Czwartek, 9 Maj
Imieniny: Grzegorza, Karoliny, Karola -

Reklama


Reklama

Niebieski Zaułek Restauracja Mazurska kusi smakiem i stylem


Czy tradycyjny schabowy z kością, placek Mazura, flaczki, rosół mogą czymś zaskoczyć? Menu bazujące na kuchni polskiej w Niebieskim Zaułku kryje inspiracje wielkim światem. A sielski klimat domowego wnętrza sprawia, że zapomina się o problemach, a delektuje smakami.

 


  • Data:

Niebieski Zaułek Restauracja Mazurska to nowe miejsce na kulinarnej mapie naszego województwa. Pachnie tam kulinarnym sukcesem. A to wszystko za sprawą właścicieli restauracji Joanny Zembrzuskiej-Król i jej męża Piotra Króla. To oni dbają o każdy szczegół wystroju, czy najmniejsze ziarenko smaku w potrawach, które tam serwują.







Świeżo i regionalnie


– Siłą naszej kuchni jest autentyczność – tłumaczy pani Joanna. – Nie silimy się na modyfikacje, udziwnienia. Świeży, regionalny produkt i umiejętność wydobycia jego smaku – tyle wystarczy, aby tworzyć uczciwą, dobrą kuchnię. Świadomość konsumencka rośnie, chcemy wiedzieć co jemy i skąd pochodzą składniki.

A o tym, że wykorzystywane w restauracyjnej kuchni produkty są świeże i regionalne świadczy na przykład fakt, że wtorkowa zupa pokrzywowa powstała z roślin własnoręcznie zbieranych przez właścicielkę restauracji Joannę Zembrzuską-Król.





 

Gdy dołoży się do tego wyjątkowo klimatyczne wnętrze – można zakochać się w Niebieskim Zaułku.

 

Zdrowo i domowo

Pierwsze wrażenie gościa bazuje na tym, co widzi. Danie dobrze „ubrane” konsumujemy z większą uwagą i celebracją. - Ta kultura jedzenia związana jest z ideą slow food, która jest nam bliska – podkreśla pani Joanna. - W naszej kuchni nie ma żadnych sztucznych dodatków – mówi Piotr Król. – Lubimy zdrowe odżywianie dlatego sami robimy makaron, kluski, pierogi, czy też zbieramy i przetwarzamy żurawinę jako dodatek do poszczególnych dań.





 


Reklama

Zwykły rosół potrafi zaskoczyć


Hitami Niebieskiego Zaułka już stały się: karmuszka, schabowy z kością, placek Mazura, flaczki, czy tradycyjny rosół. - Staramy się dopasowywać menu do pór roku, dlatego już wprowadzamy potrawy wiosenne i letnie, jak na przykład sałatka z truskawkami – mówi pani Joanna. - Sama lubię odkrywać nowe smaki dlatego nasi klienci mogą liczyć na nowości, ale oczywiście w karcie stale są potrawy, które nasi klienci już polubili.

 

Skoro w nazwie Niebieskiemu Zaułkowi towarzyszy też Restauracja Mazurska, to nie może zabraknąć w niej ryb. W końcu restauracja znajduje się w Szczytnie otoczonym kilkunastoma jeziorami. Króluje sandacz.

 

Gęsina z certyfikatem

W Niebieskim Zaułku serwują też doskonałą gęsinę. - Podajemy ją w postaci udka confit lub po prostu gęsi faszerowanej z buraczkami oraz jabłkiem i żurawiną – mówi pan Piotr.

Restauracja promuje potrawy regionalne. Można w niej zjeść między innymi dania mazurskie i warmińskie. Nic więc dziwnego, że 27 marca Niebieski Zaułek został przyjęty do sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur i Powiśla. Certyfikat wręczył osobiście marszałek województwa Gustaw Marek Brzezin.


 

 

 

Właściciele zaskoczą

Małżonkowie Joanna i Piotr Król działalność gastronomiczną rozpoczęli niedawno, mają dużo pomysłów i planów. Na razie nie wszystkie zdradzają, niech będą niespodzianką dla klientów. Przyznają jedynie, że chcieliby, aby Niebieski Zaułek stał się miejscem, w którym nie tylko można smacznie i zdrowo zjeść, kupić piękny przedmiot wykonany ręką miejscowego artysty, ale też spotkać się na kameralnym koncercie, wieczorze autorskim, degustacji, czy na rodzinnym zjeździe.

Reklama

Restauracja nadaje się świetnie do organizacji przyjęć: imieninowych, urodzinowych, jubileuszowych, komunijnych itp. Jednak można też oczywiście lokal ten odwiedzać codziennie, bo prowadzi sprzedaż smacznych zestawów obiadowych już od 15 złotych.




 

 

Galeria sztuki pod ręką


Okazuje się że w Niebieskim Zaułku można się cieszyć nie tylko smakami regionalnymi ale też regionalnym rękodziełem.

- Mamy w lokalu mini galerię sztuki – dodaje Joanna Zembrzuska-Król. – Staramy się promować, wspierać lokalnych twórców i dlatego w naszej restauracji znalazł się kącik na piękne wyroby regionalnych twórców. Tak więc można u nas nie tylko posmakować mazurskie potrawy, ale też kupić pamiątkę regionalną, podarować ją swoim gościom, lub - jeśli jest się gościem w Szczytnie - zabrać ze sobą kawałek Warmii i Mazur.

 

 

 

Niebieski Zaułek Restauracja Mazurska

Szczytno, ul. Polska 33a

Telefon: 89 624 39 65

GODZINY OTWARCIA 12:00 - 21:00

 


Komentarze do artykułu

Ewik

Odwiedze na pewno latem jak bede w Szczytnie - nie moge sie juz doczekac! Super pomysl na restauracje.

Waga

Jedzenia nie oceniam - bo każdy lubi to co lubi. Natomiast kolorystyka lokalu nie wydaje mi się najszczęśliwsza. Mnie się wydaje, że ten niebieszcz szkodzi klimatowi. Kojarzy się szpitalnie. Może jakiś lekki turkus, a nie lazur grecki. \"Turkusowy zaułek\" - może by brzmiał bardzie tajemniczo. \"Niebieski zaułek\" - sprawia, że niebieskie ptaki przychodzą mi na myśl.

Malina

Polecam spróbować sałatki z truskawkami, sałatki z gruszkami. Mówię Wam niebo w gębie.

Magda

Restauracja z duszą. Fantastyczne smaczne dania, przyjaźni właściciele i fajny niepowtarzalny klimat. Gorąco polecam jeżeli ktoś lubi zjeść smacznie w fajnej atmosferze to Niebieski zaułek jest doskonałym miejscem. Szkoda, ze nie ma go w Warszawie bo bywałabym częściej. Zupa Kamuszka - raj w \"gębie\". Tak trzymajcie.

Cezary

Na pewno odwiedzę w sierpniu na urlopie.

kk

Wolałem Philipsa, było smacznie i słuszne porcje. teraz o połowę mniejsze.

Klientka

Bardzo smaczne jedzenie, szkoda tylko że Panie kelnerki nie znają skladu potrw. Zamiast powiedzieć nie wiem wypada odpowiedzieć inaczej ,że mogę zapytać kucharza ... kelnerka powinna widzieć co wchodzi w skład potraw .

Barbara Rosiak

Byłam, widziałam, jadłam. Dobrze karmią.

Napisz

Galeria zdjęć

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama


Komentarze

Reklama