W niedzielę, 11 października zakończyły się darmowe warsztaty kulinarne połączone ze spotkaniem szkoleniowym. Chętni mogli pod okiem zawodowego kuchmistrza Michała Denesiuka przyrządzić tradycyjne, mazurskie specjały, które zostaną uwiecznione w opracowywanej w ramach projektu publikacji.
Podczas warsztatów oprócz prezentacji kunsztu kulinarnego dawnych mieszkańców naszego regionu, zostało przeprowadzone szkolenie, z którego można było dowiedzieć się jak zarabiać na wsi, m.in. prowadząc jako rolnik sprzedaż swoich płodów rolnych czy sprzedaż produktów przetworzonych.
Uczestnicy szkolenia dowiedzieli się jak legalnie sprzedawać swoje przetwory, wypieki, wędzonki na festynach i piknikach, jak wraz z rodziną, przyjaciółmi, sąsiadami utworzyć wieś tematyczną, zagrodę edukacyjną czy zająć się agroturystyką.
Specjalnymi gośćmi byli Sylwia Jaskulska członek zarządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego i Jarosław Matłach Starosta Szczycieński.
***
Ooo królik Bauny przykucnął
Śmieszek
No cóż, teoria Darwina w praktyce! Odkryte tajniki kuchni mazurskiej na nic, jeżeli straci się węch i smak. Szczere gratulacje dla Pana Starosty i niezawodnej Sylwii! Po zeszłotygodniowym rekordzie dziennych zachorowań na covid (5300 osób) trzeba być prawdziwym niemaskującym się - domyślcie się sami - kim.