Wśród mazurskich delicji mamy potrawy, które zostały nawet wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jedną z nich są klopsy królewieckie. Te mięsne kulki swą nazwę zawdzięczają – oczywiście – miastu Królewiec, które znajduje się na terytorium niegdyś należącym do Prus Wschodnich. Obecnie Królewiec (Kaliningrad) znajduje się na obszarze Rosji i jest stolicą obwodu kaliningradzkiego.
Klopsy królewieckie były jednym z najpopularniejszych dań dawnego obszaru Prus Wschodnich, czyli obecnego terenu województwa warmińsko-mazurskiego. Znane były również pod nazwą „sauerklopsów”, czyli klopsów na kwaśno. Charakterystyczną cechą tego dania jest wyrazisty sos, sporządzany w dużej ilości, dlatego konieczne jest podawanie klopsów w głębokiej wazie.
Warunkiem przyrządzenia udanych klopsów królewieckich jest wykorzystanie najwyższej jakości mięsa cielęcego, wołowego, czasem z dodatkiem mięsa wieprzowego. Uformowane klopsy wkłada się do wrzącego bulionu wołowego, jarskiego lub do osolonej i zakwaszonej octem wody z listkiem laurowym, gotuje się około 15 minut, po czym wyławia i przechowuje w cieple. Do gotującego się wywaru dodaje się niewielką ilość mąki wymieszanej ze śmietaną.
Całość doprawia się do smaku masłem, sokiem z cytryny i kaparami. Powstały sos należy odstawić od ognia i delikatnie wymieszać z dwoma żółtkami. Klopsy królewieckie polane słodko-kwaśnym sosem, podawane są najczęściej z ziemniakami z wody (w kawałkach), z ogórkami lub marynowanymi buraczkami. W mojej wersji postanowiłem przygotować do nich klasyczne mazurskie dodatki, czyli kaszę i grzyby, a ogórki podać rozdrobnione inaczej niż zwykle, w postaci makaronu. Smacznego.
.
Klopsiki
Normatyw surowcowy:
Wołowina: mielona łopatka - 250 gram, cielęcina łopatka - 250 gram, masło - 3 łyżki, bułka - 2 sztuki, jajko - 1 sztuka, sól, pieprz, miód, cebula - 2 sztuki, bulion wołowy, mąka, kwaśna śmietana 1/8 litra, wino białe - 1 kieliszek, kapary - 1 słoiczek, cytryna - 1 sztuka, żółtka - 2 sztuki,
Sposób wykonania:
Mięso zmieszać z rozmoczonymi i odciśniętymi bułkami, jajkiem, solą, pieprzem i siekaną, zeszkloną na łyżce masła cebulą. Wymieszać masę, uformować klopsiki (kulki). Gotować w bulionie wołowym, po ugotowaniu wyjąć klopsiki łyżką cedzakową. Wywar przecedzić przez sito. Następnie z dwóch łyżek masła i jednej łyżki mąki sporządzić jasną zasmażkę. Rozprowadzić ją wywarem dodając kwaśną śmietanę i wino. Dodać kapary, sok z cytryny, miód i szczyptę pieprzu do smaku. Zredukować sos, włożyć do niego klopsiki, nie zagotowywać. Zaciągnąć rozbełtanymi z wodą żółtkami.
Kasza z grzybami
Normatyw surowcowy:
Natka pietruszki, czosnek - 1-2 ząbki, 15 dag prawdziwków i kurek, 0,5 l bulionu warzywnego, sól, pieprz, majeranek, tymianek, rozmaryn, kasza owsiana, ogórek kiszony - 4 sztuki, rukola do dekoracji.
Sposób wykonania:
Grzyby poddusić z cebulą i czosnkiem na maśle, doprawić solą, pieprzem, ziołami. Kaszę obgotować w wodzie na półmiękko, wrzucić na patelnię, podlewać bulionem i podgrzewać aż zmięknie. Dodać do niej grzyby doprawić i dodać posiekaną natkę pietruszki .
Z ogórków wykroić obieraczką do ziemniaków paski i zwinąć w ruloniki.
Jednak ten pan ma ewidentnie jakiś problem. Teraz po prezydencie. Polska jest w Europie i jest jej częścią i nikt się nie wypiera, że jesteśmy jej częścią. Walczymy tylko o równouprawnienie. Poza tym jak Leszek Miller mówi o pomocy Ukrainie ale w granicach rozsądku to nikt go nie krytykuje a już na pewno nie ten pań, który z pewnością pobiera bardzo wysoka mundurowa emeryturę. Bardzo dobrze, że ktoś mówi jak jest a nie tylko ślepo ma wydawać kasę na kraj który jest mocno skorumpowany. Cięcia w budżetach. A kto doprowadził do takiej dziury? Jakoś przez 8 lat tego złego pusu nie było takiej dziury teraz nam się wciska że jest nam dobrze, fajnie itp. Dobrze to jest temu Panu, który pusze takie bzdury. Przeciętny polski obywatel nigdy takiej emerytury ba nawet wynagrodzenia nie dostanie jak pan otrzymuje obecnie. Panu jest i było zawsze dobrze za kazdych rzadow, tylko po prostu masz pań zniekształcony onraz przez tvn. Każda telewizja w jakiś sposób kłamie i zniekształca i naciąga fakty. Masz pań swoje lata więc przemysł pań uczciwie co piszesz bo żyjesz pań w pewnej bańce rzeczywistości oderwanej od życia. Masz pań wypchany barek alkoholem jak to zes pan niedawno wspomniał. Może taki barek jak prezes w Alternatywach4. Skojarzenia nasuwają się same o pana mentalności i wiedzy o życiu zwyczajnych ludzi. Mało o normalnym życiu pań wiesz.
Jan
2025-12-10 07:05:36
Pytanie, gdzie są dzieci, gdzie są wnuki? Są tacy, którzy - mieszkając poza Szczytnem - potrafią dzwonić przynajmniej 3 razy dziennie do swych dziadków, rodziców, krewnych. Wiedzą, kiedy jest jedzone śniadanie, wiedzą, kiedy jest przechadzka, wiedzą o której obiad, kolacja... A w razie braku kontaktu dzwonią o pomoc. To takie trudne? To nie kwestia braku czasu, tylko braku więzi i uczuć.
Taki sobie czytelnik
2025-12-10 03:09:26
Panie Mądrzejowski. No tak, obecna władza to nie przerznacza środków na \"swoją telewizję\". Szybko sobie wygooglowałem: W 2025 roku TVP w likwidacji dostała dodatkowo 1,4 mld. Ach ten pana słynny obiektywizm.
Olek
2025-12-09 22:25:02
Kiedyś,to kiedyś,cóż to za bzdurne uzasadnienie.Niektorym radnym nie chce się nawet myśleć logicznie
Plik
2025-12-09 17:48:45
Ciekawe kto i dlaczego boi się powiedzieć prawdę
Ciekawski
2025-12-08 22:14:23
Prawie fascynujące...
Jestę zastępco burmystrza
2025-12-08 20:32:16
U nas na budowie też przyjęli nowego pracownika , ale niestety nie było reportera.
tak
2025-12-08 19:42:37
Występ bardzo fajny ale trochę nie ładnie jak się pomija osoby które faktycznie pracowały i przygotowywały występ,
Olek
2025-12-08 19:00:33
7.12. było lodowisko otwarte, jednak jazda na łyżwach okazała się niemożliwa.Lyzwy rozjeżdżały się po tej sztucznej tafli nie mogąc rozpocząć jazdy.Całkowita klapa, pieniądze do zwrotu.
Warchol
2025-12-08 09:41:11
Znikome te informacje w tym artykule
Adrian
2025-12-07 13:05:25