tak jak na naleśniki i smażymy z obydwu stron. Po usmażeniu natychmiast nawijamy na drewniane wałki. Uformowane rurki można jeszcze wysuszyć w piekarniku w 190 stopniach przez około 10 minut. Ubijamy śmietankę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Rurki po wystygnięciu napełniamy tuż przed podaniem wyciskając ubitą śmietankę workiem cukierniczym.
ehhh, kolejny szaman który mimo studiów nie pojął czym jest medycyna oparta na dowodach naukowych.
ania
2025-06-30 13:05:13
To bardzo niebezpieczne skrzyżowanie, co chwila są tam stłuczki. Zawsze, gdy tam przejeżdżam, widzę coraz to nowe fragmenty rozbitych lamp i zderzaków. Największym problemem są jadący z nadmierną prędkością kierowcy od strony Lemańskiej, szczególnie że jest tam górka i w związku z tym ograniczona widoczność dla kierowców nadjeżdżających z trzech pozostałych ulic.
Kowal
2025-06-29 23:34:45
Jeszcze tylko zrobić trzeba porządek z tymi wałęsającymi czymś psami tam.
2025-06-29 10:18:31
Księże Andrzeju, w tym szczególnym dla Księdza dniu myślami jestem z Tobą. Przesyłam bukiet ciepłych myśli i urodzinowych życzeń. Zdrowia, nadziei i Bożej obecności w Twoim codziennym życiu! Z wyrazami miłości. Grażyna
Grażyna Zalewska
2025-06-28 19:55:08
Faktycznie napis przyciąga odwiedzających , widziałem że już jeden mieszkaniec Szczytna robił sobie zdjęcie na uroczystym otwarciu
Adam
2025-06-28 14:41:28
Inicjatywa fajna, tylko powinno być \"Ja❤️ Rozogi\" Tu jest Polska.
Grzegorz Lewandowski
2025-06-27 21:36:33
Jak w piosence, Jest ściernisko, będzie lodowisko. A gdzie ci inwestorzy z kieszeniami wypchanymi milionami. Coś cicho w temacie, jakieś konkrety. Gdzie nowe miejsca pracy dla młodych.
mieszkaniec
2025-06-27 18:48:24
Na głównych ulicach naszego miasta pojawiły się oznaczenia na drzewach, na ul. Odrodzenia wiele drzew ma \"kropkę\" albo znak \"X\". Czy ktoś wie o co chodzi? Czy planowana jest pielęgnacja tych drzew, czy kolejna wycinka?
Monika
2025-06-27 12:43:12
na pierdoły to kasa jest a na kanalizacje na JANA PAWŁA II kasy brak
Henk
2025-06-27 12:25:24
że niby kto?
2025-06-27 09:10:51