Ponad 30 przepisów potraw mazurskich zawiera nowa publikacja kulinarna, będąca zwieńczeniem projektu „Wieś to styl życia – w poszukiwaniu mazurskiej kuchni”, który uzyskał wsparcie finansowe ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.
- Potrawy i receptury, które prezentujemy w książce to klasyczne dania regionu Mazur wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przepisy odnalezione na pożółkłych kartkach zeszytów wiejskich gospodyń lub przekazywane w ustnej tradycji z pokolenia na pokolenie, ale także moje własne interpretacje potraw inspirowane kuchnią mazurską, przygotowane z wykorzystaniem regionalnych produktów i tradycyjnych technik z lekką nutką nowoczesności – mówi Michał Denesiuk.
- Wszystkie potrawy zostały przygotowane i wypróbowane podczas warsztatów, przeprowadzonych w ramach projektu, są więc sprawdzone pod względem smaku i wykonania. Nie ma mowy, że podczas ich przygotowywania w domowym zaciszu, coś może pójść nie tak – zapewnia Rafał Wilczek, koordynator projektu, realizowanego pod auspicjami Lokalnej Organizacji Turystycznej.
.
Album, poza „smakowitą” częścią, zawiera także wiele informacji promujących nie tylko powiat szczycieński, ale całe Mazury. Znajdują się w nim opisy gospodarstw agroturystycznych, wsi tematycznych, przedsiębiorstw, prowadzących działalność okołorolniczą, wytwórców serów, rękodzieła i wielu innych, które łączy jedno: wszystkie kultywują mazurską historię, kulturę i tradycję.
Nowy produkt promocji regionu dopiero schodzi z drukarskich maszyn. Dostępny będzie za tydzień. My już dziś rozpoczynamy publikację części kulinarnej. W każdym kolejnym numerze papierowego wydania „Tygodnika Szczytno” zamieścimy jeden z prezentowanych w albumie przepisów. Na początek – farszynki z wątróbką z gęsią (ten przepis znajdzie się też w wersji internetowej "Tygodnika Szczytno", dla zachęty).
Zachęcamy do – być może – współautorstwa kolejnego kulinarnego zbioru. Wystarczy na adres: turystyka@powiat.szczytno.pl nadesłać tradycyjny, babciny przepis na jakąś potrawę. Raz w tygodniu wśród osób, które nadeślą przepisy, rozlosowany zostanie egzemplarz albumu „Wieś to styl życia – w poszukiwaniu mazurskiej kuchni”.
Rafał Wilczek
- działacz społeczny i samorządowiec. Związany z wieloma stowarzyszeniami, które aktywnie działają na rzecz mieszkańców oraz rozwoju regionu. Stoi na czele organizacji zaangażowanych w działania kulturalne, edukacyjne i działające na rzecz promocji regionu. Od 20 lat pomysłodawca i autor wielu projektów o charakterze kulturalnym, społecznym i infrastrukturalnym, w których realizacji brał czynny udział. Wydawca wielu publikacji, których tematem przewodnim są Mazury. Promotor regionalnej kultury i dziedzictwa kulinarnego. Pomysłodawca "Mazurskich Pofajdoków" oraz regionalnej imprezy kulinarnej "Mazurski Kartoflak".
Michał Denesiuk
- członek Elbląskiego Klubu Szefów Kuchni, ekspert i trener kulinarny, kucharz w Gospodzie „Bulwar” w Jerutkach, nauczyciel przedmiotów zawodowych gastronomicznych, laureat, medalista, zwycięzca jako opiekun i trener uczniów licznych konkursów kulinarnych na szczeblu wojewódzkim, krajowym i międzynarodowym, wieloletni przewodniczący jury w konkursie na najlepszą potrawę z grzybów w ramach Wielbarskiego Festiwalu Grzybów „Grzybowanie” w Wielbarku, juror w konkursach kulinarnych i gastronomicznych m.in „Dożynki Powiatowe”, „Dzik kontra Świnia”– biesiada myśliwska z ekowspólnotą” w Świętajnie, „Festiwal Runa Leśnego” w Piszu, Festiwal Kulinarny „Bulwa 2018, 2019, 2020”, „Gęsina 2018, 2019” w Jerutkach, „Festiwal Drożdży” w Pasymiu, „Festiwal Kultury Słowiańskiej i Pruskiej” Dźwierzuty, Mistrzostwa Polski Hydrosomelierów ,,Hydrosommelier Roku 2019” Mistrzostwa Polski Kelnerów – Junior Waiter w ramach konkursu Kuchnia Polska na Mazowszu. Miłośnik i popularyzator kuchni staropolskiej, tradycyjnej kuchni polskiej i regionalnej, a przede wszystkim kuchni Mazur, Warmii i Powiśla. Pasjonat i entuzjasta gotowania oraz dobrego jedzenia.
Składniki:
ziemniaki ugotowane 500 g
jajko 1-2 sztuki
mąka pszenna około 100 g
wątróbka z gęsi 1 kg
1-2 łyżki skrobi ziemniaczanej
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku
cebula 2 sztuki
mąka do oprószenia
Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. W misce ziemniaki dzielimy na 4 części. Jedną część ziemniaków wyjmujemy, a w jej miejsce wsypujemy mąkę pszenną i skrobię. Dodajemy jajko, wyjętą 1/4 ziemniaków, przyprawy. Krótko wyrabiamy ciasto. Tylko do połączenia składników i od razu formujemy farszynki, inaczej ciasto będzie rzednąć.
Wątróbkę oczyszczamy oprószamy mąką i smażymy, pod koniec smażenia dodajemy cebulę i doprawiamy solą i pieprzem. Gdy wątróbka przestygnie kroimy ją w kostkę.
Robimy z ciasta prostokątne placki na które nakładamy farsz i sklejamy w kształt prostokątnych kotletów. Formować prostokątne kotlety mniej więcej 4 na 6 cm. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru.
Nadziewać można też przygotowanym posiekanym mięsem z porcji rosołowych i marchewką. Można nadziewać mięsem mielonym takim jak na pierogi, można nadziewać warzywami lub pieczarkami, grzybami leśnymi.
Podajemy z sosem grzybowym
Mam działkę w Nartach i zauważyłem też że odkąd działa hotel i rozrósł się biznes turystyczny około 15-20 lat, wody w jeziorze zaczęło ubywać. Nie mogłem się doczekać aż będę mógł podłączyć się do wodociągu. Powinni wprowadzić obowiązek podłączania do wodociągu, i zakaz biznesom czerpania wód głębinowych, bo pewnego dnia obudzimy się nad wielkim pustym dołem.
Robi
2025-06-08 20:24:23
Zarybianie to zlo? To może węgorz sam się wytrze w polskich wodach, a odłowione ryby wytrą się na talerzu, co za glupoty
Polamkija
2025-06-08 20:07:41
W Szczytnie nie było Komtura... Ale Krzyżacy to, poza tym, wspaniałe dzieło ;)
dario
2025-06-07 18:28:58
Ludzie nie martwcie się jedzenia wystarczy dla mieszkańców. W tygodniu podobno ma przyjechać Kinga Gajewska z ziemniakami pod DPS. Będzie można zrobić z nich frytki, zakrajanki, można je ugotować, zrobić babkę ziemniaczana. Będzie fajnie, tylko uśmiechnijcie się...
Kamil
2025-06-07 08:05:45
Brawo, Dziewczyny!
Mariusz
2025-06-06 22:35:04
A ja kurde nie zrobiłem sobie zdjęcia z wrzucenia kartki do urny, a ludzie by se pooglądali...
Kamil
2025-06-06 16:47:14
Wniosek aż o 50 tys? Przecież nawet nikt nie wystartuje w przetargu po taką kwotę.
Basia
2025-06-06 06:12:10
Jak ciepło to nie biorą? Bzdura. Trawienie jest szybsze i muszą żerować. Polityka zarybien beznadzieja. Ochrona bolenia i suma bez sensu itd itd
Esik
2025-06-06 01:12:22
Tak ktoś tu nazwał prezydenta alfonsem...przypominam, że drugi z kandydatów był dupiarzem...może nawet się znali??? Tylko każdy z nich robił co innego? Tak poważnie to żeby się tak wypowiadać to trzeba mieć dowody, świadków. Ma je Pan czy tvn lub onet trzyma je w sejfie? Rymanowski ustawił Pana idola premiera na właściwym miejscu. Aż miło się to oglądało...
Tytus
2025-06-05 12:31:00
Te wszystkie wymienione cechy to idealnie pasują do Donalda Tuska więc nie rozumiem co ma do nich prezydent elekt. Aaa no tak TVN...a czekać to Sobie Pan możesz na Swojego prezydenta 5 lat przynajmniej. Ale zaraz! Przecież Pan miał prezydenta! Tylko może przespał Pan te dwie godziny?? Widzi Pan, takich intelektów jak ja jest ponad 10 milionów w Polsce. Musisz Pan zacząć nauczać Polaków jacy to są głupi jak ja albo ja jak oni...Przeżyje Pan. Duda Pana nie ścigał i krzywdy nie zrobił. Ten też Pana nie skrzywdzi. Po co takie wywyższanie się? Pa smutasku...
Kamil
2025-06-05 12:25:32