Sobota, 10 Maj
Imieniny: Grzegorza, Karoliny, Karola -

Reklama


Reklama

Na ludowo z kartoflami w Jerutkach


Przegląd Twórczości Ludowej, a przede wszystkim towarzyszący mu festiwal kulinarny „Bulwa 2022” przyniósł niespodziewane rozstrzygnięcia. Co prawda sam przegląd nie klasyfikował śpiewających zespołów pod względem ich umiejętności, ale za to zwycięzcą Bulwiastego konkursu kulinarnego został jedyny mężczyzna, który zaryzykował starcie z siedmioma paniami, a nawet ich grupami z kół gospodyń wiejskich.



Organizowana przez fundację Kreolia impreza odbyła się w sobotę, 15 października. W przeglądzie ludowej twórczości (właściwie odtwórczości, wszak śpiewacy nie byli autorami wykonywanych utworów) wzięło udział dziewięć zespołów z całego powiatu, zarówno dziecięcych, jak i dorosłych. Dokładniej – zaprezentowały się aktywne grupy działające w gminach Rozogi i Dźwierzuty oraz w Szczytnie. Jako gość specjalny wystąpił chór z Nidzickiego Stowarzyszenia Mniejszości Niemieckiej.


Reklama


Jednocześnie trwał festiwal kulinarny „Bulwa2002”, którego tegorocznym bohaterem był ziemniak i dania z jego udziałem były konkursowym tematem. Poziom był bardzo wysoki i wyrównany, startowali kucharze, koła gospodyń wiejskich i amatorzy.

 

Pierwsze miejsce zajęły ziemniaki faszerowane karkówką, drobiową wątróbką, kozim serem i czosnkiem niedźwiedzim z grzybami przygotowane przez Szymona Słuchockiego, drugie miejsce przypadło bocianom lubelskim Elżbiety Łapińskiej, a najniższym stopniu podium znalazła się zupa ziemniaczano - dyniowa z grzankami i białym serem przygotowana przez Martę Grzywińską.

Reklama

 

 



Komentarze do artykułu

Napisz

Galeria zdjęć

Reklama

Reklama


Komentarze

Reklama