Sobota, 27 Kwiecień
Imieniny: Sergiusza, Teofila, Zyty -

Reklama


Reklama

Postny mus kawowy - słodkie chwile z Michałem


Na osłodzenie postnych dni proponuję deser, który możemy uznać za postny, bo zrobiony jest tylko z wody, kawy i owoców oraz odrobiny cukru dla smaku. Mus kawowy z wiśniami, puszysty, delikatny i co najważniejsze - niskokaloryczny. Bo kto powiedział, że w poście nie można pozwolić sobie na odrobinę przyjemności? Garnirowany kwaśnym szczawikiem. Słodki i wytrawny jednocześnie. Niekonwencjonalne i zaskakujące połączenie. Smacznego słodkiego życzę. Michał Denesiuk



Mus kawowy

Składniki:

3 łyżki kawy rozpuszczalnej

3 łyżki gorącej wody

3 łyżki cukru kryształu

 

Sposób wykonania:

W misce umieścić składniki, wymieszać i ubijać mikserem lub trzepaczką do uzyskania delikatnej i gęstej pianki


Reklama

Frużelina wiśniowa

 

Składniki:

Wiśnie 400 g

Miód 2 łyżki

Wino czerwone 100 ml

Żelatyna 1- 2 łyżeczki

Skrobia 1-2 łyżeczki

 

Sposób przygotowania:

Reklama

Miód podgrzać w rondelku. Gdy zacznie się pienić wsypać owoce, wymieszać, dolać wino. Gotować na małym ogniu do zredukowania o 1/3 objętości. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, a gdy napęcznieje dodać do gotującego się sosu. Skrobię rozprowadzić w niewielkiej ilości wody i dodać do owoców, mieszać do rozpuszczenia i zgęstnienia frużeliny. Przestudzić.

Podawać frużelinę z kawową pianką, posypaną czekoladowymi wiórkami.



Komentarze do artykułu

Napisz

Reklama


Komentarze

Reklama