Czwartek, 21 Listopad
Imieniny: Cecylii, Jonatana, Marka -

Reklama


Reklama

Pasja w aromacie polskiej kuchni. Państwo Chmielewscy zapraszają na wyjątkową ucztę


Już od kilku lat mieszkańcy powiatu mogą cieszyć się smakiem domowych pierogów i tradycyjnych dań kuchni polskiej dzięki pierogarni prowadzonej przez Dajanę i Pawła Chmielewskich ze Szczytna. Teraz, aby być bliżej swoich klientów, pierogarnia przeniosła się w same centrum Szczytna. Nowa siedziba mieści się przy ul. Kasprowicza 6.



- Naszą działalność gastronomiczną rozpoczęliśmy w 2019 roku i od tego czasu stale się rozwijamy. Uwielbiamy polską kuchnię, zdrowe produkty oraz domowe receptury, dlatego wkładamy w to całe serce – mówi właścicielka. Razem z mężem prowadzą nie tylko pierogarnię, ale i sklep farmerski w Myszyńcu, gdzie powstaje większość ich specjałów. Nowa lokalizacja w Szczytnie to ich najnowsze dziecko, w które wkładają ogrom zaangażowania.

 

Apetyt na miłość i pasję

Państwa Chmielewskich łączy wiele, w tym wspólna pasja do polskiej kuchni. Ich miłość umacniała się i rozkwitała w aromacie pysznych domowych pierogów, takich jak u ukochanej babci. Wspólnie, z wielkim zaangażowaniem, stworzyli Pierogarnię Kurpiowską, w której z wielką starannością lepione są pierogi oparte na tradycyjnych recepturach.

 

Do ich przygotowania wykorzystują wysokiej jakości naturalne składniki.

 

- Zależy nam na tym, aby naszym klientom serwować nie tylko produkty smaczne, ale również jak najlepsze jakościowo – mówi pani Dajana.


Reklama

 

Z czasem ich apetyt na nowe smaki rósł. Dzięki temu w ich kuchni powstawały nowe produkty, którymi dzisiaj mogą dzielić się z mieszkańcami powiatu. Słoiki z łopatką wieprzową w galarecie, sos paprykowy czy domowy barszcz i żurek. Te produkty można kupić w sklepie firmowym.

 

Nowe kulinarne możliwości

Ostatnio państwo Chmielewscy przenieśli swój lokal do centrum miasta. Nie było to przypadkowe działanie, a decyzja podjęta z myślą o klientach.

 

- Chcieliśmy być bliżej mieszkańców, ale także rozwijać się w kierunku bardziej ekologicznych i zdrowych rozwiązań – podkreśla właścicielka.

 

Nowe miejsce dało również nowe kulinarne możliwości. W pierogarni serwowane są teraz pierogi smażone na głębokim tłuszczu oraz gotowane, podawane z nowymi, kreatywnymi dodatkami. W menu znajdziemy również cienko cięte krokiety wypełnione farszem, domowe ciasta o delikatnych owocowych smakach oraz specjalnie wyselekcjonowaną kawę jakości „speciality”.

Reklama

 

Państwo Chmielewscy do kawy podchodzą ze szczególnym uczuciem. Współpracują z olsztyńską palarnią „Bless Coffee Roasters”, od której nauczyli się, jak przyrządzać kawę, która zachwyca smakiem i aromatem. W lokalu przy ulicy Kasprowicza można się więc delektować kaw czarnych i mlecznych, jak espresso, americano, latte czy cappuccino. Co więcej ich ziarna można kupić również na wagę.

 

Stawiają na siłę społeczności

- Podczas remontu współpracowaliśmy z lokalnymi firmami, bo wierzymy, że wspieranie lokalnej przedsiębiorczości ma ogromne znaczenie dla naszej społeczności – dodaje właścicielka. Teraz pierogarnia to nie tylko miejsce, gdzie można kupić produkty na wynos, ale także przyjemna przestrzeń w nowoczesnym stylu, idealna na spotkanie przy filiżance aromatycznej kawy.

 

Nowa pierogarnia zaprasza wszystkich do odwiedzin – na pyszną kawę, tradycyjne pierogi i chwilę relaksu na wygodnej kanapie!



Komentarze do artykułu

Gabi

Trochę szkoda, w starym miejscu było dobrze.

Napisz

Reklama


Komentarze

Reklama