Warsztaty kulinarne "Wieś to styl życia - w poszukiwaniu mazurskiej kuchni" – kolejna edycja odbędzie się już w najbliższą sobotę i niedziele.
Początek godz. 12. Miejsce Gospoda Bulwar Jerutki 81. Będzie okazja podpatrzeć, jak przygotować, i degustować m.in.: plińce z pomoćką, gulasz z dziczyzny szarymi kluchami, rosół z perliczki, kartoflankę, płotkę marynowaną, pulpety z sandacza, galaretkę z zsiadłego mleka z sosem malinowym, kaczkę w kiszonej kapuście i kwasie chlebowym, szałtanosy, babę szafranową, farszynki z wątróbką z gęsi ...
Dodatkowo będzie można dowiedzieć się, jak sprzedawać swoje produkty podczas festynów i pikników.
"Wieś to styl życia - w poszukiwaniu mazurskiej kuchni” - to tytuł projektu, realizowanego przez Lokalną Organizację Turystyczną Powiatu Szczycieńskiego i grono partnerów, z udziałem środków pozyskanych w PROW na lata 2014-2020. W ramach projektu, w trzech terminach (2.10 – od godz. 16.00 oraz 10 i 11.10 – od godz. 12.00), odbędą się warsztaty kulinarne połączone z degustacją oraz spotkanie informacyjno-szkoleniowe nt. rozpoczęcia, rozszerzenia działalności gospodarczej w zakresie produkcji, przetwarzania i sprzedaży produktów żywnościowych, pochodzących z rolnictwa.
ROZMOWA TYGODNIKA:
Lokalna Organizacja Turystyczna zajmuje się różnymi działaniami, mając na uwadze wzmocnienie turystycznego potencjału. Kolejny już projekt, obejmuje promocję mazurskiej kuchni, ale także szkolenie dla tych, którzy chcą podjąć lub rozwinąć turystyczną działalność. O podstawach i założeniach projektu rozmawiamy z jego koordynatorem Rafałem Wilczkiem.
Rafał Wilczek.
Co w tym projekcie jest ważniejsze: kuchnia czy blok szkoleniowy?
Są to równorzędne zadania, chociaż pierwsze można by potraktować jako atrakcję dla tych, którzy będą uczestniczyć w szkoleniach oraz innych zainteresowanych osób. Bo umiejętność pichcenia tradycyjnych, mazurskich potraw może być atrakcyjna dla każdego. Tym bardziej, że będzie się to odbywało pod okiem wybitnego specjalisty, znanego w powiecie kuchmistrza Michała Denesiuka. Dodatkowo przepisy kulinarne, okraszone samymi potrawami, zostaną utrwalone w publikacji, której wydanie też zaplanowaliśmy.
Ile będzie tych dań?
W sumie aż trzydzieści, przygotowywanych po dziesięć każdego dnia szkolenia. W pierwszym dniu, już 2 października, będziemy "pichcić" m.in.: kartoflaka z sosem grzybowym i pudrem z suszonych grzybów, karmuszkę, kuch z kiezą, zupę piwną, zapiekankę z kaszy jaglanej z owocami suszonymi/wędzoną śmietana i sosem malinowym, podpłomyki z wędzonym pstrągiem, kozim serkiem i marynowaną cukinią, porkę z perdutą na szpinaku i zsiadłym mlekiem, szarlotkę, królika duszonego w kwasie chlebowym/kasza owsiana z żurawiną i orzechami,kotlety z kaszy orkiszowej z sosem grzybowym i puree z pieczonych buraków. Niektóre z nazw tych potraw brzmią bardzo tajemniczo, tym bardziej więc warto się przekonać, co te nazwy w sobie kryją.
Kuchnię więc mamy załatwioną. Co ważnego tkwi w szkoleniach?
Głównie to, że są one skierowane do rolników, mieszkańców wsi. Będziemy mówić o tym, jak można zarabiać na wsi, m.in. prowadząc jako rolnik sprzedaż płodów rolnych czy legalnie sprzedawać swoje przetwory, wypieki, wędzonki na festynach i piknikach. Będziemy zachęcać, do tego, by w sposób zintegrowany mieszkańcy zamieniali swoją miejscowość w wieś tematyczną, czy też na bazie własnych gospodarstw tworzyli zagrodę edukacyjną czy też zajęli się agroturystyką. Szkolenia poprowadzą prelegenci, którzy na swoich przykładach przedstawią jak można to sprawnie i fachowo realizować. Wieś się zmienia, dawne małe, rodzinne gospodarstwa często są likwidowane, bo z tradycyjnego rolnictwa trudno się utrzymać. Ale zmienia się też prawo, rodzą się nowe możliwości i te właśnie chcemy pokazać uczestnikom szkoleń.
Kto może uczestniczyć w projekcie?
Każdy, kto się zgłosi. Jest jeszcze kilka wolnych miejsc. Szczegóły wydarzenia i warunki uczestnictwa znajdują się pod adresem: www.lot.powiatszczycienski.pl. Informacje i zgłoszenia: Rafał Wilczek, tel. 606 381 094, e-mail: turystyka@powiat.szczytno.pl
Gdzie i kiedy będą się odbywać zaplanowane szkolenia?
Jak wspomniałem, zaplanowane są trzy tury, w dniach 2, 10 i 11 października. Pierwszego z wymienionych dni w godzinach 16-21, a w dwóch pozostałych terminach w godzinach 12-17. Warsztaty kulinarne oraz szkolenia odbywać się będą w gospodzie „Bulwar” w Jerutkach 81.
Mam działkę w Nartach i zauważyłem też że odkąd działa hotel i rozrósł się biznes turystyczny około 15-20 lat, wody w jeziorze zaczęło ubywać. Nie mogłem się doczekać aż będę mógł podłączyć się do wodociągu. Powinni wprowadzić obowiązek podłączania do wodociągu, i zakaz biznesom czerpania wód głębinowych, bo pewnego dnia obudzimy się nad wielkim pustym dołem.
Robi
2025-06-08 20:24:23
Zarybianie to zlo? To może węgorz sam się wytrze w polskich wodach, a odłowione ryby wytrą się na talerzu, co za glupoty
Polamkija
2025-06-08 20:07:41
W Szczytnie nie było Komtura... Ale Krzyżacy to, poza tym, wspaniałe dzieło ;)
dario
2025-06-07 18:28:58
Ludzie nie martwcie się jedzenia wystarczy dla mieszkańców. W tygodniu podobno ma przyjechać Kinga Gajewska z ziemniakami pod DPS. Będzie można zrobić z nich frytki, zakrajanki, można je ugotować, zrobić babkę ziemniaczana. Będzie fajnie, tylko uśmiechnijcie się...
Kamil
2025-06-07 08:05:45
Brawo, Dziewczyny!
Mariusz
2025-06-06 22:35:04
A ja kurde nie zrobiłem sobie zdjęcia z wrzucenia kartki do urny, a ludzie by se pooglądali...
Kamil
2025-06-06 16:47:14
Wniosek aż o 50 tys? Przecież nawet nikt nie wystartuje w przetargu po taką kwotę.
Basia
2025-06-06 06:12:10
Jak ciepło to nie biorą? Bzdura. Trawienie jest szybsze i muszą żerować. Polityka zarybien beznadzieja. Ochrona bolenia i suma bez sensu itd itd
Esik
2025-06-06 01:12:22
Tak ktoś tu nazwał prezydenta alfonsem...przypominam, że drugi z kandydatów był dupiarzem...może nawet się znali??? Tylko każdy z nich robił co innego? Tak poważnie to żeby się tak wypowiadać to trzeba mieć dowody, świadków. Ma je Pan czy tvn lub onet trzyma je w sejfie? Rymanowski ustawił Pana idola premiera na właściwym miejscu. Aż miło się to oglądało...
Tytus
2025-06-05 12:31:00
Te wszystkie wymienione cechy to idealnie pasują do Donalda Tuska więc nie rozumiem co ma do nich prezydent elekt. Aaa no tak TVN...a czekać to Sobie Pan możesz na Swojego prezydenta 5 lat przynajmniej. Ale zaraz! Przecież Pan miał prezydenta! Tylko może przespał Pan te dwie godziny?? Widzi Pan, takich intelektów jak ja jest ponad 10 milionów w Polsce. Musisz Pan zacząć nauczać Polaków jacy to są głupi jak ja albo ja jak oni...Przeżyje Pan. Duda Pana nie ścigał i krzywdy nie zrobił. Ten też Pana nie skrzywdzi. Po co takie wywyższanie się? Pa smutasku...
Kamil
2025-06-05 12:25:32