Sobota, 26 Październik
Imieniny: Ewarysta, Lucyny, Lutosławy -

Reklama


Reklama

Kuchenne tajemnice Sphinxa „odkryte”. Uczniowie sami robili pizzę pod okiem szefa kuchni


Wtorek, 8 października, był dla uczniów Szkoły Podstawowej nr 6 w Szczytnie dniem pełnym smaków i radości. W ramach Akademii Małego Kucharza, dzieci miały okazję wziąć udział w warsztatach kulinarnych, podczas których samodzielnie przygotowywały pizzę. Zajęcia odbyły się w Restauracji Sphinx w Szczytnie, a ich gospodarz, szef kuchni Aashish Shrestha, krok po kroku wprowadzał młodych kucharzy w tajniki tworzenia tej popularnej potrawy.



- Ja lubię pizzę margherita – mówiła Maja. - Ja wolę pepperoni – dodała Karolina. - A ja chyba z ananasem – śmiała się Antonina. Każdy z uczniów mógł przygotować swoją ulubioną wersję pizzy, eksperymentując z różnymi składnikami.

 

Warsztaty miały jednak nie tylko kulinarny charakter – były też doskonałą okazją do rozmowy o zdrowym odżywianiu.


Reklama

 

Reklama

– Pan Aashish w swoim wykładzie zwrócił uwagę na znaczenie zdrowych nawyków żywieniowych, co jest bardzo ważne dla naszych uczniów – mówi Monika Wieczorek, nauczycielka z SP 6, która brała udział w zajęciach. - Widać, że dzieciom bardzo podobało się przygotowywanie pizzy od podstaw – sprawiło im to mnóstwo frajdy – dodaje.

 

Akademia Małego Kucharza to inicjatywa, która w Szczytnie staje się coraz bardziej popularna. Regularnie organizowane warsztaty kulinarne dają dzieciom nie tylko możliwość rozwijania pasji do gotowania, ale także promują zdrowy tryb życia.



Komentarze do artykułu

Napisz

Reklama


Komentarze

Reklama