Czwartek, 21 Listopad
Imieniny: Cecylii, Jonatana, Marka -

Reklama


Reklama

Porka z chłodnikiem - mazurskie delicje Michała Denesiuka


Lipcowe upały dają się nam we znaki. Zastanawiamy się, co zjeść, gdy z nieba leje się żar, a my musimy mieć siłę do pracy. Cóż... możemy wziąć przykład z mazurskich chłopów.


  • Data:

Wychodząc w pole w upały też musieli się posilać czymś sycącym ale lekkim i orzeźwiającym, żeby nabrać sił do pracy, czymś, co da energię, ale nie będzie ciężkostrawne. Na takie dni mazurskie gospodynie przygotowywały należącą do gatunku bryj Porkę - czyli ziemniaki z dodatkiem mąki, masła, mleka i skwarek z cebulą. Do picia zazwyczaj dawane było zsiadłe mleko lub maślanka. My z dzieciństwa pamiętamy ziemniaki z okrasą, sadzone jajko i chłodnik z ogórków. Dziś proponuję właśnie taki mazurski zestaw obiadowy na upały, a żeby było tradycyjnie i w klimacie dawnej kuchni polskiej zamiast jaja sadzonego proponuję jako dodatek staropolską perdutę ze szpinakiem czyli jajo w koszulce, w sztuce kulinarnej z francuska nazywane jajem poche. Taki zestaw doskonale sprawdzi się gorące, upalne, letnie dni i na pewno przypomni domowe obiady sporządzane przez nasze babcie. Pamiętajmy: smak tkwi w prostocie i to, co proste, jest najlepsze. Polecam i życzę smacznego.

Michał Denesiuk

 

 

Porka z perdutą na szpinaku i chłodnikiem ze zsiadłego mleka

 

Składniki:

szpinak 400 g

czosnku 3 ząbki


Reklama

masło sól, pieprz

jaja 4 sztuki

ocet winny 2 łyżki

zsiadłe mleko 1 l

śmietana kwaśna 200 ml

ogórek 2 sztuki

czosnek 3 ząbki

koperek pęczek

ziemniaki 0,5 kg

mąka 0,5 szklanki

boczek, słonina lub podgardle 150 g

masło 2 łyżki

sól, pieprz, cząber

 

Przygotowanie porka:

Ziemniaki obieramy, płuczemy i zalewamy wodą. Osolone gotujemy. W połowie gotowania, do ziemniaków, wsypujemy mąkę, gotujemy do rozgotowania ziemniaków. Podczas gotowania ziemniaków z mąką utworzy się kluch, nie mieszamy. Ugotowane ziemniaki odcedzamy do miski, wywaru ziemniaczanego nie należy wylewać Tłuczkiem do ziemniaków dobrze ubijamy, aby masa była lekko kleista. Gdyby była za gęsta, należy dolać trochę wywaru z ziemniaków, utłuc.

Reklama

 

Podgardle wędzone kroimy w kostkę, topimy na tłuszczu. Gotową porkę wyjmujemy na talerze, polewamy tłuszczem ze skwarkami. Możemy też wymieszać ziemniaki ze skwarkami i przesmażoną na złoto cebulką i dodatkiem masła. Można zrobić wersję bez mąki tylko z masłem i skwarkami z cebulą.

 

Szpinak myjemy, przelewamy wrzątkiem, możemy go posiekać lub w całości poddusić na maśle. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojony w drobną kostkę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem.

 

Zagotowujemy wodę z octem. Do wrzącej wody wrzucamy wybite jajko, wcześniej tworząc wir łyżką w garnku. Gotujemy około 3 minuty, perduta powinna mieć ścięte białko i płynne żółtko. Jajko solimy i oprószamy pieprzem po ugotowaniu.

 

Ogórki obrane bez gniazd nasiennych ścieramy i solimy. Odstawiamy żeby puściły wodę, na około 10 minut. Odciskamy ogórki z nadmiaru wody. Zsiadłe mleko mieszamy ze śmietaną i przyprawami sól, pieprz, cząber, dodajemy ogórek i koperek, posiekany czosnek. Podajemy po schłodzeniu w lodówce.



Komentarze do artykułu

Joanna

Moja rodzina do dzisiaj przygotowuje tak ziemniaki z mąką nazywamy to danie prazaki. Polewamy skwareczkami i cebulką a do tego szklanka mleka, Właśnie dziś jadłam.

Napisz

Reklama


Komentarze

Reklama