Ponad 30 przepisów potraw mazurskich zawiera nowa publikacja kulinarna, będąca zwieńczeniem projektu „Wieś to styl życia – w poszukiwaniu mazurskiej kuchni”, który uzyskał wsparcie finansowe ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.
- Potrawy i receptury, które prezentujemy w książce to klasyczne dania regionu Mazur wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przepisy odnalezione na pożółkłych kartkach zeszytów wiejskich gospodyń lub przekazywane w ustnej tradycji z pokolenia na pokolenie, ale także moje własne interpretacje potraw inspirowane kuchnią mazurską, przygotowane z wykorzystaniem regionalnych produktów i tradycyjnych technik z lekką nutką nowoczesności – mówi Michał Denesiuk.
- Wszystkie potrawy zostały przygotowane i wypróbowane podczas warsztatów, przeprowadzonych w ramach projektu, są więc sprawdzone pod względem smaku i wykonania. Nie ma mowy, że podczas ich przygotowywania w domowym zaciszu, coś może pójść nie tak – zapewnia Rafał Wilczek, koordynator projektu, realizowanego pod auspicjami Lokalnej Organizacji Turystycznej.
.
Album, poza „smakowitą” częścią, zawiera także wiele informacji promujących nie tylko powiat szczycieński, ale całe Mazury. Znajdują się w nim opisy gospodarstw agroturystycznych, wsi tematycznych, przedsiębiorstw, prowadzących działalność okołorolniczą, wytwórców serów, rękodzieła i wielu innych, które łączy jedno: wszystkie kultywują mazurską historię, kulturę i tradycję.
Nowy produkt promocji regionu dopiero schodzi z drukarskich maszyn. Dostępny będzie za tydzień. My już dziś rozpoczynamy publikację części kulinarnej. W każdym kolejnym numerze papierowego wydania „Tygodnika Szczytno” zamieścimy jeden z prezentowanych w albumie przepisów. Na początek – farszynki z wątróbką z gęsią (ten przepis znajdzie się też w wersji internetowej "Tygodnika Szczytno", dla zachęty).
Zachęcamy do – być może – współautorstwa kolejnego kulinarnego zbioru. Wystarczy na adres: turystyka@powiat.szczytno.pl nadesłać tradycyjny, babciny przepis na jakąś potrawę. Raz w tygodniu wśród osób, które nadeślą przepisy, rozlosowany zostanie egzemplarz albumu „Wieś to styl życia – w poszukiwaniu mazurskiej kuchni”.
Rafał Wilczek
- działacz społeczny i samorządowiec. Związany z wieloma stowarzyszeniami, które aktywnie działają na rzecz mieszkańców oraz rozwoju regionu. Stoi na czele organizacji zaangażowanych w działania kulturalne, edukacyjne i działające na rzecz promocji regionu. Od 20 lat pomysłodawca i autor wielu projektów o charakterze kulturalnym, społecznym i infrastrukturalnym, w których realizacji brał czynny udział. Wydawca wielu publikacji, których tematem przewodnim są Mazury. Promotor regionalnej kultury i dziedzictwa kulinarnego. Pomysłodawca "Mazurskich Pofajdoków" oraz regionalnej imprezy kulinarnej "Mazurski Kartoflak".
Michał Denesiuk
- członek Elbląskiego Klubu Szefów Kuchni, ekspert i trener kulinarny, kucharz w Gospodzie „Bulwar” w Jerutkach, nauczyciel przedmiotów zawodowych gastronomicznych, laureat, medalista, zwycięzca jako opiekun i trener uczniów licznych konkursów kulinarnych na szczeblu wojewódzkim, krajowym i międzynarodowym, wieloletni przewodniczący jury w konkursie na najlepszą potrawę z grzybów w ramach Wielbarskiego Festiwalu Grzybów „Grzybowanie” w Wielbarku, juror w konkursach kulinarnych i gastronomicznych m.in „Dożynki Powiatowe”, „Dzik kontra Świnia”– biesiada myśliwska z ekowspólnotą” w Świętajnie, „Festiwal Runa Leśnego” w Piszu, Festiwal Kulinarny „Bulwa 2018, 2019, 2020”, „Gęsina 2018, 2019” w Jerutkach, „Festiwal Drożdży” w Pasymiu, „Festiwal Kultury Słowiańskiej i Pruskiej” Dźwierzuty, Mistrzostwa Polski Hydrosomelierów ,,Hydrosommelier Roku 2019” Mistrzostwa Polski Kelnerów – Junior Waiter w ramach konkursu Kuchnia Polska na Mazowszu. Miłośnik i popularyzator kuchni staropolskiej, tradycyjnej kuchni polskiej i regionalnej, a przede wszystkim kuchni Mazur, Warmii i Powiśla. Pasjonat i entuzjasta gotowania oraz dobrego jedzenia.
Składniki:
ziemniaki ugotowane 500 g
jajko 1-2 sztuki
mąka pszenna około 100 g
wątróbka z gęsi 1 kg
1-2 łyżki skrobi ziemniaczanej
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku
cebula 2 sztuki
mąka do oprószenia
Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. W misce ziemniaki dzielimy na 4 części. Jedną część ziemniaków wyjmujemy, a w jej miejsce wsypujemy mąkę pszenną i skrobię. Dodajemy jajko, wyjętą 1/4 ziemniaków, przyprawy. Krótko wyrabiamy ciasto. Tylko do połączenia składników i od razu formujemy farszynki, inaczej ciasto będzie rzednąć.
Wątróbkę oczyszczamy oprószamy mąką i smażymy, pod koniec smażenia dodajemy cebulę i doprawiamy solą i pieprzem. Gdy wątróbka przestygnie kroimy ją w kostkę.
Robimy z ciasta prostokątne placki na które nakładamy farsz i sklejamy w kształt prostokątnych kotletów. Formować prostokątne kotlety mniej więcej 4 na 6 cm. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru.
Nadziewać można też przygotowanym posiekanym mięsem z porcji rosołowych i marchewką. Można nadziewać mięsem mielonym takim jak na pierogi, można nadziewać warzywami lub pieczarkami, grzybami leśnymi.
Podajemy z sosem grzybowym
Wydaję mi się, że,,ślizganie,, będzie frajdą dla dzieciaków w tak nie zapomnianej do końca ich życia atmosferze świąt.Oczywiście miasto musi odpowiednio lodowisko udekorować.
Warchol
2024-11-20 13:46:48
Ciekawe , co powiecie , gdy za kilka lat subwencje ekologiczne traktowane obecnie jako \"marchewka\" zostaną obcięte ,lub wycofane z uwagi na biedę budżetową.?
Andrzej
2024-11-20 10:35:58
Mam pewną wątpliwość. Otóż jak dotrzymują słowa politycy wszystkich opcji już wiemy. Czy ktoś bierze pod uwagę fakt ,że przy obecnej mizerii Budżetu, a przyszłość może być jeszcze czarniejsza , subwencja ekologiczna zostanie okrojona lub zlikwidowana.? A Park zostanie ,ze wszystkimi tego konsekwencjami. Następni politycy powiedzą: Sorry- to nie ja obiecywałem. Sam jestem leśnikiem i leży mi na sercu ochrona przyrody, ale jestem przeciwny , aby ludzie z Warszawy z 7-go piętra w bloku \"urządzali\" życie tubylcom -czasem wbrew ich woli. Podejście obecnego kierownictwa Ministerstwa Klimatu nie wskazuje na analizę przyszłych skutków swoich planów. Przepraszam za porównanie ,ale najbardziej mi się to kojarzy z \"Rewolucją kulturalną \"w Chinach. Co z tego wyszło ,ludzie interesujący się historią i polityką wiedzą. Pozdrawiam.
Andrzej
2024-11-20 10:26:15
Widać że ojciec z matką sami jeszcze nie dorośli,kto takiemu żółtodziubowi takie auto daje,może auto tatusia,ale widać że tatka jak na coś takiego pozwala to też nie powinien takim jeżdzic bo jeszcze mleka z pod nosa nie wytarł,chyba że szczeniak sam powinął tatusiowi furę bez jego wiedzy
Kubek73
2024-11-20 10:22:41
Mniej szczęścia miał młody kierowca osobówki pod Ostródą.
Niki.
2024-11-20 09:39:22
A widziano ławki w okolicach szkoły z oddziałami integracyjnymi
Tytus
2024-11-20 09:12:23
Podziwiam aktualnego Wójta za cierpliwość. Darmowa pasza i lewe interesy skończyły się.... wścieklizny dostali. Znam takiego letnika (bogacza), który wcześniej reprezentował prawo i sprzedał się za dwa zestawy obiadowe, szkolne z dostawą do domu - od wczesnej wiosny do późnej jesieni, pięć dni w tygodniu. Proceder trwał minimum 2-lata. Bogate szkolnictwo można doić.
Wiesława Kowalewska
2024-11-19 21:35:13
Ale o co chodzi z tym ułatwieniem dostępu? To wygląda na to, że np ludzie pracujący w MOS mają utrudniony dostęp do pracy że względu na fatalna lokalizację???
Tytus
2024-11-19 20:13:39
A dokąd w końcu poszły ławki z tej strefy? Bo były różne pomysły.
Tutejsza
2024-11-19 16:59:29
Wójt \"wszystko mogę \" już oszczędza na remizę, lekarzy i inne puste obietnice. Zaczął od gaszenia oświetlenia a gdzie bezpieczeństwo mieszkańców (priorytet w kampanii) !!!!
Wyborca
2024-11-19 16:24:48