Ponad 30 przepisów potraw mazurskich zawiera nowa publikacja kulinarna, będąca zwieńczeniem projektu „Wieś to styl życia – w poszukiwaniu mazurskiej kuchni”, który uzyskał wsparcie finansowe ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.
- Potrawy i receptury, które prezentujemy w książce to klasyczne dania regionu Mazur wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przepisy odnalezione na pożółkłych kartkach zeszytów wiejskich gospodyń lub przekazywane w ustnej tradycji z pokolenia na pokolenie, ale także moje własne interpretacje potraw inspirowane kuchnią mazurską, przygotowane z wykorzystaniem regionalnych produktów i tradycyjnych technik z lekką nutką nowoczesności – mówi Michał Denesiuk.
- Wszystkie potrawy zostały przygotowane i wypróbowane podczas warsztatów, przeprowadzonych w ramach projektu, są więc sprawdzone pod względem smaku i wykonania. Nie ma mowy, że podczas ich przygotowywania w domowym zaciszu, coś może pójść nie tak – zapewnia Rafał Wilczek, koordynator projektu, realizowanego pod auspicjami Lokalnej Organizacji Turystycznej.
.
Album, poza „smakowitą” częścią, zawiera także wiele informacji promujących nie tylko powiat szczycieński, ale całe Mazury. Znajdują się w nim opisy gospodarstw agroturystycznych, wsi tematycznych, przedsiębiorstw, prowadzących działalność okołorolniczą, wytwórców serów, rękodzieła i wielu innych, które łączy jedno: wszystkie kultywują mazurską historię, kulturę i tradycję.
Nowy produkt promocji regionu dopiero schodzi z drukarskich maszyn. Dostępny będzie za tydzień. My już dziś rozpoczynamy publikację części kulinarnej. W każdym kolejnym numerze papierowego wydania „Tygodnika Szczytno” zamieścimy jeden z prezentowanych w albumie przepisów. Na początek – farszynki z wątróbką z gęsią (ten przepis znajdzie się też w wersji internetowej "Tygodnika Szczytno", dla zachęty).
Zachęcamy do – być może – współautorstwa kolejnego kulinarnego zbioru. Wystarczy na adres: turystyka@powiat.szczytno.pl nadesłać tradycyjny, babciny przepis na jakąś potrawę. Raz w tygodniu wśród osób, które nadeślą przepisy, rozlosowany zostanie egzemplarz albumu „Wieś to styl życia – w poszukiwaniu mazurskiej kuchni”.
Rafał Wilczek

- działacz społeczny i samorządowiec. Związany z wieloma stowarzyszeniami, które aktywnie działają na rzecz mieszkańców oraz rozwoju regionu. Stoi na czele organizacji zaangażowanych w działania kulturalne, edukacyjne i działające na rzecz promocji regionu. Od 20 lat pomysłodawca i autor wielu projektów o charakterze kulturalnym, społecznym i infrastrukturalnym, w których realizacji brał czynny udział. Wydawca wielu publikacji, których tematem przewodnim są Mazury. Promotor regionalnej kultury i dziedzictwa kulinarnego. Pomysłodawca "Mazurskich Pofajdoków" oraz regionalnej imprezy kulinarnej "Mazurski Kartoflak".
Michał Denesiuk

- członek Elbląskiego Klubu Szefów Kuchni, ekspert i trener kulinarny, kucharz w Gospodzie „Bulwar” w Jerutkach, nauczyciel przedmiotów zawodowych gastronomicznych, laureat, medalista, zwycięzca jako opiekun i trener uczniów licznych konkursów kulinarnych na szczeblu wojewódzkim, krajowym i międzynarodowym, wieloletni przewodniczący jury w konkursie na najlepszą potrawę z grzybów w ramach Wielbarskiego Festiwalu Grzybów „Grzybowanie” w Wielbarku, juror w konkursach kulinarnych i gastronomicznych m.in „Dożynki Powiatowe”, „Dzik kontra Świnia”– biesiada myśliwska z ekowspólnotą” w Świętajnie, „Festiwal Runa Leśnego” w Piszu, Festiwal Kulinarny „Bulwa 2018, 2019, 2020”, „Gęsina 2018, 2019” w Jerutkach, „Festiwal Drożdży” w Pasymiu, „Festiwal Kultury Słowiańskiej i Pruskiej” Dźwierzuty, Mistrzostwa Polski Hydrosomelierów ,,Hydrosommelier Roku 2019” Mistrzostwa Polski Kelnerów – Junior Waiter w ramach konkursu Kuchnia Polska na Mazowszu. Miłośnik i popularyzator kuchni staropolskiej, tradycyjnej kuchni polskiej i regionalnej, a przede wszystkim kuchni Mazur, Warmii i Powiśla. Pasjonat i entuzjasta gotowania oraz dobrego jedzenia.

Składniki:
ziemniaki ugotowane 500 g
jajko 1-2 sztuki
mąka pszenna około 100 g
wątróbka z gęsi 1 kg
1-2 łyżki skrobi ziemniaczanej
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku
cebula 2 sztuki
mąka do oprószenia
Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. W misce ziemniaki dzielimy na 4 części. Jedną część ziemniaków wyjmujemy, a w jej miejsce wsypujemy mąkę pszenną i skrobię. Dodajemy jajko, wyjętą 1/4 ziemniaków, przyprawy. Krótko wyrabiamy ciasto. Tylko do połączenia składników i od razu formujemy farszynki, inaczej ciasto będzie rzednąć.
Wątróbkę oczyszczamy oprószamy mąką i smażymy, pod koniec smażenia dodajemy cebulę i doprawiamy solą i pieprzem. Gdy wątróbka przestygnie kroimy ją w kostkę.
Robimy z ciasta prostokątne placki na które nakładamy farsz i sklejamy w kształt prostokątnych kotletów. Formować prostokątne kotlety mniej więcej 4 na 6 cm. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru.
Nadziewać można też przygotowanym posiekanym mięsem z porcji rosołowych i marchewką. Można nadziewać mięsem mielonym takim jak na pierogi, można nadziewać warzywami lub pieczarkami, grzybami leśnymi.
Podajemy z sosem grzybowym
Kolejne nagonki na strzelnice, ktoś tam niby jęczy że ludzie nie zadowoleni, a dokładnie? Że niebezpiecznie... Matko po to są przepisy żeby było bezpiecznie...
Spokój
2025-11-20 06:00:54
Ten jak nie napisze czegoś na prawicę to nocy nie prześpi. Za takiego uczciwego się ma ciekawe...proponuję wizyte u pewnej dentystki żeby przekonać się o uczciwości...
Tytus
2025-11-20 04:16:39
Super pomysł,szkoda,że nikt nie pomyślał o fotokabinie w Szczytnie
Plik
2025-11-19 21:51:33
Czy można kogoś szanować, jeżeli straciłeś do niego zaufanie?
2025-11-19 21:07:02
Warto promować tego rodzaju zaangażowanie
Piotr Łuka
2025-11-19 13:57:30
Ten parking - to przepraszam - dla kogo? Dla urzędników, co to będą sobie wygodnie parkować swoje fury? Czy dla mieszkańców gminy, którzy muszą dojechać z terenu do wysokiego urzędu gminnego? No - jeszcze można autobusem i piechotą dyrdać z PKS do urzędu. A poza tym - znowu osoba duchowna - po kiego licha? Jak parking nie poświęcony to co - nielegalny?
Taki sobie czytelnik
2025-11-19 13:51:51
Powiat szczycieński wśród największych beneficjentów, przecież to jest tylko 10 % tej kwoty ( jak na 4 miasta to malutko ). Nie wiem po co ta gra terenowa z aplikacją i licznik osób, szkoda pieniędzy. Lepiej byłoby położyć dodatkowe metry drogi ( np. odnogę prowadzącą do Leman ). Mam tylko nadzieję, że to nie będą obiecanki cacanki jak z drogą rowerową do Roman.
Hmm
2025-11-19 11:39:04
I tak się robi interes!!! Radni mają gówno do powiedzenia, mieszkańcy jeszcze mniej, a pan burmistrz swój \"procent\" cieplutko przytuli. No, a teraz uśmiechamy się xd
2025-11-19 10:56:11
Haha cyrk na kółkach!
Jan
2025-11-18 19:21:57
A co ze ścieżką w stronę Roman? Ile mamy jeszcze czekać?
Tego tego
2025-11-18 18:11:16