W kuchni Prus Wschodnich jednym z głównych produktów mięsnych był drób. Szczególnie ceniono tu gęsi i gęsi smalec, ale także często wykorzystywano kaczki, kury czy perliczki. Pieczone pulardy czy rosół z kapłona, podroby (serca, wątróbki ), galaretka drobiowa na kurzych łapkach, no i czernina z gęsiej lub kaczej krwi, to tylko jedne z wielu przykładów wykorzystania każdego z elementów drobiu w mazurskich potrawach. Dziś proponujemy klasykę niedzielnych obiadów czyli rosół, ale taki specjalny, z mazurską duszą, bo przygotowany z perliczki z kluseczkami z mąki gryczanej.
Bardzo esencjonalny, pożywny i zdrowy. A gdyby przypadkiem zostało coś na drugi dzień zawsze można zrobić na jego bazie przepyszną pomidorową, ale myślę, że nie będzie to konieczne, bo rosół jest tak smaczny, że zniknie w mgnieniu oka. Zachęcam do spróbowania. Smacznego.
Michał Denesiuk.
.
Składniki:
marchew 2-3 sztuki
pietruszka korzeń 2 sztuki
seler 1 sztuka
por 1 sztuka
cebula 1 sztuka
perliczka 1-2 sztuki
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, pieprz mielony, sól
lubczyk świeży
Składniki:
mąka gryczana 0,5kg
mąka pszenna 1 kg
żółtka jaj 4sztuki
oliwa 6 łyżek
ciepła woda do zarobienia ciasta
Składniki:
czosnek 2-3 ząbki
tymianek świeży
masło
słodka , ostra papryka, rozmaryn do smaku, sól i pieprz
Warzywa obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze części. Cebule obieramy z łuski i opalamy nad palnikiem lub opiekamy na suchej patelni. Do garnka wkładamy perliczkę, z której wcześniej musimy wykroić filety, liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, lubczyk, warzywa. Całość zalewamy wodą tak, aby przykryła mięso i warzywa. Gotujemy na małym ogniu około 1,5-2 godzin, aż uzyskamy esencjonalny klarowny rosół. Odcedzamy, doprawiamy solą, pieprzem lubczykiem, tymiankiem do smaku.
Marchew z wywaru kroimy w kostkę, mięso z perliczki obieramy i siekamy. Łączymy mięso z częścią marchewki i przyprawiamy według uznania, będzie to nasz farsz do pierożków.
Wyrabiamy ciasto łącząc mąkę pszenna z gryczaną w stosunku 2:1 z żółtkiem i oliwą. Część ciasta rozwałkowujemy, formujemy pierogi. Pozostałe ciasto formujemy w wałeczki i kroimy kluseczki wielkości 1-2 cm, tak jak kopytka. Gotujemy kluseczki i pierogi w osolonej wodzie.
Z oczyszczonej piersi perliczki wycinamy polędwiczki. Pod skórę wkładamy plasterki czosnku, masło i tymianek. Doprawiamy przyprawami i niewielką ilością soli. Pieczemy piersi w 750C przez 45-60 minut.
Rosół podajemy z kluseczkami i piersią lub pierożkami, udekorowany świeżą kolendrą.
Grazynka
Rosół to tylko z makaronem domowej roboty