Warsztaty kulinarne "Wieś to styl życia - w poszukiwaniu mazurskiej kuchni" – kolejna edycja odbędzie się już w najbliższą sobotę i niedziele.
Początek godz. 12. Miejsce Gospoda Bulwar Jerutki 81. Będzie okazja podpatrzeć, jak przygotować, i degustować m.in.: plińce z pomoćką, gulasz z dziczyzny szarymi kluchami, rosół z perliczki, kartoflankę, płotkę marynowaną, pulpety z sandacza, galaretkę z zsiadłego mleka z sosem malinowym, kaczkę w kiszonej kapuście i kwasie chlebowym, szałtanosy, babę szafranową, farszynki z wątróbką z gęsi ...
Dodatkowo będzie można dowiedzieć się, jak sprzedawać swoje produkty podczas festynów i pikników.
"Wieś to styl życia - w poszukiwaniu mazurskiej kuchni” - to tytuł projektu, realizowanego przez Lokalną Organizację Turystyczną Powiatu Szczycieńskiego i grono partnerów, z udziałem środków pozyskanych w PROW na lata 2014-2020. W ramach projektu, w trzech terminach (2.10 – od godz. 16.00 oraz 10 i 11.10 – od godz. 12.00), odbędą się warsztaty kulinarne połączone z degustacją oraz spotkanie informacyjno-szkoleniowe nt. rozpoczęcia, rozszerzenia działalności gospodarczej w zakresie produkcji, przetwarzania i sprzedaży produktów żywnościowych, pochodzących z rolnictwa.
ROZMOWA TYGODNIKA:
Lokalna Organizacja Turystyczna zajmuje się różnymi działaniami, mając na uwadze wzmocnienie turystycznego potencjału. Kolejny już projekt, obejmuje promocję mazurskiej kuchni, ale także szkolenie dla tych, którzy chcą podjąć lub rozwinąć turystyczną działalność. O podstawach i założeniach projektu rozmawiamy z jego koordynatorem Rafałem Wilczkiem.

Rafał Wilczek.
Co w tym projekcie jest ważniejsze: kuchnia czy blok szkoleniowy?
Są to równorzędne zadania, chociaż pierwsze można by potraktować jako atrakcję dla tych, którzy będą uczestniczyć w szkoleniach oraz innych zainteresowanych osób. Bo umiejętność pichcenia tradycyjnych, mazurskich potraw może być atrakcyjna dla każdego. Tym bardziej, że będzie się to odbywało pod okiem wybitnego specjalisty, znanego w powiecie kuchmistrza Michała Denesiuka. Dodatkowo przepisy kulinarne, okraszone samymi potrawami, zostaną utrwalone w publikacji, której wydanie też zaplanowaliśmy.
Ile będzie tych dań?
W sumie aż trzydzieści, przygotowywanych po dziesięć każdego dnia szkolenia. W pierwszym dniu, już 2 października, będziemy "pichcić" m.in.: kartoflaka z sosem grzybowym i pudrem z suszonych grzybów, karmuszkę, kuch z kiezą, zupę piwną, zapiekankę z kaszy jaglanej z owocami suszonymi/wędzoną śmietana i sosem malinowym, podpłomyki z wędzonym pstrągiem, kozim serkiem i marynowaną cukinią, porkę z perdutą na szpinaku i zsiadłym mlekiem, szarlotkę, królika duszonego w kwasie chlebowym/kasza owsiana z żurawiną i orzechami,kotlety z kaszy orkiszowej z sosem grzybowym i puree z pieczonych buraków. Niektóre z nazw tych potraw brzmią bardzo tajemniczo, tym bardziej więc warto się przekonać, co te nazwy w sobie kryją.
Kuchnię więc mamy załatwioną. Co ważnego tkwi w szkoleniach?
Głównie to, że są one skierowane do rolników, mieszkańców wsi. Będziemy mówić o tym, jak można zarabiać na wsi, m.in. prowadząc jako rolnik sprzedaż płodów rolnych czy legalnie sprzedawać swoje przetwory, wypieki, wędzonki na festynach i piknikach. Będziemy zachęcać, do tego, by w sposób zintegrowany mieszkańcy zamieniali swoją miejscowość w wieś tematyczną, czy też na bazie własnych gospodarstw tworzyli zagrodę edukacyjną czy też zajęli się agroturystyką. Szkolenia poprowadzą prelegenci, którzy na swoich przykładach przedstawią jak można to sprawnie i fachowo realizować. Wieś się zmienia, dawne małe, rodzinne gospodarstwa często są likwidowane, bo z tradycyjnego rolnictwa trudno się utrzymać. Ale zmienia się też prawo, rodzą się nowe możliwości i te właśnie chcemy pokazać uczestnikom szkoleń.
Kto może uczestniczyć w projekcie?
Każdy, kto się zgłosi. Jest jeszcze kilka wolnych miejsc. Szczegóły wydarzenia i warunki uczestnictwa znajdują się pod adresem: www.lot.powiatszczycienski.pl. Informacje i zgłoszenia: Rafał Wilczek, tel. 606 381 094, e-mail: turystyka@powiat.szczytno.pl
Gdzie i kiedy będą się odbywać zaplanowane szkolenia?
Jak wspomniałem, zaplanowane są trzy tury, w dniach 2, 10 i 11 października. Pierwszego z wymienionych dni w godzinach 16-21, a w dwóch pozostałych terminach w godzinach 12-17. Warsztaty kulinarne oraz szkolenia odbywać się będą w gospodzie „Bulwar” w Jerutkach 81.
Kolejne nagonki na strzelnice, ktoś tam niby jęczy że ludzie nie zadowoleni, a dokładnie? Że niebezpiecznie... Matko po to są przepisy żeby było bezpiecznie...
Spokój
2025-11-20 06:00:54
Ten jak nie napisze czegoś na prawicę to nocy nie prześpi. Za takiego uczciwego się ma ciekawe...proponuję wizyte u pewnej dentystki żeby przekonać się o uczciwości...
Tytus
2025-11-20 04:16:39
Super pomysł,szkoda,że nikt nie pomyślał o fotokabinie w Szczytnie
Plik
2025-11-19 21:51:33
Czy można kogoś szanować, jeżeli straciłeś do niego zaufanie?
2025-11-19 21:07:02
Warto promować tego rodzaju zaangażowanie
Piotr Łuka
2025-11-19 13:57:30
Ten parking - to przepraszam - dla kogo? Dla urzędników, co to będą sobie wygodnie parkować swoje fury? Czy dla mieszkańców gminy, którzy muszą dojechać z terenu do wysokiego urzędu gminnego? No - jeszcze można autobusem i piechotą dyrdać z PKS do urzędu. A poza tym - znowu osoba duchowna - po kiego licha? Jak parking nie poświęcony to co - nielegalny?
Taki sobie czytelnik
2025-11-19 13:51:51
Powiat szczycieński wśród największych beneficjentów, przecież to jest tylko 10 % tej kwoty ( jak na 4 miasta to malutko ). Nie wiem po co ta gra terenowa z aplikacją i licznik osób, szkoda pieniędzy. Lepiej byłoby położyć dodatkowe metry drogi ( np. odnogę prowadzącą do Leman ). Mam tylko nadzieję, że to nie będą obiecanki cacanki jak z drogą rowerową do Roman.
Hmm
2025-11-19 11:39:04
I tak się robi interes!!! Radni mają gówno do powiedzenia, mieszkańcy jeszcze mniej, a pan burmistrz swój \"procent\" cieplutko przytuli. No, a teraz uśmiechamy się xd
2025-11-19 10:56:11
Haha cyrk na kółkach!
Jan
2025-11-18 19:21:57
A co ze ścieżką w stronę Roman? Ile mamy jeszcze czekać?
Tego tego
2025-11-18 18:11:16